Situaţie îngrijorătoare în învăţământul românesc. Cîmpeanu: 69% din profesori au între 41 şi 61 de ani. Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni

Tot mai puţin tineri aleg să facă carieră în învăţământ. Numărul tinerilor care intră la catedră este foarte mic, avertizează ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

01 iul. 2022, 13:06
Situaţie îngrijorătoare în învăţământul românesc. Cîmpeanu: 69% din profesori au între 41 şi 61 de ani. Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni

România va rămâne fără profesori peste câţiva ani. Tot mai puţini tineri aleg să meargă să preda în şcolile din România, iar peste câţiva ani foarte mulţi profesori vor ieşi din sistem după ce se vor pensiona. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat că 69% din cadrele didactice au între 41 şi 61 de ani, şi doar 5 procente au sub 25 de ani.

„Avem o situaţie pe care aş aprecia-o ca îngrijorătoare, fatptul că din cele 195.000 de cadre didactice, sub 25 de ani avem doar 5%, între 25 şi 40 de ani, avem 26%, între 41 şi 61 de ani avem cele mai multe cadre didactice, 60%, şi 9% cadre didactice peste 60 de ani. Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni, la o atenţie dedicată acestor elevi, şi celor mai buni şi celor mai slabi, la o ridicare a nivelului mediu de pregătire şi la o reducere masivă a abandonului şcolar”, a avertizat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Un elev notat iniţial cu 2.80 la Bac 2022 a primit nota 9.80 după contestaţii. Câmpeanu: „Este o eroare dramatică”

Ministrul Educaţiei a precizat că este nevoie ca sistemul de educaţie să devină atractiv pentru tineri prin oferirea de condiţii şi salarii pe măsură. Cîmpeanu a dat exemplu unui salariu pentru un profesor debutant, precizând că acesta ar trebui să câştige un salariu mediu pe economie. Doar aşa vom avea în rândul profesorilor cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor româneşti, a mai spus ministrul Educaţiei.

„Dacă vom reuşi să avem salarii atractive, cum am propus deja, salariul mediu pe economie pemntru profesorul debutant, ne vom putea adresa şi vom avea în rândul profesorilor cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor româneşti, care să intre într-un an de stagiatură, să beneficieze de un mentor, care la rândul lui să aibă norma redusă pentru a se putea dedica pregătirii colegilor mai tineri. La finalul acestui an de stagiatură, potrivit concluziilor România Educată, urmează să se susţină un examen de licenţiere în cariera didactică”, a spus Cîmpeanu.

Citeşte şi: EDU.ro Rezultate finale Bacalaureat 2022. Note modificate după contestaţii. Cîmpeanu: Au fost peste 33.000 de note mărite şi peste 15.000 micşorate. A crescut numărul mediilor de 10

Nu este prima dată când ministrul Educaţiei spune că este nevoie de o schimbare de strategie în sistemul de învăţământ românesc. Cariera didactică trebuie să fie atractivă pentru cei mai buni absolvenţi de învăţământ superior şi trebuie reformată, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după anunţarea rezultatelor la Evaluarea Naţională 2022, precizând însă că pentru acest lucru este nevoie de „o salarizare motivantă”.

În opinia acestuia, salariul profesorului debutant va ajunge la nivelul salariului mediu pe economie odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei.

„Propunerea pe care am susţinut-o public este cât se poate de clară. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei să avem salarizarea profesorului debutant la nivelul salariului mediu pe economie din anul fiscal încheiat. Plecând de la salariul profesorului debutant, sigur că şi celelalte salarii din educaţie trebuie să crească. Eu, personal, ca ministru al Educaţiei, acest obiectiv îl am”, a arătat Cîmpeanu.

Citeşte şi: Salarii profesori. Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei