Scrisoare pentru susţinerea aderării României la Schengen, semnată Reuniunea Forumului Salzburg

O scrisoare comună pentru susţinerea aderării României şi Bulgariei la Schengen a fost semnată de oficialii prezenţi la Reuniunea ministerială a Forumului Salzburg de la Praga, printre care şi şeful Departamentului Schengen Marian Tutilescu, se arată într-un comunicat al MAI.

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 15:35
Scrisoare pentru susţinerea aderării României la Schengen, semnată Reuniunea Forumului Salzburg

Potrivit comunicatului Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), scrisoarea este adresată preşedinţiei daneze şi cipriote a Consiliului UE şi a Comisiei Europene.

În document, miniştrii au subliniat necesitatea ca, la Consiliul JAI din septembrie, România şi Bulgaria să obţină o decizie faborabilă în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

„Miniştrii au semnat şi Declaraţia comună prin care au exprimat susţinerea pentru adoptarea Pachetului Guvernanţa Schengen, ca instrument de întărire a regulilor care guvernează spaţiul de Libertate, Securitate și Justiţie, fiind subliniată necesitatea implementării, în continuare, a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum şi necesitatea întăririi măsurilor de combatere a criminalităţii informatice ca mijloc de implementare a strategiei UE privind securitatea internă” , se arată în comunicat.

De asemenea, în cadrul Reuniunii ministeriale a Forumului de la Salzburg, care s-a desfăşurat la Praga, în perioada 24 – 25 mai, a fost semnat şi un Acord în domeniul cooperării privind protecţia martorilor.

Liderii statelor UE au hotărât, la 1 martie, să amâne până în septembrie decizia cu privire la o eventuală intrare în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit un proiect de declaraţie finală pentru summitul UE de la Bruxelles, obţinut de AFP.

Din cauza opoziţiei Olandei, o aderare nu poate fi considerată acum şi s-a hotărât ca o decizie cu privire la acest subiect să fie luată „în septembrie 2012”, se arăta în document.