Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Maia Morgenstern. Cum explică ministrul Educaţiei întârzierea privind achiziţia de teste COVID în şcoli

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a reacţionat după ce actriţa Maia Morgenstern, infectată cu coronavirus, a declarat că "a te testa, a fi testat, a se face testarea în masă, în mod constant ar putea să ajute. Sau cel puțin, nu face rău. Nu cunosc efecte adverse". Ministrul interimar al Educaţiei a explicat de ce nu s-au folosit testele de salivă pentru depistarea COVID-19 în şcoli până acum.

09 nov. 2021, 11:39
Sorin Cîmpeanu, răspuns pentru Maia Morgenstern. Cum explică ministrul Educaţiei întârzierea privind achiziţia de teste COVID în şcoli

Maia Morgenstern a anunțat luni, 8 noiembrie, că este bolnavă de Covid. Actrița a precizat că a respectat toate regulile impuse, s-a protejat de boală și a făcut zeci de teste în ultima perioadă, deoarece este expusă la riscuri, prin natura profesiei.

„În toată această perioadă am respectat toate regulile impuse, am urmat sfaturile specialiștilor de a mă proteja de boală, prin toate mijloacele cunoscute. Fără fanfaronadă, fără propagandă, fără surle și trâmbițe, fără a jigni sau agresa pe nimeni. (…)

Tot în această perioadă am făcut zeci și zeci de teste. Mai ales în ultimele 2-3 luni.

Prin natura profesiei mele, călătoresc mult, sunt expusă multor riscuri. Și, da, vreau să muncesc, să-mi câștig existența: nu vreau să fiu o povară.

O dată la doua zile sau în fiecare zi, dacă am spectacol sau filmare, făceam (și voi face!) test rapid. Certificat, necertificat, documente de orice culoare…eu fac, făceam și voi face test.

Desigur, mulți râdeau de mine….și vor mai râde. Nu-i nimic, nu vreau să le fiu o povară.

Și a fost așa:

M-am testat alaltăieri, negativ.

M-am testat ieri, negativ.

M-am testat și astăzi (pentru că urma să am spectacol): POZITIV

Evident, am anulat totul. Evident, m-am prezentat la medic din primul moment.

Nu vreau să devin o povară: cred că am evitat o tragedie. Aș fi putut infecta la rândul meu alți și alți colegi, parteneri de scenă, de muncă.

Evident, am urmat cu sfințenie tratamentul prescris.

E modul meu de a incerca să scutesc oamenii din jurul meu de povara și spectacolul cumplit al unei forme grave de boală. (…)

Dar cred din tot sufletul că a te testa, a fi testat, a se face testarea în masă, în mod constant ar putea să ajute. Sau cel puțin, nu face rău. Nu cunosc efecte adverse..
Cred„, a anunţat Maia Morgenstern.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu a anunţat noile reguli de redeschidere a şcolilor. Ce se întâmplă cu unităţile tip after-school şi în localităţile cu rata de infectare sub 3 la mie

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, i-a dat dreptate actriței şi a precizat că nici el nu ştie să răspundă de ce nu s-au achiziţionat până acum teste de salivă pentru depistarea COVID-19.

„Are dreptare 100% dna Maia Morgenstern. Nici eu nu ştiu să răspund la această întrebare, de ce nu am făcut această achiziție până acum, chiar dacă am cerut-o din luna martie. S-a spus că nu sunt omologate. S-au spus o grămadă de lucruri, s-a tergiversat. Dar, în momentul în care am reuşit să convingem şi am avut Hotărâre de Guvern s-a demarat procedura de achiziție, pe baza unor cerințe de performanță minime elaborate de Agenţia Medicamentului şi a unor cerințe de reglementare. Iar, astăzi, deşi ONAC m-a asigurat că abia mâine vom avea toate contractele subsecvente încheiate pentru toate celei trei loturi”, a spus ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu anunţă testarea elevilor în şcoli. „Cel mai probabil de două ori pe săptămână”

„Am fost asigurat că se semnează contractele pentru lotul unu chiar astăzi şi mâine pentru loturile doi şi trei. Săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte, testele vor ajunge în școli. Ministerul Educației a cerut Ministerului Sănătăţii o procedură pentru testare, care trebuie făcută de supravegherea unui adult. Fac apel la colegi să aibă disponibilitate să vadă aceste instrucțiuni, pentru ca de săptămâna viitoare să știm exect cum trebuie administrate. Testarea elevilor se va face, cel mai probabil, de două ori pe săptămână”, a spus ministrul Educaţiei, care a precizat: „Sigur că nu pot fi obligați!”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu vacanţele elevilor după modificarea structurii anului şcolar. Când intră copiii în vacanţa de iarnă