S-a tras cortina şi după Victor Rebengiuc, un alt monstru sacru al României

Marii actori ai României fie se duc la ceruri, fie decid să se retragă din lumina reflectoarelor, dezamăgiţi de vremurile care îi umilesc.

07 ian. 2023, 00:02
S-a tras cortina şi după Victor Rebengiuc, un alt monstru sacru al României

Victor Rebengiuc şi-a anunţat ultimul rol și retragerea. „Trupul meu nu-mi mai permite. Sănătatea mea e în mare suferință”. Îndrăgitul actor a anunțat că rolul din spectacolul „Tatăl” de la Teatrul Bulandra din București va fi ultimul. Actorul spune că sănătatea nu îi mai permite și că pregătirile pentru acest nou spectacol au fost o provocare.

Victor Rebengiuc interpretează rolul principal din spectacolul „Tatăl” – în regia lui Cristi Juncu – care va avea mai multe reprezentanții în această vară. Avanpremiera este programată sâmbătă și duminică, de la ora 19.00, la Teatrul Bulandra.

„Am 89 de ani, deci în curând o să am – peste vreo câteva luni – 90. Nu mai merge. Trupul meu nu-mi mai permite. Sănătatea mea e în mare suferință și e greu”, a spus Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc, despre cariera sa: „A fost un drum ușor ascendent”

Într-un interviu pentru Digi24, actorul a spus că nu i-a fost ușor la repetiții și că s-a luptat să poată face acest rol. „M-am luptat foarte tare în repetițiile astea ca să pot juca rolul ăsta. Sper să pot juca și-n fața publicului de câte ori oi putea, dar nu mai vreau să mai antamez un alt rol. Nu mai vreau, gata. E ultimul rol pe care îl joc”, a spus Victor Rebengiuc. După 70 de roluri în film și 200 în teatru, actorul Victor Rebengiuc își caracterizează modest cariera: „a fost un drum ușor ascendent”.

„Și eu am crescut: de la unde eram acum 66-67 de ani de când am început cariera asta. A fost un drum și ușor ascendent”, a mai spus Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc, primele declaraţii după ce şi-a anunţat retragerea: „Asta nu înseamnă că gata, nu mă voi mai urca pe scenă”
Textul spectacolului „Tatăl” a primit în 2014 premiul „Moliere” pentru cea mai bună piesă şi a fost nominalizat în 2016 la premiile „Tony” şi „Laurence Olivier”.

Alături de Victor Rebengiuc, din distribuție fac parte Ana Ioana Macaria, Cătălin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Vârlan şi Constantin Dogioiu.

Pentrul rolul din filmul inspirat din acest spectacol de teatru actorul Antony Hopkins a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor.

Rebengiuc susține că este ultimul din generația sam, după ce Mitică Popescu a murit, și că în curând îl vom pierde și pe el. ‘Și eu am primit vestea tristă. A jucat împreună. Am avut două scene în Moromeții. Nu am fost prieteni, nu am fost apropiați, am fost colegi. Nu am păstrat legătura, dar am apreciat talentul său. Era un actor talentat, avea farmec. Avea haz de foarte multe ori și îmi plăcea de el ca actor. În curând, o să vină și rândul meu. Din generația mea nu a mai rămas nimeni. Eu sunt ultimul. Și așa c-o aștept…’, a declarat actorul Victor Rebengiuc.

Şi marele actor Dorel Vişan a părăsit scena. Regretele amare care i-au grăbit sfârşitul carierei

Dorel Vişan a dat scena de teatru pe  grdădina din Bonţida.  Marele actor Dorel Vișan, a cărui carieră pe scenă a fost încununată cu numeroase premii, a dezvăluit cum și de ce s-a retras de pe scenă.

