PNL a decis: Nicolae Ciucă este propunerea de premier a liberalilor. Florin Cîţu face pasul în spate

Liderii PNL reuniţi joi într-o şedinţă a forului de conducere au aprobat propunerea lui Florin Cîţu de premier. Liberalii îl propun pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier în guvernul PNL - PSD - UDMR.

18 nov. 2021, 14:06
PNL a decis: Nicolae Ciucă este propunerea de premier a liberalilor. Florin Cîţu face pasul în spate
PNL a decis: Nicolae Ciucă este propunerea de premier a liberalilor. Florin Cîţu face pasul în spate. Sursa: Inquam Photo

Florin Cîţu face un pas în spate. Preşedintele PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă

pentru funcţia de premier în guvernul de coaliţie PNL – PSD – UDMR. Propunerea a fost avizată în unanimitate într-o şedinţă fulger a Biroului Politic Naţional al PNL.

„În BEx al PNL, în unanimitate, la propunerea preşedintelui partidului, a fost votat candidat pentru premier domnul Nicolae Ciucă. Propunerea a venit din partea preşedintelui partidului şi a fost un vot în unanimitate”, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur, după şedinţa BPN al PNL.

Tot Gheorghe Flutur a precizat că în BPN al PNL s-a votat şi ca Nicolae Ciucă să fie şeful delegaţiei PNL la negocierile cu PSD şi UDMR.

A mai fost o propunere: şeful delegaţiei negocierilor ca să facem acest guvern a fost votat Nicolae Ciucă, cel care este susţinut candidat de premier în această funcţie. Împreună cu Florin Cîțu vor merge la întâlnirea de la ora 16.00 cu PSD și UDMR„, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur, după şedinţa BPN al PNL.

PNL a convocat această şedinţă, după ce premierul interimar Florin Cîţu a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice, citate de News.ro. Dialogul a avut loc, având în vedere că deja au trecut două săptămâni de la momentul în care Klaus Iohannis a declarat că va convoca consultări cu partidele parlamentare, după ce se cristalizează o majoritate.

După mai multe discuţii aprinse cu liderii partidului, Florin Cîţu a declarat miercuri că atât PNL cât şi PSD vor să aibă primul premierul, în rotaţia convenită deja la nivel de principiu.

Nicolae Ciucă a mai condus interimar guvernul după demisia lui Ludovic Orban în urmă cu un an.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Ridicol și iresponsabil spectacolul oferit de PSD-PNL-UDMR. Pentru girul dat, Iohannis e și el cât se poate de vinovat, iresponsabil și toxic

De altfel, Florin Cîţu a dat mai multe declaraţii contradictorii în momentul în care a fost întrebat despre tensiunile din partid privind numele premierului liberal. Iniţial, a spus că, potrivit deciziei BEx de marţi, orice membru PNL poate fi premierul partidului, iar ulterior că a menţionat  o decizie a Consiliului Naţional potrivit căreia preşedintele partidului este propunerea de premier.

Citeşte şi: Florin Cîţu se contrazice: „Orice liberal poate fi propunerea de premier a PNL / Avem decizia Consiliului Naţional care spune clar că premier din partea PNL este preşedintele partidului / Noi l-am propus pe Rafila”

Mai mulţi lideri din partid PNL i-au cerut, miercuri seară, lui Florin Cîţu, să flexibilizeze mandatul privind premierul, astfel încât să înainteze şi alte nume, în contextul în care PSD a transmis, clar, prin preşedintele partidului, că nu îl doreşte pe Cîţu premier, pentru că a fost dat jos prin moţiune de cenzură.

Citeşte şi: Ce ministere importante vrea PSD în viitorul guvern. Secretarul general Paul Stănescu dezvăluie ce ministere ar putea ocupa Grindeanu, Firea, Dîncu, Tudose şi Rafila

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că săptămâna viitoare România va avea Guvern, dând de înţeles că este posibil ca negocierile privind propunerea de premier să se deblocheze până la finalul acestei săptămâni, astfel încât săptămâna viitoare să aibă loc consultările cu preşedintele şi învestirea Guvernului în Parlament.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Alexandru Rafila e cel mai potrivit pentru funcţia de premier