Soluția pentru a combate afidele se prepară foarte ușor. Dacă vrei o variantă mai naturală, există alternative și anume soluția cu săpun lichid.
Afidele sunt insecte mici, dar extrem de dăunătoare, care se hrănesc cu seva plantelor. Dacă observi pete negre pe frunzele de la castraveți, atunci înseamnă că este vorba despre un atac de afide.
Dizolvă 5 linguri de săpun lichid și 3 linguri de ulei de floarea-soarelui în 10 litri de apă. Soluția obținută se pulverizează pe frunzele, dar și pe tulpinile plantelor afectate. Ea va împiedica insectele să respire practic, îndepărtându-le.
Nu doar că scapi de afide la castraveți, dar totodată ajuți planta să își revină. Poți avea o recoltă bogată în această vară și poți scăpa de grija insectelor.
O altă metodă naturală care te ajută împotriva insectelor este cea cu coji de ceapă. Se pun 200 g de coji de ceapă în 10 litri de apă clocotită, iar amestecul se lasă la infuzat timp de 3 zile. Ulterior se mută într-un recipient cu pulverizator și apoi se pulverizează pe zonele afectate.
Distanța dintre rândurile de castraveți este extrem de importantă, spun legumicultorii, tocmai pentru că aceasta influențează accesul la lumă și aer, prevenind apariția bolilor fungice, dar și ușurința întreținerii. Un alte aspect important la care ajută o distanță corectă este dezvoltarea rădăcinilor și lăstarilor.
Există două distanțe de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de castraveții din grădina ta:
Această schemă se aplică în cazul culturilor clasice, direct în sol, în aer liber. Dacă sunt folosite sisteme de susținere, cum ar fi spalieri sau plase verticale, distanța poate fi ușor redusă între rânduri, pentru că plantele se vor dezvolta pe verticală.
Castraveții de grădină (cornichon sau lungi): păstrează distanțele clasice.
Cultură pe spalier: între rânduri 60 – 70 cm; între plante 25 – 30 cm.
Castraveții de seră sau solar: distanța între rânduri poate fi de 50 – 60 cm; între plante 20 – 25 cm.
Cultură în cuiburi: se pot planta câte 2-3 semințe/cuib, la o distanță de 100 x 40 cm.