Şcoala online, permisă pe perioada stării de urgenţă sau de asediu. Modificările la Legea Educaţiei, făcute de Senat

Învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura prin Internet pe perioada stării de urgenţă sau de asediu. Asta prevede Legea Educaţiei care a fost modificată miercuri de Senat, în calitate de cameră decizională, într-o şedinţă desfăşurată în sistem de audioconferinţă.

RomaniaTV.net
15 apr. 2020, 17:41
Şcoala online, permisă pe perioada stării de urgenţă sau de asediu. Modificările la Legea Educaţiei, făcute de Senat

Senatorii au votat telefonic pentru modificarea Legii Educaţiei, fiind exprimate 103 voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi o abţinere, scrie Agerpres.

Proiectul a fost iniţiat de un grup de senatori PSD şi a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă vizează modul de notare a elevilor, prin modificarea articolului 71 din Legea Educaţiei Naţionale 1 din 2011. Aceste prevederi au fost, însă, eliminate printr-un amendament adoptat de Comisia de Învăţământ şi însuţit de plenul Senatului.

„În situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii”, se arată într-un nou articol introdus în Legea educaţiei naţionale.

Cum a fost modificată Legea Educaţiei pentru a fi reglementată şcoala online

De asemenea, proiectul de modificare şi completare a Legii educaţiei prevede că în situaţia în care se decretează starea de urgenţă sau starea de asediu, activităţile desfăşurate în învăţământul universitar se pot desfăşura şi online pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură.

În baza autonomiei universitare şi cu asumarea răspunderii publice, instituţiile de învăţământ universitar elaborează propria metodologie a derulării activităţilor desfăşurate în universitate în sistem online, aprobată şi de Senatul universitar.

Un alt amendament prevede ca activităţile didactice şi examenele de final de ciclu de studii şi de cercetare din învăţământul preuniversitar şi universitar se pot desfăşura online în perioada stării de urgenţă sau de asediu.

„Activităţile didactice şi de cercetare (…) şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă şi masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat desfăşurate online în anul universitar 2019-2020 sunt recunoscute pentru formele de organizare – cu frecvenţă, cu frecvenţă redusă şi la distanţă. Prevederile anterioare se aplică şi pentru activităţile desfăşurate în învăţământul preuniversitar prevăzute la art. 262 din Legea educaţiei naţionale şi se aplică în oricare an şcolar şi universitar în care se instituie starea de urgenţă sau asediu”, se mai arată în proiectul de modificare a Legii 1/2011.

Examene de licenţă, susţinute tot online

Un alt amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen prevede că, „prin derogare de la prevederile art. 142 din Legea educaţiei, universităţile pot organiza admitere pentru anul universitar 2020-2021 în forma online, potrivit metodologiei aprobate de Senatul universitar, iar în anul 2019-2020 se poate organiza online susţinerea tezelor de abilitare”.

„Acreditarea şi autorizarea provizorie a programelor de studii universitare de licenţă şi ale domeniilor de masterat, precum şi a organizaţiilor furnizoare a educaţiei din învăţământul preuniversitar şi superior se prelungesc până la data de 30 iunie 2021.(…) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării emite normele metodologice. Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial”, se mai menţionează în actul normativ votat.

Legea Educaţiei, modificată pe fondul stării de urgenţă

Senatorul PSD Doru Pănescu a explicat că, dată fiind situaţia în care activităţile online desfăşurate în ultima lună de profesori şi elevi sau studenţi pentru care nu există acoperire din punct de vedere legislativ, senatorii Comisiei de învăţământ au plecat de la un proiect existent şi „au creat o minilege a educaţiei pentru starea de urgenţă”.

„Fără să fiu patetic, un vot împotriva acestei legi ar însemna un vot împotriva învăţământului românesc”, a afirmat, în cadrul dezbaterilor, Doru Pănescu.

În schimb, Daniel Fenechiu, liderul grupului senatorilor liberali, a anunţat că PNL este împotriva acestui proiet de lege „fără să fie împotriva învăţământului românesc”, motivând că actul normativ „este modificat diametral” doar în Senat, în calitate de Cameră decizională, şi în acest fel „se încalcă principiul bicameralismului.

În favoarea proiectului s-au pronunţat senatorii PSD, USR şi UDMR.

Monica Anisie anunţă schimbări în programa pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ordinul semnat de Ministrul Educaţiei