România va avea stoc de Remdesivir pentru şase luni. Nelu Tătaru: „Fiecare medic curant să adapteze acest protocol”

România ar putea să formeze un stoc de Remdesivir pentru şase luni, după ce Guvernul va face rectificarea bugetară, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Medicamentul a fsot aprobat în Statele Unite pentru a putea fi folosit în tratarea noului coronavirus. Sunt, însă, studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care îi contestă eficienţa.

RomaniaTV.net
30 oct. 2020, 21:05
România va avea stoc de Remdesivir pentru şase luni. Nelu Tătaru: „Fiecare medic curant să adapteze acest protocol”

„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze.

Pe luna octombrie suntem… Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni.

Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”, a declarat Nelu Tătaru vineri, la Botoșani, potrivit Agerpres.

Medicamentul Remdesivir, autorizat pentru a fi folosit împotriva COVID-19 în SUA

Medicamentul antiviral Remdesivir sau Veklury, produs de compania biofarmaceutică Gilead Sciences Inc, a fost aprobat pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, după ce a fost autorizat de Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

Reprezentanţii Gilead au precizat că Remdesivir este singurul tratament specific împotriva noului coronavirus, care a fost avizat după o procedură de verificare riguroasă.

STUDIU OMS: Tratamentul cu Remdesivir, efect redus asupra şanselor de supravieţuire ale pacienţilor cu COVID-19

În schimb, un studiu realizat de OMS în octombrie arată că Remdesivir nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienţilor cu Covid și nici în a reduce durata spitalizării acestora. Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii contrazic astfel concluziile a două mari studii realizate în SUA care arată că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.

Bugetul Ministerului Sănătăţii, suplimentat cu peste 500 de milioane de lei. Bani pentru testele PCR şi cumpărarea de Remdesivir

De asemenea, Nelu Tătaru a vorbit despre vaccinurile împotriva noului coronavirus pe care ar urma să le achiziţioneze Uniunea Europeană, subliniind că România „are o strategie în lucru”.

„Noi avem o strategie în lucru în acest moment. Depinde foarte mult de tipul de vaccin care va veni. Sunt trei firme cu care Comunitatea Europeană este în discuţii în acest moment şi în achiziţii, rămânând speranţa ca la sfârşitul anului, începutul anului viitor, sfârşitul lunii ianuarie, să putem avea avea acest vaccin. Rămâne ca după tipul de vaccin, sunt vaccinuri care sunt ţinute la minus 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt ţinute între două şi opt grade, să pregătim două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin, atât ca structură, ca reţea, cât şi ca moment al efectuării vaccinului” a adăugat ministrul Sănătăţii

Nelu Tătaru a explicat că Uniunea Europeană va transporta vaccinul către ţările membre, iar fiecare stat îl va conserva şi îl va utiliza.


loading...
Partenerii noștri