ACCIDENT AVIATIC. Directorul general şi cel operațional Romatsa au solicitat eliberarea din funcţie

Directorul general al Romatsa, Aleodor Frâncu, și directorul de operațiuni al companiei, Bogdan Donciu, au solicitat eliberarea din funcție, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, surse din domeniu.

22 ian. 2014, 12:05
ACCIDENT AVIATIC. Directorul general şi cel operațional Romatsa au solicitat eliberarea din funcţie

„În acest moment are loc ședința Consiliului de Administrație al companiei, unde se va decide eliberarea din funcție a celor doi”, au precizat sursele citate.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri înlocuirea din funcție a secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Cătălin Chiper și a solicitat, totodată, ministrului Transporturilor demiterea directorului general al ROMATSA și a directorului de operațiuni. De asemenea, premierul a anunțat că va cere înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

VEZI ŞI Au căzut primele capete după TRAGEDIA din Apuseni. Victor Ponta a anunţat DEMITERI

„Am decis astăzi (miercuri — n.r.) înlocuirea din funcție a secretarului de stat care răspunde de intervențiile la situațiile de urgență, Cătălin Chiper, de la MAI. De asemenea, am solicitat ministrului Transporturilor și Consiliului de Administrație înlocuirea directorului general ROMATSA și a directorului de operațiuni și, în calitatea mea de vicepreședinte al CSAT, voi solicita în mod oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz, evident, prin decizia CSAT, nu depinde de Guvern, înlocuirea șefului STS și, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncționarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare”, a afirmat Ponta la Guvern.

Premierul a apreciat că aceste responsabilități „la nivel de vârf trebuie asumate ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate și o nefuncționare corespunzătoare și că în momente dificile aceste instituții trebuie să beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili să-și asume responsabilități”.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşi să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

VEZI ŞI ACCIDENT AVIATIC. Ce le-a spus Adrian Iovan celor de la Romatsa înainte de tragedie

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.