Şedinţă de urgenţă a CNSU. Se pregătesc noi restricţii după cele patru zile cu peste 2000 de cazuri noi de coronavirus

Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește luni pentru a lua decizii penru perioada următoare în condiţiile în care de patru zile România a înregistrat zilnic peste 2.000 de îmbolnăviri COVID-19. Sâmbătă, România a înregistrat un nou record negativ privind numărul pacienţilor în stare gravă la ATI. Autorităţile avertizează că în multe zone, inclusiv în Bucureşti, nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID-19. Deja mai multe ţări din Europa reintroduc carantina. 

RomaniaTV.net
04 oct. 2020, 07:10
Şedinţă de urgenţă a CNSU. Se pregătesc noi restricţii după cele patru zile cu peste 2000 de cazuri noi de coronavirus

UPDATE Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă are marţi şedinţă pentru a discuta şi decide asupra recomandărilor DSP Bucureşti, au spus surse pentru News.ro.

Update. Direcția de Sănătate Publică București a înaintat mai multe recomandări pentru Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, după explozia de îmbolnăviri de COVID-19 din Capitală. Potrivit documentului se recomandă închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor private cu mai mult de 50 de persoane și interzicerea procesiunilor religioase în aer liber.

DSP precizează că recomandările sunt făcute din cauză că în București rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile este de 1,86, mai mare de 1,5, cum prevede legea pentru închiderea restaurantelor.

Citește și Nou record: O treime din cazurile noi de COVID-19 sunt în București – peste 560. Situația pe județe

Propunerile făcute de DSP București:

-interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente;

-interzicerea desfășurării de evenimente private în restaurante și cafenele cu mai mult de 50 de persoane;

-obligativitatea purtării măștii de protecție în apropierea școlilor, la mai puțin de 100 de metri;

-închiderea barurilor, restaurantelor și a cafenelelor;

-interzicerea organizării și desfășurării procesiunilor religioase în spațiu deschis;

-intensificarea acțiunilor de control în transportul public, piețe, târguri și piscine interioare;

Documentul va fi înaintat către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență care va analiza propunerea. Ședința este programată marți, de la ora 11.


Update. Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit în ședință pentru a stabili noi măsuri în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Reamintim că, în ultimele zile, numărul cazurilor de infectări a crescut într-un ritm alarmant.

Totodată, autoritățile vor analiza restricțiile pentru țările care au un nivel de infectare mai mare ca în România. Se va reactualiza și așa numita „Lista Galbenă”. Până acum, cei care veneau din statele respective intrau automat în carantină.

Premierul Ludovic Orban anunța săptămâna trecută că România modifica restricțile pentru persoanele care vin din țări care au un nivel de infectare mai mare.
Printre măsurile care vor fi analizate în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență – cei care stau mai puțin de trei zile în România trebuie să prezinte un test negativ, iar ceilalți intră în carantină cu posibilitatea testării în a cincea zi.

Vicepremierul Raluca Turcan consideră că nu se poate discuta de restricţii la nivel economic, dar va avea loc o şedinţă de Guvern şi o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul cărora vor fi anunţate măsuri de creştere a rigurozităţii în prevenirea extinderii pandemiei de coronavirus.

„Nu putem discuta în momentul de faţă de restricţii la nivel economic, dar vom avea o şedinţă de Guvern şi o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi acolo vor fi anunţate măsurile de creştere a rigurozităţii în prevenirea extinderii acestei infecţii”, a declarat Raluca Turcan, luni, într-o conferinţă de presă.

Întrebată dacă decizia de la Galaţi, de purtare a măştii de protecţie la 100 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, ar putea fi luată şi în cazul altor oraşe.

„În ceea ce priveşte extinderea purtării măştii în proximitatea şcolilor cu titlul obligatoriu, poate să fie o discuţie la nivel naţional, însă vă reamintesc că autorităţile locale au libertate de decizie locală şi pot să aplice măsuri care în context de focar local epidemiologic să prevină infectarea şi să prevină sănătatea publică. Nu pot să vă spun că am luat în calcul extinderea la nivel naţional a obligativităţii purtării măştii, însă, da, constat, rugăm oamenii să poartă mască, în toate contextele cu putinţă pentru că masca este cel mai eficient mijloc de protecţie”, a afirmat Raluca Turcan.

Turcan a mai precizat că lasă de dorit conformarea purtării măştii de protecţie în instituţii publice şi a cerut direcţiilor de sănătate publică să facă controale.

„Am cerut DSP-urilor să verifice dacă în interiorul instituţiilor publice şi mai ales în departamentele de interacţiune cu publicul se poartă măşti. Sunt probleme în continuare, oamenii nu înţeleg că legea este obligatorie, că au această datorie, ca în spaţii închise şi în interiorul instituţiilor publice să poarte mască. Conformarea încă lasă de dorit la nivel de instituţie publică”, a transmis Raluca Turcan.

 

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 2.064 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore după efectuarea a 24.847 de teste. Este a patra zi consecutivă în care numărul bolnavilor zilnici se menţine peste 2.000. Alte 32 de persoane infectate cu coronavirus au murit. De asemenea, numărul pacienţilor în stare gravă internaţi la Terapie Intensivă a atins sâmbătă un nou record – 583 de paturi ocupate în toată ţara, în condiţiile în care specialiştii în sănătate avertizează că în mai multe zone, inclusiv în Bucureşti, situaţia de la ATI este critică şi nu mai sunt locuri. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, avertizează că regulile de prevenire a infectării cu noul coronavirus nu vor fi respectate de populaţie, atunci vom înregistra o creştere progresivă a numărului cazurilor de Covid-19 în următoarea perioadă.

Citeşte şi: Europa, grav afectată de COVID. Număr record de cazuri noi de infectări în Franţa şi Marea Britanie. Noi restricţii în Spania şi Italia

„Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Dar nu doar Terapie Intensivă, ci adresabilitatea pe care o vedem la unităţile de primire urgenţe pentru patologie respiratorie sau pentru febră, precum şi aglomerările din secţiil de boli infecţioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în această perioadă. Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 3 octombrie România. A patra zi cu peste 2.000 de cazuri noi de COVID-19. Un nou record la ATI

Întrebat care sunt motivele creşterii cazurilor de Covid-19 în ultima perioadă, Nelu Tătaru a răspuns: „Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1, 1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precauţii să fie respectate”.

Citeşte şi: Criză de paturi la Terapie Intensivă în România. În Capitală este situaţia cea mai critică

Ministrul a mai precizat că o localitate intră în carantină atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei.
„Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat Nelu Tătaru.

El a precizat că dacă cetăţenii respectă normele de protecţie, atunci numărul cazurilor de Covid-19 se va putea stabiliza la două mii pe zi, iar în caz contrar vom asista la o creştere exponenţială a numărului de infectări cu noul coronavirus.
„Dacă fiecare dintre noi respectă acele norme, ar trebui să stabilizăm acel plafon în jur de 2.000 ca să putem să ne gândim la vremuri mai bune. Dacă nu respectă aceste norme, vom vedea o creştere progresivă, exponenţială în următoarea perioadă. Nu trebuie să ne gândim doar la un număr de cazuri care creşte, toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de peste şapte luni de pandemie”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Citeşte şi: Bucureştiul şi trei judeţe din Moldova, în topul zonelor cu cele mai multe cazuri de COVID raportate în 24 de ore