Simptomul „tăcut” al infecţiei cu coronavirus. Apare în stadiul incipient al bolii

Medicii care tratează pacienţi infectaţi cu coronavirus au identificat un simptom îngrijorător al bolii, care apare înainte ca pacienţii să înceapă să aibă dificultăţi de respiraţie, scrie adevarul.ro. Acest simptom întârzie, astfel, o intervenţie timpurie care, în multe cazuri, poate fi crucială.
Romania TV
11 mai 2020, 07:37
Simptomul

Medicul norvegian Mari Seim povesteşte că s-a deplasat la domiciliul unui pacient de 60 de ani, care acuza simptomatologie specifică gripei de o săptămână. Doctoriţa a fost chemată de către fiica bărbatului, care observase că tatăl ei avea o respiraţie rapidă.

L-am găsit stând pe un scaun şi zâmbind. Nu părea să se simtă deloc rău”, spune medicul. Totuşi, ritmul respirator al bărbatului era de aproape trei ori mai rapid decât în mod normal. Buzele şi degetele îi erau uşor cianotice. Doctoriţa şi-a seama cât de gravă era, de fapt, starea bărbatului abia când i-a măsurat saturaţia de oxigen care era 66%, faţă de peste 90%, cum este normal.

Pacientul manifesta hipoxie, un simptom al infecţiei cu coronavirus, care se instalează tăcut, din această cauză neputând fi recunoscut în fazele timpurii ale bolii.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu recomandă purtarea mănuşilor de protecţie: „Creează un fals sentiment de siguranță”

Spre deosebire de alte boli respiratorii, infecţia cu COVID-19 lasă treptat corpul fără oxigen, astfel că cei infectaţi nu-şi dau seama cât sunt de bolnavi pentru că nu au probleme de respiraţie. Specialiştii spun că o saturaţie atât de scăzută a oxigenului provoacă, de regulă, incoerenţă sau şoc. În schimb, pacienţi infectaţi cu COVID-19, care acuză hipoxie, sunt alerţi, calmi şi energici, scrie sursa citată.

Cum se manifestă hipoxia tăcută

Cele mai multe boli respiratorii duc la rigidizarea plămânilor din cauza inflamaţiei, leziunilor sau lichidului acumulat. Dioxidul de carbon nu mai poate fi eliminat eficient, de aceea pacienţii simt nevoia acută să tragă aer în piept. Dificultatea de respiraţie apare atunci când se acumulează dioxid de carbon, iar creierul semnalizează nevoia de oxigen.

Însă, în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, în fazele timpurii aceste semnale de alarmă nu se declanşează. Plămânii rămân suficient de supli, iar pacienţii reuşesc să respire aproape normal. Însă, pe măsură ce saturaţia de oxigen scade, ritmul respirator devine tot mai accelerat, determinind expulzarea unui volum mare de dioxid de carbon.

Citeşte şi Reprezentantul bolnavilor cronici: Interzicerea intervenţiilor chirurgicale în afara celor de urgenţă, „o absurditate enormă”

În consecinţă, se instalează hipoxia, în care saturaţia scăzută de oxigen este dublată de menţinerea unor niveluri scăzute ale dioxidului de carbon.

În aproape toate cazurile cu care ne confruntăm, problemele pulmonare sunt atât de absorbţie a oxigenului, cât şi a eliminării dioxidului de carbon”, spune medicul urgentist Richard Levitan.

Hipoxia tăcută, simptom des întâlnit la alpinişti şi piloţi

În cazul alpiniştilor şi piloţilor, ritmul respirator creşte în condiţiile unui nivel scăzut de oxigen. Acest lucru facilitează transportul eficient al oxigenului în corp, în ţesuturile care au cea mai mare nevoie de el. Ceva asemănător se întâmplă în fazele incipiente ale infecţiei cu coronavirus: ritmul respirator mai accelerat menţine pentru o vreme o funcţionare destul de bună a inimii, astfel că sângele circulă bine şi în extremităţi.

Dacă cei infectaţi nu ar putea să menţină un nivel scăzut al dioxidului de carbon, saturaţia de oxigen ar putea fi chiar mai scăzută, complicând şi mai mult o formă deja severă a bolii. Specialiştii nu îşi pot explica foarte bine felul în care boala ajunge să cauzeze hipoxie lentă, dar cred că virusul se ataşează de celulele şi de alveolele pulmonare, care asigură transferul de oxigen în sânge. Pe măsură ce virusul infectează mai multe celule, se declanşează răspunsul imun şi se stârneşte o luptă care provoacă daune – printre ele şi îngreunarea transferului de oxigen. Transferul de dioxid de carbon nu este la fel de afectat, întrucât se desfăşoară mult mai uşor.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care a fost demolată și va fi transformată într-un complex comercial. Era un simbol pe vremea comunismului, dar ulterior a ajuns în paragină
Capital.ro
Judecătorii au decis. Avocata lui Călin Georgescu a făcut anunțul: O situație absolut halucinantă
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Irinel Columbeanu, gest disperat la azil. „Mă simt prizonier!”
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Totul e clar: Curtea Constituțională nu avea niciun drept
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Cluburile de fotbal din Bundesliga vor plăti pentru securitate la meciurile de mare risc
MediaFlux
BOMBA ZILEI despre ION ILIESCU! Au CONFIRMAT ACUM! Poliția, acasă la PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este românul cu 1.000 de case în America. „Bonus”, două avioane