Șefii Poliției Bacău, demiși după eșecul negocierii de la Onești, promovați pe alte funcții

Foștii șefi de la IPJ Bacău, demiși inițial după eșecul negocierilor cu criminalul din Onești, au fost numiți în alte funcții. Astfel, Vasile Oprișan va fi consilier la IGPR, iar Adrian Țuluc va conduce Poliția Municipiului Bacău.

10 mart. 2021, 01:27
Șefii Poliției Bacău, demiși după eșecul negocierii de la Onești, promovați pe alte funcții
Chestorul Vasile Oprișan și comisarul-șef Adrian Tuluc. Sursa FOTO: bacau.net

Șefii Poliției Bacău nu au rămas prea multă vreme fără funcții. La câteva zile după demitere, aceștia au primit funcții mai bune, fiind, de fapt, promovați, scrie  Ziare.com.

Cazul Onești – în care doi oameni au fost sechestrați timp de mai multe ore, apoi uciși – a fost considerat un eșec de însuși ministrul de Interne, Lucian Bode. Doar că după ce au fost demiși, șefii Poliției din Bacău au primit funcții mai bune și au fost, practic, promovați.

Șefii Poliției Bacău, demiși după eșecul negocierii de la Onești, au fost promovați

Astfel, fostul șef IPJ Bacău, Vasile Oprișan, va fi consilier la Inspectoratul General al Poliției.

Adjunctul sau, Adrian Țuluc, a tras și el lozul câștigător, astfel încât va prelua șefia Poliției Bacău. Acesta a ocupat acest post în urma susținerii unui concurs, astfel că nu poate fi dat afară. Momentan, amândoi sunt în concediu.

În Poliția Română există, însă, astfel de precedente. Nu mai departe de anul trecut, șeful Serviciului Omoruri București, Radu Gavriș, a fost detașat la IPJ Harghita. Asta după ce șefii Poliției Române s-au întâlnit cu membrii unui clan interlop.

Vasile Oprișan a devenit celebru în cazul în care spunea că femeile bătute de soții lor exagerează când sună la 112.

Mulți fac exces de zel. Dacă se ceartă soțul cu soția și îi da o palmă din greșeală sau cu intenție și apoi se liniștesc apele: hai domle vino că mi-a dat o palmă. Nu înseamnă că de acum trebuie să se ducă un polițist, că nu poate să facă nimic”, susținea Oprișan cu ceva vreme în urmă.

Cum explică ministrul de Interne promovarea celor doi șefi demiși inițial

Ministrul de Interne, Lucian Bode, are, însă și o explicație pentru promovarea celor doi foști șefi. Acesta susține că regulamentele obligă ca înlocuirea să se facă „pe o perioadă limitată în timp şi pe o structură similară„.

În pofida acestor numiri, ministrul Bode dă asigurări că cei vinovați vor fi trași la răspundere.

După o astfel de tragedie, cei vinovaţi vor plăti, vă asigur, acest lucru, iar noi trebuie să tragem învăţăminte”, a declarat Bode.

Citeste si Martorul cheie care i-a găzduit pe şefii operaţiunii rupe tăcerea despre dubla crimă din Oneşti. „Au aşteptat un ordin undeva de sus. Domnule chestor-şef, cu tot respectul, cine îşi asumă?”

Ministrul de Interne a evidențiat faptul că, în cazul tragediei de la Onești, a dispus măsuri în foarte scurt timp de la producerea tragediei, iar comunicarea s-a făcut la fel de repede.

Eu am primit un raport preliminar la 48 de ore de la tragedie şi în mai puţin de o oră de ce l-am primit am ieşit public, am comunicat elementele preliminare şi măsurile pe care le-am luat, sesizând unitatea de parchet competentă (…). De asemenea, am dispus înlocuirea şefilor IPJ Bacău, respectiv al Poliţiei Municipiului Oneşti. Pe toate regulamentele noastre interne această înlocuire se poate face pentru o perioadă limitată în timp şi pe o structură similară. În ceea ce priveşte urmărirea penală, indiferent că ocupă o poziţie sau alta, ea merge înainte şi vor răspunde cei care sunt vinovaţi. La mai puţin de o zi după raportul preliminar am mai primit completări şi am mai luat o decizie şi anume aceea ca la nivelul tuturor structurilor Poliţie Române am declanşat un proces de reanaliză a petiţiilor şi sesizărilor fără caracter penal”, a declarat Lucian Bode marţi seară, la TVR.

Referitor la o eventuală modificare a legislaţiei care prevede că un şef din Poliţie este schimbat în urma unei tragedii precum cea de la Oneşti şi transferat într-o funcţie similară, Lucian Bode a spus doar că „este o variantă„.

Totodată, ministrul a ținut să precizeze că succesele structurilor din MAI „nu sunt suficient de bine prezentate public”.

Reamintim că, pe 1 martie, un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti care i-a aparţinut şi pe care l-a pierdut, iar după câteva ore i-a înjunghiat, ambii murind în urma rănilor suferite.

Agresorul a fost împuşcat în picioare de către poliţişti, fiind internat în spital.

În 3 martie, ministrul de Interne declara că nu s-a reuşit salvarea vieţilor unor persoane aflate în pericol, iar adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Ministrul a mai afirmat că a fost scăpat din vedere trecutul criminalului, iar comunicarea cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Bode a anunţat înlocuirea conducerilor IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, precum şi sesizarea Parchetului pentru neglijenţă în serviciu.