România, pe ultimele locuri la consumul de droguri în Europa. Care este cel mai puţin consumat drog de români

Potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionalei Antidrog (ANA), România continuă să se numere printre ţările cu cel mai scăzut consum de droguri în Europa, iar cele mai consumate droguri ilicite în ţara noastră sunt noile substanţe psihoactive (NSP), canabisul, cocaina/crack, medicamentele fără prescripţie medicală, ecstasy. 

RomaniaTV.net
04 sept. 2020, 13:12
România, pe ultimele locuri la consumul de droguri în Europa. Care este cel mai puţin consumat drog de români

Cel de-al şaselea studiu de prevalenţă a consumului de droguri în populaţia generală – GPS 2019, unul dintre cei cinci indicatori epidemiologici cheie utilizaţi la nivel mondial şi european în monitorizarea fenomenului drogurilor, susţine că cele mai scăzute valori ale consumului de droguri în România sunt înregistrate pentru heroină, LSD, amfetamine, solvenţi/inhalante.

„România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, situându-se sub media europeană a consumului pentru majoritatea drogurilor, chiar pe ultimele locuri. (…) Consumul experimental (cel puţin o dată în viaţă), la nivelul populaţiei generale, este de 10,7%. Prevalenţa în ultimul an (consumul recent) este de 6%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună (consumul actual), se observă o prevalenţă de 3,9%”, se arată într-un comunicat al ANA, transmis, vineri, AGERPRES.

Citeşte şi: Fiul unui preot din Iaşi, reţinut pentru trafic de droguri. Tânărul făcea parte dintr-o reţea importantă de traficanţi VIDEO

În funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează pe segmentul 15 – 34 ani. Pentru segmentul de vârstă (35 – 44 ani), se înregistrează prevalenţe de peste 3 ori mai mici. Drogurile pentru care se înregistrează scăderi ale prevalenţei consumului de-a lungul vieţii sunt LSD, medicamente fără prescripţie medicală, solvenţi/ inhalante şi amfetamine.

Colectarea datelor pentru realizarea studiului a avut loc în perioada octombrie – noiembrie 2019, iar analiza şi interpretarea acestora s-au realizat în anul 2020, fiind efectuat pe un eşantion de 7.200 respondenţi, cu o supraeşantionare pe regiunea Bucureşti-Ilfov, de 1.500 de subiecţi.

Citeşte şi: Captură de droguri de mare risc, în Bucureşti. Mai multe persoane, arestate preventiv pentru trafic şi consum de stupefiante

Studiul în populaţia generală (General Population Survey) se desfăşoară în majoritatea statelor Uniunii Europene şi are drept scop obţinerea de informaţii privind dimensiunea şi tendinţele consumului diferitelor droguri în populaţie, prin determinarea prevalenţei şi stabilirea modelelor de consum.

Pornind de la faptul că la baza politicilor de prevenire a consumului de droguri stau evidenţele ştiinţifice, Agenţia Naţională Antidrog elaborează şi dezvoltă programe coerente, structurate şi eficiente de prevenire a consumului de droguri şi, totodată, implementează programe şi strategii preventive de informare a categoriilor vulnerabile în legătură cu riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului, abuzului şi dependenţei de droguri.

Citeşte şi: O pisică traficantă de droguri a evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Sri Lanka

În acest sens, ca urmare a implementării de către ANA, în perioada anilor 2017 – 2018, a campaniei de prevenire a consumului de canabis, intitulată „#POTALTFEL”, consumul acestui drog în populaţia generală prezintă cel mai mic ritm de creştere din ultima decadă, precizează sursa citată.

De asemenea, având în vedere creşterea sesizată pentru consumul de noi substanţe psihoactive, ANA implementează, începând din luna martie a acestui an, campania naţională media de prevenire a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive „Fii Liber!”.