Salata de vinete românească. Ingredientul banal care îi dă savoare

Vinetele sunt unele dintre cele mai căutate legume din acest sezon estival, astfel că numeroase gospodine aleg să gătească fel și fel de preparate culinare care le au drept ingredient principal.

22 iul. 2022, 13:59

Salata de vinete românească. Specialiștii spun că vinetele sunt niște legume extrem de gustoase, sănătoase și fără calorii. Și bucătarii au o părere asemănătoare, iar ei au dezvăluit cea mai gustoasă rețetă. Se prepară foarte repede și cu puține ingrediente.

Salata de vinete a lui Chef Florin Dumitrescu. Greşeala majoră pe care o face toată lumea când coace vinetele VIDEO

Ingrediente:

  • 3 vinete mari, cu coajă lucioasă şi cu o consistentă uşor pufoasă
    o ceapă
    70-80 de ml de ulei
    sare şi zeamă de lămâie după gust
    opţional: 1 linguriţă de muştar
    1 gălbenuş de ou crud (fără ou dacă ţineţi post)

Salata de vinete românească. Cum se prepară

Bucătarii spun că această rețetă ajunge pentru 4 persoane. Este indicat să fie fără maioneză, fără adaus de ou, numai vinete coapte, sare, ulei şi zeamă de lămâie. Specialiștii îți recomandă să alegi doar ulei de floarea soarelui sau de rapiță.

Primul pas în prepararea salatei este coacerea vinetelor. Vinetele se coc prin contact cu o suprafaţă încinsă sau chiar cu flacăra, până când coajă li se carbonizează şi miezul devine moale, care miez se vă înmuia şi dacă puneţi vinetele în cuptor, dar degeaba, vinetele nu vor avea gustul de afumat, de copt, care ne place atât de mult. Aşadar, coaceți vinetele pe o plită încinsă, pe grătar, pe disc, în jar etc., întorcându-le de jur împrejur că să se coacă bine. Coaja trebuie sfărâmată cu o furculiţa lăsând loc aburilor şi lichidului să se scurgă, altfel vinetele pot exploda cauzând accidente.

Salata te poate îngrăşa. Mihaela Bilic a dezvăluit ingredientul care aduce kilograme în plus

Când vinetele sunt bine coapte, se scot de pe grătar (plită, jar etc.) şi se aşează într-o sită aşezată deasupra unui vas de colectare, se presară cu puţină sare şi se acoperă cu un capac. Se lasă să se răcească complet, timp în care se vor scurge de lichidul amărui pe care îl conţin. Vinetele se curată bine de coajă, eliminând orice urme de arsură.

Îți lasă gura apă! Rețetă de salată de ardei copți, cel mai bun preparat de vară

Nu trebuie alese cuţite de metal, ci instrumente din lemn, material plastic sau ceramică, în caz contrar, vinetele se vor înegri în urmă oxidării. Tot cu instrument nemetalic, se toacă vinetele bine de tot. Unele persoane dau vinetele la procesorul de alimente, folosind cuţitul de plastic.

Tipurile de salată de vinete

Pentru salată de vinete natur se adaugă ulei turnând în fir subţire în timp ce se freacă bine cu o lingură de lemn, învârtind într-un singur sens. Vinetele au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de grăsime, aşa încât vor deveni alifioase, cremoase. După încorporarea uleiului se pune ceapă tocată foarte fin, sare după gust şi zeamă de lămâie.

Pentru salată de vinete cu maioneză, se adaugă peste vinetele tocate ceapă fin tocată şi 2-3 linguri cu vârf de maioneză, se amestecă şi se potriveşte gustul cu sare şi zeamă de lămâie după gust, potrivit timpul.md