Senat: Vot electronic în adunările generale ale barourilor, în perioada pandemiei

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă privind modificarea Legii nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat, prin care se reglementează votul electronic, ca alternativă a votului clasic, pentru deciziile luate în adunările generale ale barourilor, în perioada pandemiei de COVID-19.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 19:41
Senat: Vot electronic în adunările generale ale barourilor, în perioada pandemiei

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de senatori PSD, PNL şi USR, votul prin mijloacele electronice poate însemna „o mai bună prezenţă în viaţa comunităţii profesionale cu efecte în îmbunătăţirea democraţiei profesionale”.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citeşte şi: Senatul a adoptat tacit ordonanţa privind amenzile majorate în starea de urgenţă, declarată neconstituţională de CCR 

Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă. Votul a fost dat telefonic, la fel ca în şedinţele de plen din săptămânile trecute.

Tot astăzi, Plenul Senatului a adoptat, prin vot telefonic, proiectul de lege privind măsurile care pot fi impuse în starea de alertă, după 15 mai. 

Potrivit raportului elaborat de senatorii din Comisia Juridică, Parlamentul este cel care încuvințează starea de alertă prin ședință comună a celor două Camere și nu Guvernul prin ordonanță de urgență, așa cum prevede actuala lege.

Printre modificări se numără deschiderea teraselor, angajatorul consultă angajatul în privința muncii la domiciliu iar magazinele au obligația de a asigura măști pentru angajați și cumpărători. Iniţiativa legislativă mai trebuie votată şi de Camera Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Citeşte şi: APADOR-CH: Starea de alertă este tot starea de urgenţă, dar cu alt nume. Lege riscă să fie declarată neconstituţională