Victor Rebengiuc, mesaj tulburător după moartea lui Mitică Popescu: „Vine şi rândul meu. Din generaţia mea nu a mai rămas nimeni, eu sunt ultimul”
Fie timpul nu mai are răbdare cu ei, fie timpurile îi obligă să se retragă în culise. Este şi cazul titanului Dorel Vişan. Decizia vine după mai bine de 40 de roluri în teatru și peste 50 în film, în producții românești și internaționale. Actorul s-a întors la origini, în satul ardelean Tăușeni, din comuna Bonțida, acolo unde a și crescut. A făcut acest pas odată cu izbucnirea pandemiei.

”Nu m-am retras din lumina reflectoarelor, cât m-au împins. Nu se mai face ce se făcea odată… Am intrat într-o zonă specială, așa-zisă modernă, în care cultura, care este menită să desăvârșească omul, i-a dat omului cea mai cruntă lovitură. Pentru că nu-l desăvârșește, îl face mai arogant, mai confuz, mai isteric și mai îndoctrinat.  Acestea sunt motivele care m-au determinat să mă retrag” a spus atunci Dorel Vişan.

Dorel Vișan le transmite un mesaj emoționant românilor: „Să se deștepte! Să ținem cont că de fapt noi avem o origine la care trebuie să ne întoarcem mereu”

El a mai spus: ”Voi, cei care sunteți mai tineri, nu ați trăit vremurile pe care noi le-am parcurs. Nu aveți un termen de comparație și nu puteți să faceți asta. Odată în țara asta s-a făcut cultură și s-au făcut filme cu mesaj. Au fost artiști mari, care au rămas în istoria lumii și vor rămâne în continuare pentru că drumul și l-au croit singuri. A fost o lume mai săracă, dar mai bogată în suflet”.

Într-o declarație anterioară, Dorel Vișan spunea că actorul nu face un rol, ci recreează un destin. ”Rol poate face oricine care are un pic de memorie și ține textul minte.” spunea el. ”Acesta este rostul artistului, să redea lumii așa cum se spunea: «De la lume adunate și-napoi la lume date»”, a adăugat marele actor, conform sursei citate.

n acest context, acesta a vorbit despre diferența dintre munca unui actor din acea perioadă și munca actorului din prezent. Astfel, potrivit spuselor sale, în trecut actorul era mult mai creativ, iar acest lucru se datora efortului pe care îl făcea pentru a se plia pe rolul care îi era încredințat de regizor.

Actorul Dorel Vişan, interpretare halucinantă: „Vor să ne umble la ADN, să ne bage informaţii. Asta e şi cu COVID-ul. Cine l-a creat, asta trebuie întrebat. Nu câte paturi să mai facă, cu oxigen”

„Actorul trebuie să recreeze un destin! El nu face un rol, recreează un destin pe care trebuie să-l aducă în atenția oamenilor. Rol poate face oricine care are un pic de memorie și ține textul minte. Artiștii singuri aleg dacă să se scălâmbăie sau să urmeze adevărul lui Dumnezeu, pe care L-a pus în fiecare când ne-am născut. Eu m-am identificat cât de mult am putut cu fiecare rol! Acesta este rostul artistului, să redea lumii așa cum se spunea: «De la lume adunate și-napoi la lume date»”, a mai adăugat marele actor.

Și nu este singurul actor care a părăsit scena și s-a mutat în mediul rural. Recent, Carmen Tănase a renunțat la tot și s-a mutat în mediul rural: „Am vândut tot ce aveam în București, am vrut să scap de mizeria de acolo, să respir aer curat și ne-am mutat la… țară. Încă nu am grădina mea, dar o voi face. Am o curte mare, așa cum mi-am dorit.” ”Am luat o decizie radicală şi sunt foarte încântată de decizia pe care am luat-o. Cred că e partea cea mai bună din această pandemie.” mai spunea actrița.

Încă un actor legendar al României a părăsit scena: „Artiștii singuri aleg dacă să se scălâmbăie sau să urmeze adevărul lui Dumnezeu”

Florin Zamfirescu s-a retras şi el de pe scenă. Actorul spune cu umor că a decis să se pensioneze. Mărturisește că a renunțat la vicii din cauza problemelor de sănătate și că tot ce își dorește este să se odihnească și să petreacă timp alături de familie.

