Rivalul lui Pablo Escobar a murit în închisoare. Gilberto Rodriguez Orejuela, supranumit „jucătorul de șah”, a condus unul dintre cele mai puternice carteluri din lume

Gilberto Rodriguez Orejuela, unul dintre cei mai mari traficanţi de droguri din lume, a murit într-o închisoare din SUA la vârsta de 83 de ani. Acesta fusese condamnat la 30 de ani de detenţie pentru trafic de droguri.

02 iun. 2022, 16:40
Rivalul lui Pablo Escobar a murit în închisoare. Gilberto Rodriguez Orejuela, supranumit „jucătorul de șah”, a condus unul dintre cele mai puternice carteluri din lume

Rivalul lui Pablo Escobar preluase controlul operațiunilor ilegale după moartea lui Pablo Escobar. Anunțul decesului a fost făcut de avocatul său, David Oscar Markus, dar acesta nu a dezvăluit cauza morții. Gilberto Rodriguez Orejuela a condus puternicul cartel de la Cali în Columbia, împreună cu fratele său Miguel, 78 de ani, și acesta încarcerat într-o închisoare din SUA. Ambii aveau de ispăşit 30 de ani de închisoare pentru introducerea a 200 de tone de cocaină pe teritoriul Statelor Unite.

Rivalul lui Pablo Escobar a murit în detenţie la 83 de ani

Iar traficul de droguri nu era singura lor ocupaţie. Ei au finanțat, de asemenea, campanii politice, inclusiv cursa din 1994 a președintelui Partidului Liberal Ernesto Samper. Acesta a negat, însă, faptul că ar fi știut despre donații la momentul respectiv.

Citeste si Doliu în lumea avocaturii! A murit unul dintre cei mai cunoscuți și respectați avocați, după o carieră de 44 de ani

Organizația condusă de cei doi era rivala cartelului condus de Pablo Escobar. Cartelul din Cali a controlat până la 80% din traficul de cocaină în Statele Unite. A preluat operațiunile asupra traficului de droguri după ce Escobar a fost împuşcat de poliţia locală în 1993.

În 1995, Orejuela a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Columbia, însă a fost eliberat după şapte ani. A fost arestat din nou în 2003 și închis în Columbia până la extrădarea sa în Statele Unite în decembrie 2004.

În 2020, Gilberto Rodriguez Orejuela a cerut să fie eliberat condiționat din cauza unor probleme de sănătate, dar solicitarea sa a fost respinsă. Familia a anunțat că trupul său va fi repatriat în Columbia.

Citeste si Laszlo Sajtos a murit într-un teribil accident rutier. Fostul arbitru şi observator din Liga 1 avea 60 de ani