Românii, revoltați: „Hai sictir!”. Aproape nimeni nu mai muncește pe mai puțin de 5.000 de lei, se plânge un antreprenor. Forța de muncă migrează masiv către vest

România rămâne țara din Europa cu cele mai mici salarii, de departe, alături de Bulgaria. Muncitorii de pe șantiere preferă să plece în vest, pentru a fi recompensați de patru ori mai bine, în timp ce noi suntem nevoiți să importăm masiv mână de lucru ieftină, din Pakistan, Sri Lanka și Malaezia.

10 mai 2023, 23:49
Românii, revoltați: „Hai sictir!”. Aproape nimeni nu mai muncește pe mai puțin de 5.000 de lei, se plânge un antreprenor. Forța de muncă migrează masiv către vest

Fără importurile de muncitori străini, România ar fi intrat de mult în colaps. Antreprenorii din țara noastră oferă chiar salarii peste medie, dar românii nu se mai mulțumesc cu puțin, într-o țară cu mare potențial, dar care se află în gaură de 33 de ani.

Un exemplu relevant este oferit de patronul unei firme de construcții care caută cu disperare personal, deși oferă un salariu de 5.000 de lei, în condițiile în care salariul mediu este de 4.000 de lei net la nivel național.

Afaceristul a postat anunțul de angajare pe internet și a fost luat în râs.

„Avem nevoie de următorii colegi, doar din București sau Ilfov pentru proiecte în București, județul Ilfov și în țară: Faianțari – net/lună: 5.000 lei (6.400 lei brut/luna; Rigipsari/Zugravi – 5.000 lei net/lună (6.400 lei brut/lună); Muncitori necalificați – 3.500 lei net/lună ( 4.450 lei brut/lună)”, se arată în anunț.

Atenție, cei 5.000 de lei sunt doar pentru start, a explicat afaceristul. În plus, se mai asigură și diurnă, cazare și transport.

„Grila de salarizare este pentru început și se va negocia în funcție de competențele fiecăruia! Programul de lucru este următorul: Luni – Vineri, 8 ore/zi + o oră pauză de masă, 9:00 – 18:00. Sâmbătă (opțional) – 9:00 – 16:00. Duminică (opțional) – plata dublă, 9:00 – 18:00. Orele suplimentare se plătesc separat.

Perioada de proba este de 30 zile! Se asigură toate formele legale de angajare, inclusiv în perioada de probă. Pentru deplasarea în țară (în afară Bucureștiului sau a jud. Ilfov) se asigura diurnă + cazare + transport”, a adăugat el.

 

Cum a fost luat în râs antreprenorul care oferă 5.000 de lei salariu

 

Un utilizator nu înțelege de ce există o perioadă de probă pentru acest job.

„Ce perioadă de probă e aia de 30 de zile? Unde s-a mai pomenit așa ceva?”, a întrebat acesta.

„În contractul pe perioada determinată! Suntem sătui de „meseriași”, i-a răspuns imediat autorul postării.

„Adevărul e că îți trebuie și răbdare cu ”unii” meseriași doar din gură! Succes și doar un mic sfat. Părerea mea e că la faianțari le-ai putea oferi un pic mai mult dacă sunt meseriași”, a intervenit altcineva.

„Clar dacă merită… Am avut în probe un faianțar care ne-a montat maxim 5 mp într-o zi, pe suprafață dreaptă, fără mari pretenții asupra calității… Bineînțeles, alcoolul a fost nelipsit.

De asta începem de jos și dacă merită, clar se mărește salariul. Dar să demonstreze ceva!”, a răspuns autorul postării.

Mulți au început să-l ridiculizeze pe angajator.

„Ai găsit proști?”, l-a întrebat cineva.

„Proști nu găsim. În schimb găsim leneși și incompetenți. Citiți anunțul mai atent că se pare că aveți neclarități”, a răspuns angajatorul.

„Hai sictir cu anunțurile voastre și șantiere cucu”, l-a ironizat altcineva.