Robert Cazanciuc despre reproşurile lui Ponta: După finalizarea procedurilor, vedem dacă s-a greşit undeva

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, că își va da demisia "cu siguranță" dacă acest gest va ajuta "la înfăptuirea justiției" în cazul tinerilor care au violat o fată din Vaslui. Totuşi, el a atras atenţia că, dincolo de valul de simpatie creat în jurul victimei din această poveste, în acest caz trebuie să se respecte procedurile.

22 iul. 2015, 12:40
Robert Cazanciuc despre reproşurile lui Ponta: După finalizarea procedurilor, vedem dacă s-a greşit undeva

„Am văzut o ştire că m-a certat premierul pentru un caz anume. M-a dojenit aşa, puţin, pentru lucruri care apar în spaţiul public. Dincolo de declaraţiile publice, sunt proceduri în curs de derulare. Trebuie să aşteptăm procedurile pentru a fi finalizate de Inspecţia Judiciară şi pe urmă să putem discuta dacă în acest caz este o greşeală pe undeva sau nu”, a declarat Robert Cazanciuc, după şedinţa de Guvern.

Ministrul Justiţiei a atras atenţia că, dincolo de emoţia care s-a creat în jurul acestui caz şi care este „firească”, trebuie respectate procedurile. „Numai tată să nu fii în situaţia asta, dar dincolo de emoţii, trebuie să urmăm procedura şi să vedem dacă cineva a greşit sau nu. CSM a sesizat Inspecţia Judiciară încă de luna trecută şi va da o soluţie în cel mai scurt timp. În câteva zile cred că vom avea un rezultat preliminar”, a punctat Cazanciuc.

Şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, sunt judecaţi, sub control judiciar, după ce ar fi sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o elevă de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Premierul i-a spus, miercuri, lui Robert Cazanciuc, în debutul şedinţei de Guvern, că în cazul în care CSM nu ia măsuri în acest caz, mai bine îşi dă el demisia. Ponta i-a cerut astfel lui Cazanciuc să-şi exercite „toată autoritatea funcţiei în CSM”.

„Dacă CSM nu va lua nicio măsură, mai bine demisionați dvs. Cineva trebuie să tragă un semnal că nu se poate ceea ce se întâmplă zi de zi în România. Şi poate în felul acesta le atrageti atenţia celor din CSM că, în afară să spună când nu avem voie să comentăm – uite că acum am voie să comentez – şi vreau să spun că ce s-a intâmplat la Vaslui se intâmplă de multe ori în ţară. Vă rog, nu este nicio presiune la adresa justiţiei, să vă exercitaţi atribuţiile pe care le aveţi. Şi sunt convins că veţi face acest lucru „, i-a spus Ponta lui Cazanciuc, făcând referire la cazul celor șapte violatori din Vaslui care au scăpat de arest.

Robert Cazanciuc i-a spus şefului Executivului că a sesizat Inspecţia Judiciară şi aşteaptă un răspuns.

„Poveşti. Poveşti am mai auzit. Poate de data asta îi apără si pe oameni. Nu-i apără doar pe cei dintre ei care greşesc. Şi cu asta am spus foarte clar ce gândesc”, i-a răspuns Victor Ponta lui Cazanciuc.

Citeşte şi Victor Ponta, atac dur la justiţie, după violul din Vaslui: Dacă nu se află în presă, infractorii stau acasă

Violul care a scandalizat o ţară întreagă s-a întâmplat într-o seară de noiembrie, în 2014. O fata de 17 ani terminase orele şi se întorcea acasă, într-un sat aflat la 5 kilometri distanţă de oraşul Vaslui când un consătean care era cu maşina s-a oferit să o ducă acasă. Adolescenta a acceptat pentru că-l cunoştea, însă ce a urmat este de neimaginat. Tânărul a dus-o pe un câmp şi şi-a chemat prietenii. Acolo au violat-o ore în şir şi au supus-o la perversiuni. Fata a leşinat de mai multe ori însă asta nu i-a făcut pe violatori să se oprească. Cei 7 indivizi au fost arestaţi la scurt timp.

Citeşte şi IMAGINI EXPLICITE descoperite de ANCHETATORI în telefonul unuia dintre tinerii violatori ai fetei din Vaslui

Familiile violatorilor au încercat să cumpere tăcerea fetei şi să o facă să renunţe la acuzaţii. Văzând că nu reuşesc, familiile violatorilor au încercat şi prin alte persoane să-i convingă pe oameni să se lase cumpăraţi.

Trei dintre violatori şi-au recunoscut apoi faptele, iar judecătorii i-au recompensat cu judecarea în libertate. Ceilalţi patru au fost eliberaţi, judecătorii Tribunalulului Vaslui considerând că nu pot fi discriminaţi, iar lipsa antecedentelor penale îi recomandă drept băieţi buni.

Citeşte şi Procurorii care NU s-au opus eliberării violatorilor elevei din Vaslui, verificaţi de Parchetul General