Șoferii care vor să își înmatriculeze mașina în România vor plăti noi taxe, în 2023. Cât trebuie să scoată din buzunar românii

Șoferii care tocmai și-au cumpărat o mașină și vor să o înscrie în 2023 trebuie plătească noi taxe. Dosarul de înmatriculare a unei mașini noi trebuie să conțină aceleași documente ca și în cazul mașinilor second hand.

14 ian. 2023, 20:25
Șoferii care vor să își înmatriculeze mașina în România vor plăti noi taxe, în 2023. Cât trebuie să scoată din buzunar românii
Șoferii care vor să își înmatriculeze mașina în România vor plăti noi taxe, în 2023

Șoferii care vor să își înmatriculeze mașina în România vor plăti noi taxe, în 2023. Legea spune că proprietarii autoturismelor trebuie să depună dosarul de înmatriculare în termen de 30 de zile de la cumpărarea mașinii. Această prevedere se aplică atât în cazul mașinilor noi, cât și în cazul celor second hand.

Citește și Şcoala de şoferi în 2023. Cât costă şi ce diferenţe de preţ sunt între instructaj pe cutia manuală şi cutia automată de viteze

Șoferii care vor să își înmatriculeze mașina în România vor plăti noi taxe, în 2023

Înainte să depună dosarul cu actele necesare înmatriculării autoturismului, șoferii care și-au achiziționat o mașină nouă trebuie să achite la Trezorerie o serie de taxe precum:

  • certificatul de înmatriculare – 49 de lei.
  • plăcuţe de înmatriculare – 40 de lei;
  • număr preferenţial – 90 de lei;
  • asigurare RCA – cel puţin 300 de lei (suma diferă în funcţie de perioadă, şofer, capacitate cilindrică, etc.).

Taxa pentru certificatul de înmatriculare poate fi achitată prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR și în rețeaua de stații de Plata SelfPay.

După aprobarea dosarului șoferii vor primi plăcuțele de înmatriculare care au dimensiunea 110 x 520 mm de formă pătrată.

În cazul în care autoturismul este achiziționat din străinătate, șoferii care vor să îl înmatriculeze în România trebuie să achite la Trezorerie, următoarele taxe:

  •  taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării mașini – prețuri începând de la 15 lei/pagină;
  •  asigurare RCA pe trei luni – 300 de lei;
  •  certificatul de înmatriculare – 49 de lei;
  •  verificarea tehnică a mașinii și certificarea autenticității vehiculului la Registrul Auto Român: 450 de lei;
  •  taxa pentru eliberarea talonului: 37 de lei.

Actele necesare pentru înmatricularea autoturismelor second hand

Pentru a înmatricula o mașină second-hand cumpărată din România este nevoie de mai multe documente: cererea solicitantului, certificat de atestare fiscală, certificatul de înmatriculare în original, plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi, copia contractului de asigurare de răspundere civilă – RCA, dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, buletinul solicitantului.

Pentru cei care au cumpărat o mașină dintr-o altă țară membră a UE trebuie să prezinte: cererea solicitantului, dovada înregistrării în evidențele organului fiscal, dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, buletinul solicitanului în original, polița RCA încheiată pe numele proprietarului, documentul care atestă dreptul de proprietare al solicitantului, certificatul care atestă plata taxei pe valoare adăugată în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport emis de ANAF, cartea de identitate a vehiculului în original și copie, certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de RAR, documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dovada efectuării ITP, dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Citește și Codul Rutier 2023. Amenda uriașă pe care o pot primi șoferii care fac această greșeală