Scandal în Germania. Ministrul Sănătății, acuzat că a vrut să distribuie măști neconforme persoanelor fără adăpost

Scandal în Germania. Ministrul sănătății german Jens Spahn a fost acuzat de distribuirea deliberată a unor măști de protecție neconforme persoanelor nevoiașe în cursul pandemiei. Acuzaţia a dinamitat relația dintre creștin-democrații (CDU) și social-democrații (SPD) aflați la guvernare.

08 iun. 2021, 14:37
Scandal în Germania. Ministrul Sănătății, acuzat că a vrut să distribuie măști neconforme persoanelor fără adăpost
Ministrul sănătății german Jens Spahn a fost acuzat de distribuirea deliberată a unor măști de protecție

Scandal în Germania. Spahn, un membru al Uniunii Creștin-Democrate a cancelarului Angela Merkel, a devenit ținta unor critici puternice din partea SPD care i-a cerut inclusiv demisia din cauza informațiilor potrivit cărora ministerul sănătății a plănuit la începutul epidemiei în 2020 să scape de măști de protecție neconforme în valoare de un miliard de euro prin distribuirea lor unor grupuri vulnerabile.

Planurile au fost elaborate de Spahn dar au fost respinse de ministerul muncii controlat de SPD și responsabil de sănătatea măștilor.

Citeşte şi: Protest în Germania, împotriva construirii unei autostrăzi. Poliţia a arestat 13 jurnalişti VIDEO

Scandal în Germania

Acuzațiile au ieșit la suprafață cu doar trei luni înainte ca germanii să se îndrepte spre urnele de vot pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la nivel național.

Spahn a încercat în mod clar în ultimul an să distribuie măști care nu au trecut toate testele necesare unor persoane care nu se pot apăra împotriva acestor măști, persoane cu dizabilități, persoane din căminele pentru persoane fără adăpost și altele”, a declarat Saskia Esken, unul dintre cei doi co-președinți ai SPD, aceasta cerându-i lui Spahn să demisioneze, scrie Euractiv, citat de Hotnews.ro.

Armin Laschet, președintele creștin-democraților, a afirmat însă că apelurile la demisia ministrului sunt „o tentativă de a câștiga puncte electorale printr-o campanie negativă” în timp ce Markus Söder, premierul Bavariei, a notat „agresivitatea extraordinară” a reacției SPD.

Cancelarul Angela Merkel și alți oficial guvernamentali și-ar fi exprimat sprijinul pentru Spahn, potrivit presei germane.