Rugăciunea pe care trebuie să o spui atunci când aprinzi o lumânare. Ce spun preoții despre acest gest extrem de profund

Credincioșii știu prea bine că este extrem de important ca atunci când trec pragul bisericii să aprindă și o lumânare. Totuși, foarte puțină lume știe ce rugăciune trebuie spusă atunci când săvârșim acest ritual.

16 ian. 2024, 22:40
Rugăciunea pe care trebuie să o spui atunci când aprinzi o lumânare. Ce spun preoții despre acest gest extrem de profund
Rugăciunea pe care trebuie să o spui atunci când aprinzi o lumânare! Ce spun preoții despre acest gest extrem de profund

Rugăciunea pe care trebuie să o spui atunci când aprinzi o lumânare. Pentru credincioșii ortodocși, aprinderea lumânărilor în biserică reprezintă Lumina Sfântă și o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Totuși, puțină lume știe că în momentul în care aprindem o lumânare trebuie să rostim o rugăciune. Iată ce spun proții despre acest gest sacru.

Citește și: Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”

Credincioșii manifestă devotament în acele momente speciale, oferind o expresie a iubirii lor pentru lumină, acest gest fiind considerat drept o ofrandă divină. Mulți dintre români nu sunt conștienți că este important să rostească o rugăciune, indiferent dacă aprind lumânarea la „Vii” sau la „Adormiți”.

Proții susțin că nu este suficient să faci o simplă închinare, ci este necesar să spui și o rugăciune. Este esențial ca românii să înțeleagă că importanța este acordată flăcării minții, nu celei de la lumânare.

„Cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel ce este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul.Lumânarea este, totodată și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic. Dacă bănuții îngăduie este bine să aprind câte o lumânare pentru cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar, dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei răposați, după aceeași rânduială, zicând Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele)”, spune Arhimandrit Mihail Daniliuc.

„Dacă ai vreo cerere specială atunci spune-i lui Dumnezeu gândul tău așa cum poți. El știe ce este de folos tuturor!”, a mai spus părintele Mihail Daniliuc.
Astfel, când se va aprinde o lumânare pentru cei vii, se spun următoarele cuvinte:

„Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele)”, iar pentru cei adormiți: „Pomenește Doamne pe adormiții robii Tăi (și spui numele)”.

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o spui sâmbătă seară. Te ajută să îți îndeplinești dorințele și să țină răul departe de familia ta