Reţetă varză murată perfectă. Ingredientul secret al lui Radu Anton Roman

Radu Anton Roman a plecat prematur dintre noi, dar a lăsat românilor o zestre bogată de reţete tradiţionale şi de sfaturi utile pentru bucătărie sau conservele de iarnă

08 sept. 2022, 15:52
Reţetă varză murată perfectă. Ingredientul secret al lui Radu Anton Roman

Cea mai gustoasă varză murată se face după reţeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Gospodarii sunt învăţaţi pas cu pas cum să acrească varza pentru iarnă şi ce condimente se adaugă pentru a fi delicioasă. De asemenea, o condiţie esenţială o reprezintă vasul în care se depozitează: e musai să fie un butoi din lemn ca să iasă zeama limpede.

Ingrediente varză murată:

  • Verze, câte încap în putinică (cam 20-25 să zicem)
    20 crengi de mărar uscat
    10 rădăcini hrean
    10 legături cimbru uscat
    1 pahar piper boabe
    4-5 pumni boabe de porumb
    3-4 gutui galbene
    sare, cam 1,5 kg, grunjoasă.

Mod de preparare:

Varza se lasă vreo 15 zile afară, s-o bată bruma, s-o frăgezească. Butoiul se opăreşte şi se lasă o zi cu apă şi var nestins, 1 kg, să se cureţe . Se spală iar, în câteva ape, neapărat clocotite. Capacul (sau o leasă de şipci) se opăreşte bine. Pe fundul butoiului care e pus în pivniţă se presară mai întâi un strat de sare, foi de varză, ceva cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui. Căpăţânile de varză se curăţă de foi rele şi se şi scobesc pe cocean, apoi se îndeasă bine, cu coceanul în sus.  Se presară sare pe fiecare varză, se mai potrivesc rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie şi se pun alte verze, tot aşa, strat după strat, până se umple butoiul. În dreptul cepului se face o leasă de crenguţe de mărar, să nu se astupe, să se poată pritoci. Ultimul strat e de sare. Se potriveşte capacul (leasa) şi se apasă cu o lespede de gresie bine grijită; varza îşi va lăsa mai iute apa.

Reţeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman. Secretul celebrului bucătar, doar aşa îţi iese delicioasă

Se acoperă butoiul cu o cârpă curată şi se uită de el o zi şi o noapte. Dacă după atâta timp varza nu a lăsat apă cât s-o acopere, se mai adaugă apă fiartă şi răcită, câtă trebuie s-o înece de-o palmă. După o săptămână se face prima pritoceală: se goleşte butoiul pe la cep, se vântură zeama, turnându-se iar în butoi, pe deasupra.    Se gustă zeama, se mai potriveşte de sare: ori se mai pune sare, ori se mai ia potroacă şi se mai pune apă chioară. Butoiul, capacul, piatra se şterg cu o cârpă udă de rachiu tare. Se mai pritoceşte, o dată la săptămână, până s-a acrit ca lumea, apoi, tot la 10-20 zile (după cât e de cald ori frig). E bună deja la 3 săptămâni.

Sarmale delicioase de post, după rețeta lui Radu Anton Roman
Celebrul jurnalist, scriitor și realizator de televiziune Radu Anton Roman (19.08.1948 – 29.08.2005) a cochetat și cu domeniul gastronomic în scurta sa viață de 57 de ani. În 1998, a publicat una dintre cele mai importante lucrări ale gastronomiei românești “Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia). Între anii 2001 – 2005, a realizat pentru PRO TV emisiunea cu profil culinar “Bucătăria lui Radu”.

Sarmale de post, Ingrediente:

  • 1 varză murată
    3 cepe
    1 pahar untdelemn
    Piper boabe
    100 g prune uscate (sau stafide, ciuperci, felii de măr uscate)
    1 ceașcă orez
    1 pahar bulion de roșii gros
    1 morcov
    sare, piper măcinat, boia

Fasole cu ciolan, reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul regretatului bucătar pentru un gust cu totul aparteModul de preparare

Două cepe se toacă și se călesc în ulei. Se sting cu orez și apă, se condimentează cu sare și piper măcinat și se lasă să fiarbă câteva minute. Varza se spală bine. Se pregătesc 10-15 foi de varză mari, iar restul verzei se toacă fideluță. Morcovul se dă pe răzătoare. Prunele se toacă mărunt și se adaugă peste orezul fiert. Se unge o cratiță mare cu ulei, se umpu sarmalele și se așează în cratiță împreună cu varza tocată și morcovul ras. Peste sarmale se pune un sos făcut din cea de-a treia ceapă călită în ulei, cu boia, piperul boabe și bulionul. Se pune cratița acoperită în cuptor, pentru circa 1 oră.