Seism politic în Franţa. Extrema dreaptă a câştigat primul tur al alegerilor regionale

Frontul Național (FN), formațiune de extremă dreapta, obține un scor istoric, între 27,2% și 30,8% din voturi, în primul tur al alegerilor regionale desfășurate duminică în Franța, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne.

RomaniaTV.net
06 dec. 2015, 19:31
Seism politic în Franţa. Extrema dreaptă a câştigat primul tur al alegerilor regionale

Potrivit primelor estimări, publicate de Le Soir, Frontul Naţional ar realiza un rezultat istoric în alegerile regionale. Partidul condus de Marine Le Pen ar obţine aproape 30 la sută din voturi, la nivel naţional. În aşa-numita regiune PACA (Provence-Alpi-Coasta de Azur), Frontul Naţional ar urma să obţină peste 40 la sută din sufragii (între 41,2% şi 41,9%).

De altfel, potrivit sondajelor făcute la ieşirea de la urne, Frontul Naţional se situează pe primul loc în şase dintre cele 13 mari regiuni.

Citeşte şi Francezii şochează: Frontul Naţional propune ERADICAREA imigraţiei BACTERIENE

În timpul discursului său după aflarea rezultatelor, Marine le Pen a spus: „Frontul Naţional este, în mod clar, primul partid al Franţei (…) Este un rezultat magnific, pe care îl salutăm cu modestie„.

Republicanii (dreapta), partid al fostului președinte Nicolas Sarkozy, ar obține aproximativ 27% din voturi, iar socialiștii circa 23%.

Citeşte şi Manuel Valls face o propunere inedită: Dreapta şi Stânga franceză să se unească împotriva extremei-drepte

Alegerile de duminică au fost primele după reforma teritorială, care a făcut ca Franţa metropolitană să treacă de la 22 la 13 mari regiuni.