S-a votat AMNISTIE FISCALĂ. Funcţionarii nu trebuie să dea sporurile înapoi

Sute de mii de funcţionari nu trebuie să mai returneze sporurile încasate în perioada 2008-2010, a decis marţi Camera Deputaţilor, care a adoptat în acest sens un proiect de lege, cu 234 de voturi "pentru" şi nici un vot împotrivă.

RomaniaTV.net
08 mai 2012, 10:05
S-a votat AMNISTIE FISCALĂ. Funcţionarii nu trebuie să dea sporurile înapoi

Deputaţii au adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010.

Proiectul a fost iniţiat de UDMR, după ce Curtea de Conturi declarase ca ilegale anumite sporuri primite de funcţionari, în perioada 2008-2010. În urma hotărârilor Curţii, zeci de mii de români s-au adresat justiţiei, pentru a contesta deciziile, astfel că hotărârea Camerei Deputaţilor pune capăt acestor procese.

În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată că amnistia fiscală se impune pentru Ministerul Muncii a înregistrat contractele de muncă prin care au fost acorate sporurile, fără să le returneze pentru corectarea erorilor, iar prefecţii nu au atacat în contencios administrativ hotărârile consiliilor locale şi judeţene prin care sporurile au fost acordate funcţionarilor din administraţia locală. În al treilea rând, este invocată „practica neunitară a instanţelor judecătoreşti în ceea ce priveşte hotărârile date în procesele ce au avut ca obiect contestarea deciziilor Camerelor de Conturi”.

Iniţiatorii susţin că oricum beneficiarii sporurilor ilegale sunt în imposibilitatea de a le returna deoarece este vorba de bugetari ale căror venituri salariale au fost deja diminuate cu 25% în 2010. De asemenea, sunt greu de stabilit „vinovăţii vădite” în cazul adoptării hotărârilor prin care au fost acordate sporurile în mod ilegal.

Totuşi, banii care au fost recuperaţi de către stat de la bugetarii care au primit sporuri în mod ilegal nu vor fi returnaţi, chiar dacă UDMR a cerut acest lucru, inclusiv prin depunerea unui amendament în acest sens în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, amendament ce a fost respins. „Sumele recuperate până la intrarea în vigoare a acestei legi nu se restituie”, se arată în actul normativ adoptat de către Cameră.

Proiectul a fost votat atât de deputaţii USL, cât şi de cei ai PDL şi UDMR. De altfel, după vot, toţi reprezentanţii grupurilor parlamentare au arătat că este un act de justiţie votarea acestui proiect.

Inclusiv ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, s-a arătat mulţumit de această hotărâre.

„Am spus şi repet. Aplicarea greşită a legii salarizării unitare a făcut ca în unele administraţii să se creeze acest haos. Statul a greşit, statul trebuie să plătească. Este o decizie a Parlamentului, pe undeva normală”, a declarat acesta, la România TV.

În schimb, funcţionarii ar putea să nu beneficieze în totalitate de creşterile salariale pe care actualul Executiv le va opera în 2012. Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, declara ieri, la România TV, că vor fi bugetari care nu vor beneficia de salarii majorate, din cauză că unii dintre ei au primit sporuri ilegale în ultimii ani.

UDMR a depus, în 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010, anunţa la acel moment Laszlo Borbely.

El preciza că, atunci când UDMR s-a angajat să facă parte din Guvernul Ungureanu a avut unele condiţii privind programul de guvernare, această lege privind exonerarea de la plata returnării sporurilor fiind una dintre ele.

Borbely afirma că funcţionarii, îndeosebi cei din primării şi administraţia locală, au beneficiat de acele sporuri, „conform contractelor colective de muncă şi a acordurilor legale din acea perioadă”, însă au fost obligaţi din cauza „schimbării legislaţiei” şi unor verificări ale Curţii de Conturi să le dea înapoi, fiindu-le reţinute din salarii, la care se adaugă penalităţi şi dobânzile.

„Sunt situaţii, mai ales în primării, dar nu numai, când cineva se întoarce acasă cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual”, a argumentat liderul UDMR.

În expunerea de motive a proiectului sunt invocate „buna credinţă” atât a angajatorilor care au achitat sporurile în baza contractelor/acordurilor de muncă, cât şi a angajaţilor, dar şi practica neunitară a instanţelor judecătoreşti privind procesele cu contestaţii ale deciziilor Curţii de Conturi.

Cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu se angajase, prin programul de guvernare, să aprobe în acest an proiectul legii privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, după ce UDMR a solicitat aplicarea acestei măsuri pentru funcţionarii publici obligaţi de Curtea de Conturi să restituie sporurile salariale.

Camera Deputaţilor este forul decizional.