Reţetă de socată. Greşeala majoră pe care o fac toţi, ce trebuie să faci ca să nu fermenteze. Cum o face Jamila VIDEO

Reţetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului. Socul face minuni pentru organism. Are efecte diuretice, este recomandat persoanelor care suferă de astm, rinite alergice sau chiar infecţii urinare.

27 mai 2023, 08:01
Reţetă de socată. Greşeala majoră pe care o fac toţi, ce trebuie să faci ca să nu fermenteze. Cum o face Jamila VIDEO

Reţetă de socată. Socul are efecte miraculoase asupra organismului. Este diuretic, dar este şi indicat în tratarea afecţiunilor sistemului nervos. De asemenea, băutura preparată din florile de soc este recomandată şi persoanelor care suferă de astm, rinită alergică sau infecții urinare.

Reţeta tradiţională de socată se face în România de ani buni. Păstrată din generaţie în generaţie, băutura răcoroasă se face cu mare grijă şi atenţie pentru a ieşi exact aşa cum trebuie, puţin înţepătoare, dar fresh.

Este o băutură naturală, care se face din flori proaspete de soc. Acestea se ţin însă înainte la uscat, într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Nu este obligatoriu să faceţi socata primăvara, dar acum este momentul în care veţi găsi flori de soc pe toate drumurile, iarna sau toamna vă va fi mult mai dificil.

Cum să faci acasă reţeta tradiţională de socată
Pentru socată, avem nevoie de 12-14 flori de soc, de o dimensiune potrivită, 4 lămâi, 10 litri de apă, un kilogram de zahăr, 10 boabe de orez sau 5 grame de drojdie. Scopul celor din urmă este pentru fermentaţie.

Reţetă de Socată. Ce trebuie să pui în ea ca să-ţi iasă delicioasă. Secretul pe care puţini îl ştiu

Toate florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, foarte bine curăţat şi sterilizat. Se adaugă apa şi lămâile ce au fost în prealabil stoarse bine de suc şi tăiate în apă. Dacă vă temeţi de gustul amar pe care l-ar putea da coaja de lămâie, puneţi pulpa şi foarte puţin din coajă. Acoperiţi borcanul şi ţineţi o zi într-un loc răcoros. A doua zi puneţi orezul sau drojdia, depinde ce preferaţi şi amestecaţi bine. Se lasă la fermentat pentru cel puţin 3 zile şi nu închideţi etanş borcanul. Altfel ar ajunge să explodeze.

După ce lichidul a căpătat o culoare gălbuie, acesta trebuie strecurat printr-o sită şi pus în sticle care se vor depozita la frigider sau în locuri răcoroase.

Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă
Florile de soc au multiple beneficii şi pot fi consumate sub mai multe forme. De exemplu, ceaiul de soc ajută foarte mult la calmarea şi vindecarea tusei, elimină apa din corp şi este de cele mai multe ori recomandat în curele de slăbit. Dar aveţi mare grijă, căci are proprietăţi diuretice şi laxative şi utilizat în exces vă poate cauza probleme neplăcute.

Citeste si Reţetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului. Aşa îşi iese delicioasă

REŢETA DE SOCATĂ cu miere, via Jamila

Reteta de socata cu miere este perfecta pentru perioada mai-iunie, atunci cand infloreste socul in Romania. Pentru mine aceasta reteta este egala cu copilaria. Mama ne facea socata in fiecare an si eram de-a dreptul topiti dupa ea. Era aromata, foarte gustoasa si o beam mereu rece-rece, din frigider. Adevarul este ca pe vremea copilariei mele sucurile nu erau atat de multe ca azi. Eu am prins vestitele sucuri la TEC, niste chimicale facute cu sifon care ni se pareau foarte bune la vremea aceea. Aveau tot felul de arome, unele exotice, cum ar fi kiwi sau ananas. Se vindeau la pahar si erau foarte ieftine. Mama le ura din suflet pentru ca stia ca nu sunt sanatoase, insa noua de placeau. Ne rugam de ea sa ne dea bani ca sa ne luam cate un pahar de TEC. De cele mai multe ori ceda.

Cand venea vara mama ne facea socata cu miere sau cu zahar, dupa cum avea. Aveam mereu miere, asa ca atunci cand se zaharisea o folosea in diferite preparate. Soc gaseam mereu pe la vecini sau pe terenurile virane din apropiere. Pur si simplu culegeam de pe trotuar, fara sa ne deranjam vecinii. Era peste tot si oricum puteai cere oricui. Toata lumea ii dadea flori de soc. Acum cativa ani i-am pus pe ai mei sa planteze un soc, iar anul acesta vreau si eu sa-mi plantez unul in gradina. Sunt innebunita dupa acest arbust si neaparat vreau sa am si eu unul in curte. Pana voi lua flori de soc din curtea mea, ma multumesc cu cele pe care le iau de la ai mei. Partea buna e ca nu aveti nevoie de multe flori, sunt suficiente 8-10 sau 12 daca sunt mai mici.

Cum facem o socata delicioasa si aromata?

Incepeti reteta de socata cu miere cu pregatirea florilor. Culegeti-le in ziua in care vreti s-o preparati. Spalati-le usor pentru a indeparta praful si lasati-le la scurs. Intr-un borcan de 5 litri amestecati mierea cu apa cat sa se dizlove. Puteti pune orice miere aveti, iar daca e zaharisita, adaugati apa calduta pentru a se dizolva mai usor. Adaugati apoi florile de soc, lamaia taiata si zeama de lamaie. Daca doriti, puteti adauga in apa si putina drojdie uscata. Drojdia accelereaza fermentarea si socta va fi gata mai repede. Bineinteles ca puteti sa omiteti drojdie si sa adaugati cateva stafide. Au acelasi rol. Amestecati-o foarte, foarte bine si puneti capacul fara sa-l strangeti. Daca borcanul nu are capac, puneti o farfurita de la o ceasca de cafea sau un bol mic.

Lasati socata cu miere sa stea la soare, undeva pe pervaz sau chiar afara. Aveti grija sa amestecati bine zilnic si s-o gustati. Va fi gata in 2-3-4 zile, in functie de temperatura. Pentru a sti daca este gata, gustati-o zilnic si o sa va dati seama. Cu cat o lasati mai mult, cu atat va fi mai acidulata sau chiar va dezvolta alcool. Daca simtiti ca este alcoolizata, nu o serviti copiilor, ci pastrati-o pentru voi. Cand sunteti multumiti de gust, transferati-o in sticle si puneti-o in frigider. O puteti lasa si in borcan, dar indepartati florile de soc si lamaia si puneti borcanul in frigider. Rezista foarte bine chiar si o saptamana. O puteti servi pur si simplu sau o puteti adauga in limonada sau in diferite alte bauturi. Este foarte sanatoasa si gustoasa. Incercati si siropul de soc pe care il puteti pastra si peste iarna.