Singurătatea-boală contagioasă? Cum „se ia”? Cum se tratează?

Luc de Clapiers afirma că "singurătatea e dieta spiritului, mortală când e prea îndelungată, cu toate că e necesară."

RomaniaTV.net
08 dec. 2015, 09:38
Singurătatea-boală contagioasă? Cum „se ia”? Cum se tratează?

Singurătatea este o stare de spirit negativă, care te pote descentra și te poate aduce la limitele suportabilității. Problema este că singurătatea nu ne afectează doar din punct de vedere social. Efectele acestei stări au un puternic impact psihologic, dar lasă urme adânci şi asupra sănătăţii individului.

De cele mai multe ori, pe fondul diferenţelor sociale, de sex, de etnie, în urma abuzurilor, din cauza dizabilităţilor, dar chiar şi a propriilor insecurităţi, oamenii sunt marginalizaţi sau se izolează social, trăind în tăcere suferinţa şi ducând povara singurătăţii.

Citeşte şi  Psiholog Miruna Stănculescu: Frica de singurătate, gardianul relaţiilor disfuncţionale

Paradoxal, putem fi singuri chiar şi atunci când suntem înconjuraţi de o mulţime de prieteni, pentru că nu putem găsi acea conexiune cu cei din jurul nostru. Persoanele cu puţini prieteni și persoanele care au o impresie proastă despre ele sau care au o stimă de sine scăzută suntcele mai expuse pericolului izolării sociale şi singurătăţii.

Din păcate, singurătatea predispune la nefericire, angoase și depresii greu de controlat.Un studiu realizat de psihologul John Cacioppo sugereaza că sentimentul de singurătate ar putea fi strâns legat de factori genetici, iar la aceştia se adaugă şi alte elemente, precum izolarea fizică, divorţul, moartea unei persoane dragi sau chiar schimbarea domiciliului şi părăsirea comunităţii. Un aspect extrem de nefast, este legat de faptul că singurătatea este contagioasă, la fel ca o răceală.

Citeşte continuarea pe antenasatelor.ro