Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

Haos în Educație înainte de Evaluarea Națională și Bacalaureat. Vineri, 9 iunie, ar fi trebuit să se încheie situația școlară a absolvenților de gimnaziu și liceu, dar și perioada de înscriere la examenele naționale. Mulți elevi nu au însă situația școlară încheiată și nu s-au putut înscrie la examen. În aceste condiții, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că a fost prelungită perioada de înscriere până la 13 iunie.

08 iun. 2023, 12:53
Schimbări importante pentru elevii care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat. Se modifică iar calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă, joi, că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale care susțin Evaluarea Națională și Bacalaureat a fost prelungită până în 13 iunie. De asemenea, probele de competență la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă luni, se vor desfășura cu două zile întîrziere, respectiv între 14 – 23 iunie.

”Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.

De asemenea, din cauza decalărilor impose de greva din Educație, ministrul Ligia Deca a anunțat și schimbarea calendarului examenului de Bacalaureat.

Probele orale din cadrul examenului de Bacalaureat vor începe în 14 iunie, adică cu două zile mai târziu decât fusese stabilit inițial, și se vor încheia în 23 iunie.

”Deocamdată, calendarul pentru probele scrise – nici la clasa a VIII-a, nici la clasa a XII-a – nu se modifică”, a mai spus Ligia Deca.

Anunțul ministrului educației vine după ce Ordinul ministrului Educaţiei pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, care prevede că mediile se pot încheia cu două note, a fost trimis spre publicare, anunţă Ministerul Educaţiei.

Ordinul prevede că ”în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”. Cu alte cuvinte, mediile elevilor pot fi încheiate dacă elevii au cel puțin două note la o materie, chiar dacă regulamentul cadru prevedea mai multe note.

De asemenea, ordinul semnat de Ligia Deca mai prevede că ”în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”.

Citește și: Salarii majorate pe hârtie pentru profesori. Ciucă anunță memorandum cu creșteri salariale pentru cadrele didactice și cere încetarea grevei: Educația și sănătatea sunt priorități ale actualei coaliții de guvernare

”Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta”, a transmis Ministerul Educației.