Scandal între Realitatea și Evz! Realitatea încearcă o preluare ostilă a editurii EvZ Capital. Dan Andronic acuză postul de televiziune de linșaj mediatic și șantaj și cere ajutorul CNA

Realitatea Plus a început un adevărat război de gherilă pentru preluarea controlului EvZ și Capital. Pe fondul unui conflict juridic în care Realitatea Plus încearcă să pună mâna pe 55% din acțiunile societății care administrează mai multe produse media aflate sub cupola mărcilor Evenimentul zilei (evz.ro) și Capital (capital.ro), a fost lansată o campanie de linșaj mediatic la adresa omului de afaceri Dan Andronic, cel care la ora actuală deține 90% din acțiunile companiei.

11 iul. 2023, 12:50

Realitatea încearcă o preluare ostilă a editurii EvZ Capital. Realitatea încearcă o preluare ostilă a editurii EvZ Capital. În aceste momente, EvZ și Capital sunt ținta unei operațiuni de preluare ostilă de către postul de televiziune Realitatea Plus. Acest demers a început anul trecut, iar acum, în încercarea de a pune mâna pe 55% din acțiunile publisherului EVZ și Capital, Realitatea Plus a scos armele și le-a îndreptat împotriva omului de afaceri Dan Andronic, deținătorul a 90% din acțiunile companiei care editează cele două publicații.

Citește și Adrian Sârbu, reacţie vehementă după comunicatul EVZ şi Capital. „Evenimentul zilei aparţine lui Cristoiu şi Andronic!”

Realitatea încearcă o preluare ostilă a editurii EvZ Capital

De sâmbătă seară și până în prezent, în cadrul emisiunilor din prime-time de pe Realitatea Plus, la adresa afaceristului Dan Andronic au fost aduse o serie de acuzații extrem de grave, unele dintre ele chiar cu tentă sexuală.

Pe post au rulat titluri precum:

• Andronic, condamnare într-un dosar cu retrocedări ilegale (Notă: Condamnarea a fost în mai 2021);

• Cum a fost lăsat Vîntu fără soţie de omul său de încredere;

• Andronic, nuntă pe Coasta de Azur cu zeci de politicieni;

• Naşul lui Andronic, cel mai controversat politician din istorie;

• Andronic, nuntă la Monte Carlo. Cununie la Nisa;

• Dan Andronic, jurnalist infractor, condamnat definitiv;

• Dan Andronic, combinagiu în toate regimurile politice;

• „Moralistul” Andronic a furat nevestele politicienilor;

• „Cinstitul” Dan Andronic şi-a făcut nunta la Monte Carlo;

• Dan Andronic, nepot de general securist, adjunct la SIE.

Dan Andronic acuză Realitatea Plus de șantaj

În replică, Dan Andronic a reacționat imediat la aceste atacuri despre care spune că au drept scop șantajul şi a cerut Consiliul Naţional al Audiovizualului să analizeze emisiunea de sâmbătă seară în care au rulat titlurile denigratoare.

”S-au folosit texte calomnioase despre Dan Andronic şi s-a insistat pe ideea că titlurile celor două branduri nu ar aparţine acestuia. Un neadevăr care a fost susţinut de Realitate Plus încă de acum un an, când a susţinut, în mod fals, că a cumpărat o creanţă.

Dan Andronic este posesorul a 90 la sută din acţiunile Editurii Evenimentul şi Capital şi, de peste 11 ani, asigură buna apariţie a publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital. Fără datorii la stat, fără falimente mascate, aşa cum s-a întâmplat în cazul Realitatea TV, post „îngropat” de Cozmin Guşă şi și actualul management.

Scopul acestui atac mediatic violent este şantajul. Se încearcă preluarea publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital de către Realitatea Plus şi grupul din jurul lui, şi punerea justiţiei sub presiune.

Un proces între acţionari, av. Gheorghe Piperea reprezentând partea adversă, pe care vrea să-l rezolve şi prin metode dolosive şi ilegale. Intenţia este clară, fiind dovedită şi prin faptul că toate calomniile difuzate în emisiunea de sâmbătă seară au fost propagate, simultan, pe mai multe site-uri administrate de Realitatea Plus şi de Cosmin Guşă, cunoscut pentru atitudinea sa rusofilă.

Conducerea şi jurnaliştii din redacţiile Evenimentul zilei şi Capital cer public Consiliului Naţional al Audiovizualului să se sesizeze, să aplice legea în cazul Realitatea Plus şi a postului de radio Gold FM, au încredere în instanţele de judecată care vor tranşa acest litigiu comercial, în baza unor documente, nu a unor minciuni şi calomnii difuzate public”, au transmis reprezentanţii redacţiilor EVZ şi Capital într-un comunicat publicat duminică.

