România trece la STAREA DE ALERTĂ. Ce RESTRICŢII rămân în vigoare după 15 mai

Data de 15 mai a ajuns să fie reper psihologic pentru românii afectați de izolare. Deși autoritățile au anunțat că de la jumătatea lunii vor relaxa măsurile, încă nu au stabilit cu exactitate ce vom avea voie să facem, unde ne vom putea deplasa și ce reguli vor trebui respectate. Odată cu înlocuirea stării de urgență cu cea de alertă, deplasarea în localitate ar urma să fie liberă, parcurile să fie redeschise, iar multe curse aeriene să se reia, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 11:57

După săptămâni în șir marcate de restricții, românii așteaptă măsurile de relaxare. Autoritățile par însă nehotărâte cu privire la regulile care vor intra în vigoare de pe 15 mai.

Cert este că deplasarea în localitatea de domiciliu va fi liberă, fără să fie necesară completarea declarației pe proprie răspundere. Astfel cetățenii își vor putea relua o parte din activități.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii: „Amenzile ajută ca munca noastră să nu fie în zadar”

Una dintre măsurile de relaxare include și redeschiderea parcurilor. Oamenii vor putea așadar să iasă din casă pentru activitățile creative, să alerge sau să facă sport în aer liber. Însă toate acestea, cu respectarea regulilor de distanțare. 

Cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumusețare și muzeele se vor redeschide. Deși hotelurile și-au reluat deja activitatea, alte afaceri din domeniu rămân cu lacătul pe ușă.

Citeşte şi: Avertismentul unui medic epidemiolog român: Pe perioada de vară, acest virus nu va dispărea din populaţie. Rămâne şi la 37 de grade

Restaurantele rămân închise și după data de 15 mai, însă patronii și-au luat deja măsuri împotriva răspândirii noului virus. La o masă nu vor sta mai mult de patru persoane și va fi respectată o distanțare minimă socială. După ce clienții vor termina consumația, angajații vor dezinfecta atent mesele pentru a fi oprită răspândirea virusului. 

Și bisericile ar putea fi în continuare închise pentru enoriași. Credincioșii cer să poată participa la slujbe măcar în curtea lăcașurilor de cult. Epidemiologii spun însă că ar fi foarte periculos. 

De la jumătatea acestei luni, vor fi reluate mai multe curse aeriene. Aeroportul din Suceava este primul care a anunțat redeschiderea zborurilor interne. Compania națională Tarom va fi cea care va opera zboruri către principalele orașe din țară: Suceava, Timișoara sau Iași. Totul după 15 mai.

Companiile străine au anunțat că zborurile internaționale vor porni după 1 iunie, dar la capacitate redusă. De exemplu, cei din Olanda sau Marea Britanie nu vor mai avea câte 12 zboruri pe săptămână de pe Otopeni, ci doar şapte zboruri sau chiar la jumătate față de perioada anterioară.

Autoritățile au mai anunțat că, din 15 mai, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.