Românii din Republica Moldova pot avea acces mai ușor la servicii bancare, după ce Guvernul Republicii Moldova aprobat un proiect care va permite cetățenilor să retragă numerar direct din magazine, prin intermediul terminalelor POS, când efectuează plăți cu cardul.
Inițiativa este menită să faciliteze accesul la numerar în zonele rurale sau izolate, unde nu există bancomat iar infrastructura bancară este limitată sau inexistentă. Proiectul, susținut de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, dorește reducerea barierelor de acces la servicii financiare pentru populația din localitățile fără bancomate.
Românii din aceste zone, dar și ceilalți locuitori, vor putea să retragă bani în numerar în momentul în care efectuează o plată cu cardul într-un magazin dotat cu POS. Există numai 1.300 de bancomate în Republica Moldova, dintre care cele mai multe sunt concentrate în municipiul Chișinău și centrele urbane mari.
În același timp, peste 40.000 de comercianți din Moldova dețin terminale POS, ceea ce oferă o oportunitate semnificativă de a extinde accesul la numerar prin rețeaua existentă.
„Dacă mergi la magazin să cumperi o pâine, vei putea retrage și numerar direct de la comerciant, prin terminalul POS. Nu în fiecare sat există bancomate și vrem ca oamenii să nu se mai teamă de carduri”, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.
Citește și : Un bărbat a fost ”jefuit” de bancomat. Cum a rămas în două secunde fără 3000 de euro
Suma maximă ce va putea fi retrasă dintr-un magazin este de 1.000 de lei per tranzacție, iar măsura este considerată un pas important pentru românii din Republica Moldova.
„Componentele principale ale sistemelor de plăți din Republica Moldova sunt: sistemul automatizat de plăți interne; sistemul Depozitarului Central Unic de Valori Mobiliare și instrumentele de plată”, notează Banca Națională a Moldovei.