Secretul pentru a avea o imunitate de oțel. Alimentele pe care trebuie să le consumi ca să ții bolile la distanță!

După ce pandemia de COVID a îngrozit o lume întreagă, oamenii au încercat să își crească imunitatea prin orice metodă, pentru a putea lupta mai ușor împotriva virusului.

16 nov. 2021, 09:00
Secretul pentru a avea o imunitate de oțel. Alimentele pe care trebuie să le consumi ca să ții bolile la distanță!

Secretul pentru a avea o imunitate de oțel. Acesta folosește un sistem de celule și substanțe din corp pentru a lupta împotriva virusurilor, bacteriilor dăunătoare și paraziților. Un sistem imunitar mai puternic înseamnă mai puține șanse de a ne îmbolnăvi.

Secretul pentru a avea o imunitate de oțel. Alimentele pe care trebuie să le consumi ca să ții bolile la distanță!

“Designul sistemului nostru imunitar este foarte complex și dependent de echilibrul multor factori, nu doar alimentația, cu atât mai puțin un aliment sau nutrient specific. Cu toate acestea o dietă echilibrată, combinată cu alți factori ai unui stil de viață sănătos, cum ar fi somnul adecvat și exerciitile fizice, stimulează cel mai eficient organismul să lupte importiva infecțiilor și bolilor. Fiecare etapă a răspunsului imun al organismului se bazează pe prezența multor micronutrienti.

Anumiți nutrienți precum vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier și proteine au fost identificați ca fiind critici pentru creșterea și funcționarea celulelor sistemului imunitar. Alimentația joacă un rol important în a determina ce tipuri de microbi trăiesc în intestinele noastre. O dietă bogată în fibre, cu multe legume, fructe, cereale integrale și leguminoase susține dezoltarea acestor microorganisme benefice.

O dietă corectă include alimente probiotice și prebiotice. Alimentele probiotice conțin bacterii vii utile, iar alimentele prebiotice conțin fibre și oligozaharide care hrănesc și mențin coloniile sănătoase formate de aceste bacterii. Alimentele probiotice sunt chefirul, iaurtul cu culture active vii, legumele fermentate, varza murată, tempeh, ceai kombucha, kimchi și miso. Pe lista alimentelor prebiotice se află: usturoiul, ceapa, praz, sparaghel, anghinare, banana și alge marine”, explică medicul nutriționist Șerban Damian.

Iată lista cu alimentele ce au stat la baza unor studii științifice și care nu ar trebui să ne lipsească din dietă.

Legumele – cele fără amidon au un conținut foarte scăzut de calorii și un conținut ridicat de apă: panac, kale, broccoli, anghinare, sparanghel, varză, varza de Bruxelles, conopidă, țelină, castraveți, vinete, ciuperci, ceapă, salată verde, napi, dovlecei și cartofi dulci.

Fructe de pădure – sunt pline de antioxidanți au numeroase beneficii pentru sănătate. Mure, măceșe, fructe de aronia, merișoare și afine sunt doar câteva dintre cele care pot ajuta la întărirea sistemului nostru imunitar.

Ciocolata neagră – conține foarte mulți nutrienți. Desigur, cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât mai bine, dar orice ciocolată neagră de 70% sau mai mare conține antioxidanți, fibre, potasiu, calciu, cupru și magneziu

Citește și: Alimentele-vedetă în Postul Crăciunului. Te ajută să slăbeşti şi sunt pline de substanţe nutritive