România trimite medici şi asistente în Italia pentru a sprijini lupta împotriva coronavirus. Iohannis: „Vor pleca cel târziu mâine”

Klaus Iohannis a declarat luni că o echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali va fi trimisă în Italia pentru a ajuta sistemul sanitar italian în lupta cu COVID-19, boala infecţioasă provocată de noul coronavirus care a ucis peste 15.000 de persoane. 

RomaniaTV.net
06 apr. 2020, 11:52
România trimite medici şi asistente în Italia pentru a sprijini lupta împotriva coronavirus. Iohannis: „Vor pleca cel târziu mâine”

„Am avut o discuţie legată de felul în care România îşi arată solidaritatea faţă de alţii. Am decis ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Ei vor merge în zona Milano. Vor pleca cel târziu mâine – o echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a anunţat, luni, că starea de urgenţă din România va fi prelungită cu încă o lună.

STAREA DE URGENŢĂ SE PRELUNGEŞTE CU ÎNCĂ O LUNĂ. Iohannis: „Voi emite un nou decret”

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Palatul Cotroceni, o ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, Vasile Cîțu, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Comitetele pentru Situații de Urgență din județele Galați, Iași, Vaslui, Suceava și Maramureș au hotărât să fie obligatorie purtarea oricărei măști de protecție a gurii și nasului. Situaţiile obligatorii sunt legate de expunerea în spațiile publice, transportul în comun, magazine și farmacii.

Raed Arafat a transmis un mesaj pe Facebook prin care îndeamnă toți românii să nu mai iasă din casă fără să își acopere gura și nasul, indiferent dacă există sau nu vreun simptom de coronavirus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus. Mutarea vine după ce multă vreme măștile au fost considerate utile doar pentru cei care au luat deja virusul, nu și pentru publicul extins.

Experții arată, însă, că în ciuda faptului că virusul nu plutește în aer pentru a fi absolut necesară mască, totuși multe persoane sunt purtători asimptomatici ai coronavirusului și pot transmite ușor mai departe în lipsa unei protecții minime precum masca sanitară.