Specialist Epileptolog: Cand a aparut primul caz, nimeni nu era pregatit. Sa scap fara infectie mi se pare neplauzibil

Medicul neurolog Ioana Mîndruță, specialist epileptolog la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), instituția medicală în care a fost trimis primul pacient decedat din cauza coronavirusului, a declarat într-un interviu pentru alistmagazine.ro.

RomaniaTV.net
27 mart. 2020, 07:03
Specialist Epileptolog: Cand a aparut primul caz, nimeni nu era pregatit. Sa scap fara infectie mi se pare neplauzibil

Medicul Ioana Mîndruță a tras un semnal de alarmă asupra situație provocate de coronavirus, care nu a atins cotele maxime. De asemenea, medicul a discutat despre posibilitatea apariției pe termen scurt a unui tratament, dar și despre efectele pe termen lung ale virusului asupra organismului.

Ioana Mîndruță a povestit cum medicii care fac gardă se întâlnesc zilnic cu pacienți care nu recunosc că au călătorit în străinătate sau că au avut febră.

Citește și: Încă un deces de coronavirus în România, o femeie de 80 ani internată la Iaşi. Bilanţul morţilor a crescut la 24

”În gardă, însă, medicul care vede bolnavi la prima prezentare are parte de pacienți încă neselectionați cu atenție, oameni care nu recunosc că au călătorit recent sau că au avut febră recent și pătrund până în camerele de gardă, unde sunt examinați extensiv pentru alte boli (de exemplu, suspiciune de infarct miocardic etc) și abia atunci constați că este suspect. Între timp, a intrat în contact cu 1-2 brancardieri, 1-2 asistente, alți medici” , a declarat medicul în interviul pentru alistmagazine.ro. 

Medicul a explicat faptul că în momentul în care a apărut primul caz, nimeni nu era pregătit.

”Când a apărut primul caz, nimeni nu era pregătit, a făcut o radiografie pentru insuficiență cardiacă și a ieșit radioloaga cu ea în mână, l-a întrebat de unde vine și abia atunci a recunoscut că venea din Israel și că are febră de câteva zile”.

Citește și:Medicul salvator de la Timisoara, despre cum trebuie să ne protejam de virusi: Trebuie sa consideram orice persoana posibil infectata

Cu toate că se află în prima linie de luptă, medicul neurolog nu se gândește la persoana sa, ci la familie. Mai mult decât atât, acesta nu vede un scenariu în care să nu se infecteze.

Am 26 ani de medicină într-un spital de urgență, ca neurolog. În specialitatea mea, examenul medical presupune contact cu pacientul. Nu m-am gândit la mine direct, mai mult la familia mea. Nu mi-am mai văzut părinții de două luni. În prezent, am închiriat un apartament lângă spital pentru momentul în care mă voi întoarce din următoarea gardă cu expunere directă. În mare, cred că stiu să mă protejez și că sunt destul de sănătoasă să mă recuperez daca voi face infecția manifestă clinic. Scenariul în care scap fără infecție mi se pare complet neplauzibil în condițiile de lucru actuale.

Ioana Mîndruță a adus în discuție faptul că nimeni nu cunoaște efectele pe termen lung ale acestui virus. 

Informația cea mai confuză se referă, după opinia mea, la faptul că, în general, vom avea îmbolnăviri cu forme ușoare la copii, tineri și persoane fără comorbidități de risc. Și atunci, de ce atâta panică, de ce atâta izolare?? Pentru că, de fapt, nu știm nimic despre efectele pe termen lung. Un virus poate intra în celule și poate “asedia” mașinăria celulară pentru a se reproduce. În acest proces, va insera propria informație genetică (ADN sau ARN) în codul celulei-gazdă. Acest proces poate conduce la mutații care pot “împinge” celula gazdă spre cancerogeneză, de exemplu. Avem deja exemple clare (infecția HPV) de malignități legate de infecțiile virale pe care le combatem prin vaccinare, cu condiția să ne vaccinăm înainte de a fi fost expuși la infecția virală.

Medicul consideră că un vaccin le va fi pus la dispoziție, însă nu consideră că acest lucru va fi posibil prea curând.

”Cu siguranță vom avea la dispoziție fie un vaccin, fie un antiviral, mult mai rapid decât în condiții obisnuite. Cu toate acestea, nu cred că e posibil să fie pus la dispoziție pe scară largă înainte de sezonul viitor, în cel mai optimist scenariu”