România trece la ora de vară din weekend. Curiozități despre acest eveniment mondial

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultimul weekend din luna martie, atât în România cât și în alte țări din lume.

29 mart. 2024, 14:39
România trece la ora de vară din weekend. Curiozități despre acest eveniment mondial

Ora de vară 2024. România trece la ora de vară din weekend. În noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie 2024, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Schimbarea orei în martie și octombrie are loc din 1979 și este o măsură luată în toate țările europene. Primele țări care au impus ora de vară au pus Marea Britanie și Germania, în timpul Primului Război Mondial.

Citește și: Ora de vară 2024. Când ar trebui să dăm ceasurile cu o oră înainte. Toți românii trebuie să știe

 

Cinci curiozități despre ora de vară

1. Ora de vară ajută la economisirea energiei electrice

În timpul primului război mondial, mai multe țări au adoptat ora de vară, cu scopul economisirii energiei electrice. Primele țări care au impus ora de vară au pus Marea Britanie și Germania. S-a dorit astfel ca prin această măsură oamenii să se bucure și să profite de lumină naturală.

Un raport al Departamentului Energiei din 2008 a constatat că ora de vară prelungită, semnat de George W. Bush în 2005, a salvat aproximativ 0,5 la sută din utilizarea totală a electricității pe zi.

Schimbarea orei s-a răspândit în SUA în 1918, la un an după intrarea în război, ca măsură de economisire a energiei electrice. Majoritatea țărilor, inclusiv SUA, au încetat observarea oficială a schimbării în urma războiului.

 

2. Ora de vară, benefică pentru economie

Unii experți cred că ora de vară poate stimula economia prin creșterea vânzărilor cu amănuntul și a turismului. Majoritatea oamenilor preferă vacanțele pe timp de vară, atunci când vremea este mai caldă și zilele sunt mai lungi, având mai mult timp la dispoziție pentru relaxare, vizitarea atracțiilor turistice și multe altele.

Citește și: Ora de vară în 2024. Parlamentul European susţine renunţarea la ora de vară. Ce se întâmplă în România

 

3. Ora de vară, pericol pentru sănătate?

Deși aduce mai multe avantaje, ora de vară poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre. Numeroase studii arată că ora suplimentară de somn pe care o pierdem prin avans ne poate afecta în moduri periculoase: un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, susceptibilitate la boli și depresie sezonieră au fost toate legate de schimbarea orei.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, creșteri ale accidentelor rutiere și ale leziunilor la locul de muncă asociate cu trecerea la ora de vară, potrivit wowbiz.ro.