Salarii profesori 2024. Veste proastă pentru mulţi dascăli, probleme cu „chenzina” din decembrie

Salariile angajaților din învățământ pe luna decembrie 2023, fără plata contribuțiilor la pensii și Sănătate. Școlile din mai multe județe nu au primit bani suficienți.

11 ian. 2024, 19:17
Salarii profesori 2024. Veste proastă pentru mulţi dascăli, probleme cu „chenzina” din decembrie

Salarii profesori 2024. Salariile dacscălilor și ale celorlalți angajați din învățământ pe luna decembrie 2023 vor fi plătite în ianuarie tot fără contribuțiile pentru pensii și Sănătate, după ce mai multe școli din mai multe județe ar fi primit doar finanțări parțiale, potrivit surselor Edupedu.ro. Întârzierile la plata contribuțiilor continuă, după ce și pentru salariile plătite în decembrie pentru luna noiembrie școlile au primit doar banii de salarii nete, fără contribuții.

Ar fi vorba de școli din Municipiul București și din județe precum Bihor, Brașov, București, Prahova.

Motivul pentru care școlile nu au primit finanțări parțiale ar fi acela că bugetul este aprobat la nivel de țară, dar deocamdată nu este aprobat la nivel de Minister, apoi pe Capitală și județe.

Salarii 2024. Angajaţii din România care încep anul cu 1.200 lei net în plus la leafă dacă au măcar trei luni pe cartea de muncă în 2023

Un alt motiv ar fi și că abia pe 8 ianuarie s-a încheiat consultarea publică privind costul standard per elev în anul 2024, alocarea financiară care stă la baza cheltuielilor cu salariile și dotările din școli. Când va fi publicată hotărârea de guvern (HG), instituțiile se pot raporta la sumele totale reieșite din calcul și să fie împărțite corect pe județe.

Costul standard per elev are două componente, care în 2024 vor fi la valorile de mai jos, conform președintelui Fedrației Naționale a Părinților, Iulian Cristache:

costul pentru cheltuielile cu salariile, care a fost propus și avizat pentru 2024 la 9.431 de lei;
costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor, propus și avizat la 649 de lei.
Și în decembrie, la plata salariilor pentru noiembrie, chiar în ultimele zile ale anului, școlile ar fi păstrat în conturi banii de contribuții la Sănătate (CASS) și Pensii (CAS) pentru a nu apărea cu deficit bugetar, urmând să plătească acum în ianuarie către stat banii de aceste contribuții. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, încă sunt restanțe la aceste plăți în unele școli, care se adaugă la restanțele din ianuarie pentru salariile din luna decembrie.

Burse de merit ianuarie 2024. Elevii cu medii mari vor primi pe card cu un milion mai puţin

Amintim că Guvernul nu a făcut o rectificare bugetară în acest an, fiind o premieră alocarea de bani în repetate rânduri prin Fondul de rezervă al Guvernului. Prin „ordonanța mătură” a premierului Ciolacu, ordonatorii de credite – școlile, de exemplu, ordonatori terțiari – au fost obligați să raporteze și să adune sumele necheltuite pentru a alimenta Fondul de rezervă.

O analiză a Edupedu.ro arată că veniturile profesorilor și angajaților din educație au crescut, din 2010 și până în 2024 de 2,3 ori, potrivit evoluției costului standard per elev pentru cheltuieli salariale, indicator publicat de Ministerul Educației an de an și decis prin hotărâre a Guvernului României. Acesta arată creșterile salariale medii pe parcursului unui an și reflectă majorarea bugetului pentru cheltuieli salariale.

În paralel, salariul mediu pe economie a crescut de peste 3 ori în aceeași perioadă de 15 ani luată în calcul. La fel, salariul minim pe economie, decis mereu politic, fără niciun algoritm de creștere pe baze științifice sau economice, a fost majorat mult mai rapid decât costul standard per elev pentru cheltuieli salariale. Altfel spus, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.