Sindromul cuibului gol. 5 semne ca suferi de el. 5 pasi sa scapi de el

Copiii sunt independenti si nu mai necesita ajutorul parintilor, nu mai cer acordul lor, iau hotarari independente de voita acestora, ceea ce genereaza un alt val de sentimente puternice.

28 mai 2023, 10:19
Sindromul cuibului gol. 5 semne ca suferi de el. 5 pasi sa scapi de el

Sindromul cuibului gol este numele generic dat unor sentimente puternice pe care multe femei le au cand copiii lor cresc. Parca ieri erau la maternitate cu ei in brate, iar acum ei sunt adulti si se pregatesc sa iti deschida aripile si parasesc „cuibul” pentru a-si construi propriul lor cuib. In cazul multor femei, aceste sentimente sunt atat de coplesitoare si aduc atat de multa tristete, incat femeile respective incep sa aiba diverse tulburari psihologice determinate de „golirea cuibului”.

Iata 5 semne ca suferi de sindromul cuibului gol.

1. Ti-ai pierdut scopul in viata
Nu mai esti mamica ce isi tinea pruncul il brate, ce il ducea la locurile de joaca, la lectiile de pian, la cursurile de balet, la serbarile pentru copii. Nu mai organizezi zile de nastere, petreceri. Copilul nu mai are nevoie de tine. Si, in ciuda activitatilor in care esti implicata, simti ca ti-ai pierdut scopul in viata.

Cristina Ciobănașu, imagine de colecție cu părinții biologici. Actrița a avut parte de o reuniune emoționantă cu familia ei: „M-am bucurat enorm că ne-a vizitat și tata”
Copiii sunt independenti si nu mai necesita ajutorul parintilor, nu mai cer acordul lor, iau hotarari independente de voita acestora, ceea ce genereaza un alt val de sentimente puternice. Nu mai sunt universul copiilor lor care isi construiesc acum propriul lor univers, separat de cel al parintilor.

Desigur, nu ti-ai pierdut niciun scop in viata, de fapt ai castigat timp pretios sa te ocupi de tine, de hobby-urile la care ai renuntat pentru a avea grija de copii. Accepta ca toate acestea sunt firesti in viata unui om si nu sunt un capat de lume.

2. Apare frustrarea ca ai pierdut controlul
Cum spuneam si mai sus, parintii nu mai detin controlul asupra copilului. Pana acum ii organizau toata viata. De-acum, el este stapanul propriei vieti, iar parintii (si mai ales mamele) nu mai pot controla cand mananca, ce mananca, cu cine se intalnesc, unde se duc, ce fac.

Incearca sa nu devii sau sa continui sa fii un parinte elicopter care il sufoca cu „grija”. Nu te implica in viata copilului tau adult mai mult decat este cazul si , mai ales, fara sa iti ceara ajutorul. Nu vei reusi decat sa-l indepartezi si mai mult. Lasa-ti copilul sa fie la „butoanele” propriei vieti, pentru a putea trai viata pe care el si-o doreste, nu pe care crezi tu ca si-o doreste.

3. Apar tulburari emotionale
Este posibil sa izbucnesti in plans la fiecare reclama care iti aminteste de cum era casa in care rasunau glasurile cristaline ale copiilor tai sau cand vezi pe strada tineri cu copii mici. Iti amintesti cum erai tu in urma cu niste ani, cand mergeai cu propriul copil de man ape strada.

Rareș Prisăcariu, puștiul care a câștigat „Românii au talent”, atacat de „hateri”. Psiholog: „Poți spune o părere, dar fără a depăși limita decenței, la adresa unui copil!”. Sfaturi punctuale pentru părinții care au copii de succes | EXCLUSIV
Apar sentimente de tristete ca a crescut copilul, de repros ca nu ai petrecut timp prea mult cu el cand era mic, din pricina serviciului, frica de imbatranire si de moarte, frustrarea ca poate ti-ai fi dorit sa ai alta situatie in acest moment al vietii. Indiferent ce simti, este in regula. Nu incerca sa-ti suprimi durerea si tristetea. Da-ti voie sa simti aceste emotii pentru a te elibera de ele. Cum, vei vedea mai jos. Citeste in continuare!

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.