Să vezi şi să nu crezi! Geanta, bronzul artificial şi tocurile înalte, duşmanii nevăzuţi ai siluetei

Ai renunţat la dulciuri, pizza şi paste şi ai trecut la regim şi exerciţii fizice? Degeaba, dacă nu eşti atentă şi la alte lucruri care te fac să te îngraşi, potrivit unui nou studiu.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 18:50
Să vezi şi să nu crezi! Geanta, bronzul artificial şi tocurile înalte, duşmanii nevăzuţi ai siluetei

Te-ai fi gândit vreodată că geanta pe care o porţi te poate îngrăşa? Sau bronzul artificial? Sau tocurile înalte despre care credeai că te fac să pari mai subţire?

Aparent, nu are nicio logică, nu-i aşa? Numai că specialiştii au descoperit că toate acestea, şi nu numai, au un efect nu tocmai de bun augur asupra siluetei noastre.

Geanta de mână

Un nou studiu arată că acest accesoriu afectează silueta. În special dacă vorbim despre genţile gigant care ni se par, vai!, atât de practice.

După ce a observat că multe dintre pacientele sale au mai multă grăsime pe o parte a corpului decât pe cealaltă, medicul estetician Michael Prager a cercetat problema mai în profunzime. El a constatat că grăsimea se depunea cu precădere pe partea pe care femeile care apelau la el îşi purtau genţile supradimensionate. „Înainte de a elimina grăsimea cu ajutorul laserului, măsor porţiunile unde aceasta este distribuită, pentru a putea face măsurătorile post-tratament. La multe dintre pacienţii femei grăsimea era depusă inegal pe părţile corpului, iar singurul lucru pe care ele îl aveau în comun erau genţile lor ridicol de mari”, a explicat Prager.

Teoria este susţinută de Ivana Daniell, expertă în postură. Aceasta susţine că a căra greutăţi cu preponderenţă pe o parte – genţi, sacoşe, de exemplu – poate afecta felul în care grăsimea se distribuie pe corp: „Postura noastră influenţează zonele în care se depune grăsimea. Dacă vei căra mai mult greutăţi pe o parte, cum ar fi o geantă grea, nu doar că activezi mai mult muşchii de pe acea parte, dar creezi şi un dezechilibru muscular şi osos, care poate afecta distribuirea grăsimii”.

În concluzie, renunţaţi pe cât posibil la bagajele grele. Şi nu uitaţi să mai schimbaţi din când în când mâna cu care căraţi geanta. Nu numai că grăsimea se va depune uniform, dar veţi scăpa şi de durerile de gât, umeri şi spate.

Bronzul fals

Ani de zile s-a crezut că bronzul le face pe femei să pară mai subţiri şi mai tonifiate. Se pare însă că aparenţele înşală.

Cercetători suedezi au descoperit că loţiunile autobronzante conţin ftalaţi, chimicale care odată intrate în organism ne fac să fim mai expuşi la îngrăşare şi la diabet. Aceste substanţe sunt conţinute în farduri, în produsele pentru curăţeni şi în recipienţii de plastic.

Studiul arată că ftalaţii determină acumularea de grăsime în special în zona abdomenului, deoarece creează un dezechilibru hormonal din cauza căruia ajungem să luăm în greutate. „Aceşti ftalaţi fac oamenii obezi. Ei sunt folosiţi în creme de corp şi în cele autobronzante deoarece se absorb rapid în piele. Dar de acolo ajung în sânge şi creează tot felul de probleme”, a explicat Monica Lind, autoarea studiului.

Suprasolicitarea

Pentru majoritatea femeilor este ceva obişnuit să îşi împartă toată ziua între tot felul de activităţi. Multe cred că asta le face bine, pentru că fiind active au şi un metabolism mai rapid. Nu este însă întru totul adevărat, potrivit unui nou studiu. Asta pentru că fiind într-o permanentă goană, acea parte a creierului care se ocupă de autocontrol ajunge la epuizare. Iar de aici până la a mânca necontrolat şi nesănătos nu mai este mult. Asta pentru că o cafea şi un pachet de biscuiţi sunt mereu mai la îndemână decât o masă normală. E drept, aceste gustări îţi dau energia de care ai nevoie, dar numai pe moment. În timp, vei simţi nevoia de tot mai mult zahăr şi de tot mai multă cafea, ceea ce va crea în organismul tău un dezechilibru. „Zahărul artificial dereglează concentraţia de zaharuri din sânge, iar asta duce la oboseală şi la o tot mai mare nevoie de dulce. Asta în timp ce cu cât bei mai multă cafea, cu atât mai mult cortizol – hormonul stresului – vei avea în sânge”, explică antrenorul persoanl Dalton Wong. Tocmai de aceea, sfatul lui este să nu mănânci niciodată pe fugă sau atunci când nu te poţi concentra pe ce ai în farfurie. Iar gustările ar trebui să fie nuci, legume sau hummus.

Colanţii şi tocurile înalte

Deşi pare incredibil, colanţii în care te simţi atât de bine, pe care îi poţi asorta la aproape orice ţinută, te fac să te îngraşi. La fel şi tocurile înalte cu care erai atât de bucuroasă că poţi părea mai subţire.

S-o luăm pe rând.

Potrivit fizioterapeutului Sammy Margo, care colaborează cu echipa naţională de fotbal a Angliei, colanţii prea strâmţi afectează muşchii. Asta pentru că îi face să devină „leneşi”. Iar de aici până la un aspect de jeleu al abdomenului, posteriorului şi picioarelor, nu mai este decât un pas.

Despre tocurile înalte şi cum afectează ele silueta vorbeşte antrenorul personal Dax Moy. Purtate prea mult şi prea des, tocurile înalte vor afecta postura corpului. Asta pentru că pelvisul are tendinţa să se orienteze în afară, trăgând după el conţinutul abdomenului. De aici burta proeminentă, despre care se spune eronat că este un abdomen cu grăsime. „Clientelor mele le spun să poarte tocurile doar atunci când se impune. Dar pe drum să se încalţe comod. Iar dacă sunt la un restaurant, să se descalţe imediat ce s-au aşezat pe scaun. Acasă, cel mai indicat este să mergi în picioarele goale, pentru că asta întăreşte muşchii slăbiţi de tocurile înalte”, a explicat Dax Moy.