Şcoala de şoferi în 2023. Cât costă şi ce diferenţe de preţ sunt între instructaj pe cutia manuală şi cutia automată de viteze

S-a modificat Codul Rutier. Cei care vor să conducă un autovehicul, dar nu au împlinit încă 18 ani, pot opta pentru un permis de conducere categoria AM, A1 sau B1 dacă au aproape sau au depăşit vârsta de 16 ani. În aceste condiţii, cererea pentru şcolile de şoferi va creşte, astfel că Romaniatv.net vă prezintă mercurialul anului.

14 ian. 2023, 08:02
Şcoala de şoferi în 2023. Cât costă şi ce diferenţe de preţ sunt între instructaj pe cutia manuală şi cutia automată de viteze
Şcoala de şoferi în 2023.

Şcoala de şoferi în 2023. La momentul de față, conform legislației în vigoare, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de: a) 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1; b) 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E și Tr; c) 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A; d) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A; e) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb și Tv. Acestea vârste vor suferi modificări, în anumite situații fiind reduse.

Tinerii de peste 18 ani pot să obțină dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, dar pentru a primi permisul de conducere trebuie să urmeze școala de șoferi. Înainte de a se înscrie la șoala de șoferii, persoanele se întreabă care este prețul și în funcție de ce diferă acesta.

Categoria AM este destinată vehiculelor, cu două sau trei roţi, a căror viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depaşeşte 50 cm3.
Pentru înscrierea la cursurile unei şcoli de şoferi pentru permisul AM este necesară vârsta de cel puţin 16 ani fără trei luni.

În ziua de astăzi, aproape fiecare român visează să obţină, cât mai rapid, un permis de conducere, însă pentru asta oamenii trebuie să facă mai multe sacrificii, mai ales financiare.

Primul pas, pentru cei care încă nu au un permis de conducere valid, este ca oamenii să se înscrie la o şcoală de şoferi. Asta costă timp şi bani.

Cele mai periculoase capcane din trafic. Pilotul Titi Aur, sfaturi pentru șoferi, inclusiv pentru „cocalarii” din trafic

La momentul actual, pentru a urma cursurile unei şcoli de şoferi, trebuie să scoateţi cel puţin câteva mii de lei. Costul variază în funcţie de categoria permisului pentru care doriţi să vă încercaţi norocul, dar şi în funcţie de câte ore de conducere aveţi nevoie să faceţi cu un instructor.

De obicei, perioada de teorie durează între 24 şi 30 de ore, însă pe lângă asta mai aveţi nevoie de minim 30 de ore de conducere cu un instructor. Numărul de ore de conducere poate fi suplimentat, dacă nu vă simţiţi stăpân sau stăpână pe propriile abilităţi.

Cât costă şcoala de şoferi în 2023

Prețul pentru școala de șoferi categoria B diferă în funcție de mai multe criterii, printre care: școlile auto avizate disponibile pe piață, cutia de viteze a mașinii (automată/manuală) și modelul mașinii.

Astfel, pentru o mașină care are cutie automată, prețurile pornesc de la 2.300 de lei și pot ajunge până la 2.900 de lei.

C
Iar, pentru o mașină care are cutie manuală, prețurile încep de la 1.800 și pot ajunge până la 2.400.

De asemenea, în prețul școlii auto poate fi inclus și costul pentru avizul psihologic.

În afara de asta, cursanții trebuie să mai plătească taxa de închiriere auto, care este de 250 de lei.

Veşti proaste pentru şoferi. Poliţele RCA se scumpesc la început de 2023

Puteţi încerca să obţineţi şi un permis categorie B, C sau D, iar atunci preţurile pot urca în mod semnificativ, chiar şi până la 7.000 de lei.

Indiferent de categoria aleasă, pregătirea durează între şase şi opt săptămâni, iar specialiştii recomandă ca susţinerea examenului să se facă într-un mod cât mai rapid, pentru că aveţi cunoştinţe proaspete în minte. Totuşi, trebuie ştiut că pregătirea este valabilă pentru 12 luni, iar aceasta trebuie reluată, cu alte costuri, dacă nu aţi reuşit să obţineţi permisul de conducere în acest interval de timp.

Acte necesare pentru dosarul de înscriere la şcoala de şoferi în 2023

Pentru a se înscrie la școala de șoferi, persoanele trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă următoarele acte, potrivit drpciv.ro.

► Cartea de identitate, în original și în copie;

► Cerere de înscriere la examen (se obține de la școală)

►Certificatul de cazier judiciar în original în termen de valabilitate ( 6 luni de la data emiterii);

► Aviz psihologic

► Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școală de șoferi”;

► Fișa de școlarizare – valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor (emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia persoana a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică);

În ce constă examenul pentru permisul auto

Examenul auto constă într-o probă teoretică, un chestionar pe calculator cu câte 26 de întrebări și trei variante de răspuns. Pot fi corecte una, două sau toate variantele.

Examenul are o durată de 30 de minute. Iar pentru a-l promova, persoana în cauză trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări. După 5 răspunsuri greșite, proba teoretică se oprește automat.

După ce o persoană reușește să promoveze examenul, aceasta va trebui să se programeze la proba practică.

Proba practică reprezintă examinarea practică a aptitudinilor viitorului șofer.

Potrivit precizărilor Ordinului Ministerului Administrației și Internelor nr 268/2010, examenul practic este susținut cu un examinator atestat de către DRPCIV și durează minim 25 de minute.

În timpul examenului, cursantul va trebui să realizeze manevrele practice de conducere a autovehiculului, indicate de către examinator.

Fiecare greșeală pe care cursantul o face la examenul practic se taxează cu un anumit număr de puncte.

În momentul în care se adună 21 de puncte de penalizare, persoana în cauză a picat traseul.

Cei care sunt interesați să obțină un permis de conducere pentru categoria C sau CE trebuie să știe că vârsta minimă s-a redus de la 21 la 18 de ani și de la 24 la 21 pentru categoriile D, DE, cu condiţia ca persoanele să obţină unui certificat de competenţă profesională.