România se închide iar pe bucăţi. Alte CINCI scenarii roşii de luni

Rata de incidenţă se calculează de la sfârşitul săptămânii trecute luând în calclul şi focarele de coronavirus.

01 mart. 2021, 13:06
România se închide iar pe bucăţi. Alte CINCI scenarii roşii de luni

România se închide din nou bucată cu bucată. Cinci comune din județul Iași

sunt în scenariul roșu. Datele raportate în această dimineață semnalează reintrarea Miroslavei în acest regim de restricții, alături de Dagâța, Fântânele, Românești și Valea Lupului. În municipiul Iași, rata de infectare a crescut la 1,78 de cazuri/ 1000 locuitori.

România se închide din nou. Comuna Ciceu-Giurgeşti din judeţul Bistriţa-Năsăud intră în carantină, începând de sâmbătă dimineaţă, pentru două săptămâni, după ce rata de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 10,17 cazuri la o mie de locuitori.

Prefectura Bistriţa-Năsăud a anunţat, vineri seară, că a fost emis Ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6509privind instituirea măsurii de carantină zonală pentru unitatea administrativ-teritorială Ciceu-Giurgeşti.

Decizia a fost luată având în vedere că în comuna Ciceu-Giurgeşti incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este de 10,17 cazuri la 1.000 de locuitori, „riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare”.

Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a ar putea veni la şcoală şi în scenariul roşu. Consiliul Elevilor protestetază

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea prezentată de Sorin Cîmpeanu de a impune obligativitatea elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu.

„În urmă cu puţin timp, ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat faptul că ia în calcul ca elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a să meargă la cursuri în format fizic, chiar dacă şcoala este încadrată în scenariul roşu de funcţionare, astfel încât să se poată pregăti temeinic pentru examenele naţionale. Conform rezultatelor ultimei consultări lansate de Consiliul Naţional al Elevilor, în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate în mod corespunzător”, arată un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor remis duminică News.ro.

Scenariu roşu! Carantina a fost prelungită cu 7 zile

În acest context, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea impunerea obligativităţii elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a de a merge fizic la şcoală într-un context cu risc ridicat de infectare şi, astfel, solicită Ministerului Educaţiei să adopte o măsură prin care elevii şi părinţii să îşi exprime opţiunea cu privire la modalitatea de continuare a cursurilor, în localităţile unde se aplică scenariul roşu.

„Este important ca elevii care susţin examene naţionale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spaţiul şcolar, însă, ţinând cont de riscurile pe care le presupune prezenţa în spaţiul şcolar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susţină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată şcoala. Aducem în vedere faptul că există mii de familii formate din persoane cu boli cronice şi alte comorbidităţi şi chiar elevi aflaţi în ani terminali cu un risc de infectare crescut. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceştia să fie obligaţi să continue şcoala în format fizic indiferent de scenariul de funcţionare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19”, mai arată sursa citată.

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor Rareş Voicu a afirmat că e absurdă impunerea unor astfel de măsuri.