Şeful UNIFARM, audiat la DNA. Scandal la plecarea din sediul Direcţiei Anticorupţie. „Cum ai putut să furi, mă nenorocitule!”

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel Eugen, a ajuns marţi dimineaţă la DNA pentru a fi audiat de procurorii anticorupţie. La ieșire din sediul DNA, şeful Unifarm a fost aprostrofat de protestatarul Marian Ceaușescu. "Cum ai putut să furi, mă nenorocitule?", i-a strigat protestatarul lui Adrian Ionel. "Nu sunt vinovat!", a replicat şeful Unifarm.

RomaniaTV.net
07 iul. 2020, 06:52

Directorul suspendat al Unifarm, Adrian Ionel, a fost audiat marţi la DNA în dosarul în care este acuzat, printre altele, de luare de mită într-un contract de achiziție de măști. Adrian Ionel a fost confruntat cu unul dintre denunțători, potrivit Agerpres.

„A reieşit, spun eu, că denunţătorul a minţit. Aşa cum, de altfel, a rezultat şi în urma testului poligraf. A minţit de sus până jos”, a declarat avocatul fostului director Unifarm, Alexandru Morărescu, citat de Mediafax.

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel Eugen, este cercetat de procurorii DNA pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. O tranşă de un milion de măşti nu a fost conformă, creând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei pentru Unifarm.

Totodată, procurorii susţin că Eugen Adrian Ionel a dobândit nelegal calitatea de director general al Unifarm, în 2016.

Adrian Ionel a fost suspendat din funcţia de director al Unifarm.

Potrivit DNA, în calitate de director general al C.N. Unifarm SA, Eugen Adrian Ionel ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane şi 3 milioane de măşti chirurgicale).

Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat şi a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.

Citeşte şi Adrian Ionel a fost suspendat din funcţiile de administrator şi director al Unifarm

În plus, cele 1 milion de măşti livrate şi receţionate în prima tranşă Companiei Naţionale Unifarm SA nu erau măşti chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măşti de protecţie neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecţie decât cele convenite în contract, susţin procurorii.

„Totodată, din funcţia pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcţionar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian şi intermediar, la un restaurant din municipiul Bucureşti, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului şi a preţului echipamentelor de protecţie”, arată DNA.

Conform sursei citate, pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanţii societăţii comerciale, pentru sine şi pentru funcţionari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească suma de 760.000 euro convenită cu intermediarul.

Din cauză că societatea comercială furnizoare nu a achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 convenit, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.

Citeşte şi Dezvăluiri-bombă în scandalul momentului! Şeful Unifarm a vândut spitalelor măşti de zugravi ca fiind măşti FFP2

Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.


loading...