„Nu-mi mai e dor de nimic, pentru că m-am retras. Am doi copii care mă onorează și-mi duc numele mai departe, Vlad Zamfirescu și Ștefana Samfira. Niciodată nu i-am îndrumat să facă teatru, chiar le-am zis că nu au originalitate, că-s lipsiți de imaginație, că au făcut ceea ce au văzut în casă. Dacă eram la fel, mă făceam învățător ca tata sau popă, ca-n familie”, a adăugat actorul.

Florin Zamfirescu s-a confruntat în ultimii ani cu multe probleme de sănătate. A suferit și un infarct. „Am grijă de sănătatea mea. Nu mai fumez de vreo cinci ani, fumam câte două pachete pe zi. Cu alcoolul nu m-a văzut nimeni amețit, dar acasă, seara, mai beam trei beri sau mai beam țuică. Acum, nu. Poate doar un păhărel. Iau foarte multe pastile date de doctoriță. Eu nici nu știu ce am, ea mi le dă. Am colesterol, probleme cu inima, diabet. Am de toate, dar mă mențin”, a mai spus Florin Zamfirescu, pentru impact.ro.

Un alt mare actor al României a părăsit scena. Veste tristă pentru fanii lui Florin Zamfirescu

Florin Zamfirescu, acum în vârstă de 70 de ani, spune că și-a dorit de mic să urce pe scenă, iar mama sa a fost cea l-a încurajat să își urmeze pasiunea. „Recitam poezii încă de la cinci ani. Teatru nu aveam cum să fac de atunci. În provincie nu puteam fi copil de radio. Actor am vrut să fiu dintotdeauna. Am jucat și teatru în liceu, chiar și înainte.

Florin Zamfirescu, la un pas de moarte. Dezvăluirile actorului: „Am auzit o bufnitură în spate”

Mama a vrut să fie actriță, dar părinții ei nu au lăsat-o să meargă la școală mai mult de șapte clase, așa că a rămas casnică. Tata era învățător. Mama a jucat teatru la amatori, la cămine culturale. De când m-a născut, m-a îndoctrinat cu poezia. La trei ani știam Regina ostrogoților“, povestește Florin Zamfirescu.

A avut o carieră impresionantă, iar ultimele decenii și le-a petrecut pe scenă. Este cunoscut și pentru roluri din televiziune. L-a interpretat pe Gigi Dumbravă în telenovela Inimă de Țigan. Recent s-a retras din viața publică, dar spune că nu regretă. Cei doi copii ai săi duc mai departe tradiția.

Bolile de care suferă Florin Zamfirescu. Celebrul actor a fost nevoit să renunțe la două mari plăceri

„Nu-mi mai e dor de nimic, pentru că m-am retras. Am doi copii care mă onorează și-mi duc numele mai departe, Vlad Zamfirescu și Ștefana Samfira. Niciodată nu i-am îndrumat să facă teatru, chiar le-am zis că nu au originalitate, că-s lipsiți de imaginație, că au făcut ceea ce au văzut în casă. Dacă eram la fel, mă făceam învățător ca tata sau popă, ca-n familie”, a adăugat actorul.

Florin Zamfirescu s-a confruntat în ultimii ani cu multe probleme de sănătate. A suferit și un infarct. „Am grijă de sănătatea mea. Nu mai fumez de vreo cinci ani, fumam câte două pachete pe zi. Cu alcoolul nu m-a văzut nimeni amețit, dar acasă, seara, mai beam trei beri sau mai beam țuică. Acum, nu. Poate doar un păhărel. Iau foarte multe pastile date de doctoriță. Eu nici nu știu ce am, ea mi le dă. Am colesterol, probleme cu inima, diabet. Am de toate, dar mă mențin”, a mai spus Florin Zamfirescu, pentru impact.ro.