Serviciile epidemiologice din Coreea de Sud, extrem de riguroase. Suspecţii de COVID, verificaţi prin GPS dacă spun adevărul

Coreea de Sud este una dintre ţările care a reuşit să limiteze cu succes răspândirea infectării cu noul coronavirus. Acum, însă, ţara se confruntă cu valul doi al pandemiei. În prima liniei a acestei lupte se află echipele de epidemiologi. Jurnaliştii de la BBC au stat de vorbă cu câţiva membri ai acestor echipe de la care au aflat detalii despre efectuarea anchetelor epidemiologice desfăşurate în această ţară.

RomaniaTV.net
14 sept. 2020, 11:49
Serviciile epidemiologice din Coreea de Sud, extrem de riguroase. Suspecţii de COVID, verificaţi prin GPS dacă spun adevărul

Acum este ora 01:00, eu am ajuns la serviciu la 07:00. În afara pauzelor de masă, muncim non-stop”, spune epidemiologul Kim Beom-soo. 

La un moment dat, acestuia îi sună telefonul. La celălalt capăt este o persoană suspectă de coronavirus: „Ai intrat în contact cu o persoană infectată, întoarce-te urgent acasă”, o sfătuiește el.

Citeste si Coreea de Sud va începe producţia unui medicament împotriva COVID-19

Epidemiologii intoduc în sistemele GPS pe care le deţin anumite coordonate, iar pe hartă apar locurile în care au fost persoanele suspecte de coronavirus.
Nu avem încredere totală în ceea ce ne spun oamenii, aşa că verificăm şi camerele de supraveghere şi locurile în care au fost folosite cardurile de credit. Aproximativ jumătate dintre oameni sunt oneşti şi cooperează, iar cealaltă jumătate încearcă să ne ascundă informaţii personale” , explică Kim Jae-hyun.

Lui Kim Beom-soo îi sună din nou telefonul. Este un pacient pe care îl anunță că rezultatele testelor făcute sunt pozitive. „Glumeşti, nu?”, este replica celui infectat.

Unii oameni încep să plângă, facem tot posibilul să-i liniştim”, explică Kim Beom-soo.

Sunt îngrijorat că dacă lucrurile se înrăutăţesc, ancheta epidemiologică nu-şi va mai avea rostul. În ciuda eforturilor noastre, s-ar putea să nu reuşim să oprim răspândirea virusului, aceasta este îngrijorarea mea cea mai mare”, îşi exprimă temerea Kim Beom-soo.