România va fi un jucător important privind producţia de baterii. Năsui: „Unele companii de stat au mult potenţial”

Grafitul este o materie primă esenţială pentru fabricarea bateriilor, în condiţiile în care este în prezent una dintre cele mai dinamice industrii din lume. Resursele de grafit al României vor fi exploatate prin compania Salrom, a anunţat ministrul Economiei.

24 iun. 2021, 17:26
România va fi un jucător important privind producţia de baterii. Năsui: „Unele companii de stat au mult potenţial”
foto: Gorjeanul.ro

Claudiu Năsui s-a arătat încrezător în faptul că România va fi un jucător important privind producţia de baterii.

„România va fi pe harta lumii în ceea ce priveşte producţia de baterii. Resursele de grafit ale ţării vor fi exploatate prin Salrom. Unele companii de stat au mult potenţial. În ciuda influenţei negative politice, încă au şansa să devină mari companii de succes ale României. Una dintre ele este Salrom. Compania deţine monopolul pe exploatarea sării din România şi e una dintre puţinele companii profitabile din ministerul economiei, tocmai graţie acestui monopol. Am vizitat săptămâna trecută salina Ocna Dej, de departe cea mai productivă mină din cele 7 ale Salrom”, a anunţat ministrul Economiei, pe Facebook.

România va fi un jucător important privind producţia de baterii datorită resurselor de grafit. Claudiu Năsui vrea o eficientizare a Salrom. „Presiunea politicului a fost să fie angajaţi oameni care nu fac nimic”

De asemenea, ministrul Economiei susţine că în subteran „lucrurile merg în parametri buni, exploatarea fiind făcută cu utilaje moderne şi cu un impact redus asupra mediului.”

„Problemele sunt când ieşim la suprafaţă. Precum în multe companii de stat, presiunea politicului a fost să fie angajaţi oameni care nu fac nimic, dar care au îngroşat rândurile a ceea ce englezii numesc „middle management”. Pe scurt, activ de partid, angajat la stat. Aici e un loc mare de eficientizare posibilă pentru companie. Nu avem nevoie de armate de directori puşi politic. Rolul companiilor de stat nu e să plătească salarii directorilor. Nu voi tolera vehicule de salarii pentru sinecurişti. Scopul nostru este să închidem toate găurile negre şi să permitem acestor companii să se dezvolte la maximum. Fix asta vom face”, a mai scris Năsui.

De asemenea, Claudiu Năsui a anunţat că a fost numit un nou consiliu de administraţie, în urmă cu câteva luni, compus numai din oameni care şi-au demonstrat competenţele în mediul privat.

„Este extrem de activ şi a reuşit în scurt timp să descâlcească nodul administrativ care a constrâns această veritabilă mină de aur a României să rămână blocată. Tot ei pregătesc lansarea proiectului pentru exploatarea grafitului. Un proiect care va relansa o industrie întreagă în România. Noul consiliu de administraţie are tot sprijinul meu în planul său de a moderniza Salrom şi de a închide toate robinetele prin care se scurg inexplicabil bani care ar trebui să fie ai românilor. Bani cu care s-ar putea face spitale, grădiniţe, şcoli sau drumuri. Vă reamintesc că nu mai departe de această primăvară am reuşit fix cu ajutorul acestui consiliu să blocăm un tun imobiliar (http://economie.gov.ro/comunicat-de-presa-20)”, a adăugat Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a afirmat că grafitul este o materie primă esenţială pentru fabricarea bateriilor, una dintre cele mai dinamice industrii din lume la această oră.

Singura mină de grafit din România stă închisă de mai mai mulţi ani

Potrivit Gorj24, singura mină de grafit din România stă închisă, deşi încă mai există zăcâmânt care poate fi exploatat. Este vorba de mina din comuna Baia de Fier, judeţul Gorj, care este închisă de mai mulţi ani.

Situat la câteva sute de metri de Peştera Muierilor, mina de grafit se află în administrarea  Salrom, însă a fost lăsată de izbelişte.  Nu mai este asigurată nici măcar paza, în zonă fiind instalate camere de supraveghere care nu îi împiedică pe hoţi să vină să mai caute materiale care le sunt de folos.

În Baia de Fier, judeţul Gorj, la câteva sute de metri de Peştera Muierilor, se află clădirile abandonate ale singurei mine de grafit din România. Aproape 800 de oameni lucrau aici până în 1994, iar mina producea peste 40.000 de tone de grafit pe an.

Citeşte şi: George Simion: „AUR nu a încasat niciun ban din subvenţia de la stat. Vrem să construim un spital, dar ne trebuie de la domnul Cîţu o prevedere legislativă, ca să nu ne ancheteze DNA”

AUR acuză Guvernul Cîțu că vrea o vânzare mascată a Societății Naționale a Sării

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) acuză Guvernul Cîţu că urmărește o vânzare mascată a Societăţii Naţionale a Sării (SNS), Salrom SA, prin atragerea de investitori străini, după cum a precizat recent ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui. George Simion, copreşedintele AUR, atrage atenția asupra „opțiunilor economice contrare interesului național” ale actualei coaliții de guvernare.

„Potrivit Constituției României, Bogăţiile de interes public ale subsolului, (…) de interes naţional (…) fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”, iar „Statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Contrar acestor prevederi fără echivoc, Guvernul Cîțu urmărește o vânzare mascată a Societății Naționale a Sării, Salrom SA, prin atragerea de investitori străini, după cum a precizat recent ministrul USR al Economiei, Claudiu Năsui”, transmite AUR într-un comunicat de presă.

Obiectul de activitate al Salrom SA este exploatarea și comercializarea a două dintre cele mai prețioase resurse naturale ale României – sarea și grafitul. Salrom SA a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 251,2 milioane lei și un profit net de 11,4 milioane lei.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă, anunţ terifiant despre creşterea numărului de infecţii tulpina indiană de COVID. „Mai este o persoană care este confirmată cu tulpina delta”