Realitatea Plus atacuri suburbane la adresa lui Dan Andronic pentru a-i prelua produsele media

Alexandra Păcuraru, fiica patronului Realitatea Plus, l-a atacat suburban pe Dan Andronic într-o emisiune TV de maximă audiență. Vedeta a făcut o serie de declarații legate de aspecte intime ale lui Dan Andronic, proprietarul publicației EvZ și Capital.

”Mă cunoașteți, nu sunt consumatoare de cancan, de picanterii, nu mă intereseză intimitatea altora, dar nu pot să nu vă spun că Dan Andronic este foarte mic, rușinos de mic. Și ca să se răzbune că nu poate să fie bărbat, că nu are cu ce să fie bărbat, a combinat femeile altora. A spart case. La unele a ținut, la altele nu. Portofelul a ținut, căci cu ce altceva poți compensa lipsa bărbăției”, a spus Alexandra Păcuraru în emisiunea de la Realitatea Plus.

În replică, Dan Andronic a scris pe o rețea de socializare că ”fata lui Tata a vorbit. Și a spus ce știa mai bine, ce a învățat ea la școala de jurnalism Păcuraru & Gușă. Ceva scârbos, cu tentă sexuală. A aflat că am p… mică. Rușinos de mică. De fapt, nici nu pare să existe… Poate că de aici vine faptul că nu vreau să cedez EVZ unui grup de presiune și șantaj (…) Un post de televiziune transformat într-o bâtă, numai bună să-i amenințe, șantajeze, înspăimânte pe toți cei care nu cedează dorințelor Clanului Păcuraru. Așa au procedat în cazul Romprest, așa au acționat în cazul B1 TV, așa fac acum, cu EVZ”.

Bobby Păunescu, un pion important de pe tabla de șah pieței media din România

Un alt pion important din acest război de pe tabla de șah a pieței media din România este Bobby Păunescu. Omul de afaceri a strâns puternic legăturile dintre B1 și Realitatea Plus, dorindu-și întregirea unui nou grup media, din câte se pare. Planul acestuia este de a alipi celor două televiziuni site-urile capital.ro si evz.ro, deținute în prezent de Dan Andronic.

În trecut, Bobby Păunescu, fondatorul B1 TV, deținea 50% din acțiunile postului de televiziune. În decembrie 2022, acesta a depus în numele B1 TV Channel SRL, firma care deține licența pentru postul de știri B1TV, o cerere de intrare în insolvență. Această mutare l-a adus pe Bobby Păunescu în mijlocul unui scandal de proporții în care a fost acuzat de Sorin Oancea, celălalt acționar a postului de fraudă.

În apărarea sa, Bobby Păunescu a prezentat la Realitatea Plus o notă de la Tribunalul București, în care scrie că a fost depusă o „cerere de deschidere a procedurii generale a insolventei”, la „cererea petentului Păunescu Bobby George Marius – administrator al B1 TV Channel”.

„Acționarii, adică noi ne-am sesizat, am convocat Adunarea Generala a Acționarilor care a avut loc pe data de 19 (n.r. decembrie), domnul Sorin Oancea este clar cu niște probleme acolo si semnate de către dansul, acceptate, a încercat să i-o pună, sa duca in continuare o campanie urata, încercă să susțină statul paralel.

Urmează să redăm televiziunea cetățenilor, pentru ca lupta de-abia acum începe in interior.

Vrem sa fie televiziunea din nou acolo unde a fost când am predat-o. Ideea este ca televiziunea asta a fost la un moment dat lider al televiziunilor de știri, acum nu mai este. Infiltrarea de către statul paralel in B1 trebuie curățată, trebuie verificat despre ce este vorba si, așa cum am promis, se va schimba administratorul si m-am ținut de cuvânt”, a acuzat Păunescu la Realitatea Plus.

Potrivit lui Sorin Oancea, Adunarea Generală invocată de Bobby Păunescu nu a avut loc.

Pe lângă acțiunile de la B1 TV, care, de fapt, aparțin tatălui său, Bobby Păunescu deține 5% din acționariatul Editurii Evenimentul și Capital, procente aflate sub sechestru în aceste momente de asigurator. Astfel, George Bobby Păunescu nu poate angaja societatea în nicio organizație și nici nu poate lua decizii capitale în ceea ce o privește, însă prin jocurile de culise pe care le face alături de managementul Realitatea Plus încearcă crearea unui nou pol de influență pe piața media.

Întreg acest război de gherilă are o singură miză, crearea unui nou grup media cu un volum reprezentativ de audiență TV și online în jurul televiziunii Realitatea Plus. Planul managerial al owner-ilor Realitatea Plus este acela de a căpăta relevanță prin prisma volumului de audiență pentru anul politic 2024, un an electoral fără precedent în istoria României. Interesele comerciale și cele corporative ale Realitatea Plus par să primeze în acest conflict aducându-i pe cei doi acționari într-un război fățiș.

Citește și Situaţie absurdă în presa românească. Bobby Paunescu are 5% din EVZ, sub sechestru, dar a vrut sa înscrie trustul în Clubul de Presă