Structura anului școlar 2022-2023. La ce modificări trebuie să se aștepte atât elevii cât și profesorii

Structura anului școlar este modificată față de anii anteriori. Organizarea este diferită, cu module în loc de semestre și noi vacanțe pentru elevi.
Bianca Bocioacă
17 sept. 2022, 07:26
Structura anului școlar 2022-2023. La ce modificări trebuie să se aștepte atât elevii cât și profesorii

Structura anului școlar 2022-2023. Ce se modifică?

Noul an școlar vine cu schimbări importante, una dintre acestea fiind renunțarea la semestre și introducerea noțiunii de module.  Structura anului școlar a fost stabilită prin Ordinul 3.505 din 31 martie 2022, emis de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial pe 4 aprilie 2022.

Data de începere a cursurilor pentru elevii din toate județele din România este 5 septembrie, potrivit calendarului anului școlar 2022-2023. Ultima zi de cursuri va fi 16 iunie 2023.

Acest an școlar va acea și o vacanță nouă „mobilă”, așa cum a numit-o Ministerul Educației. Aceasta urmează să fie fixate de inspectoratele școlare, acest lucru făcând ca fiecare județ să aibă o structură puțin diferită a anului școlar, mai exact modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.

Față de anii anteriori, elevii vor avea vacnță în perioada 22-30 octombrie 2022. În trecut, doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare aveau o vacanță, în perioada octombrie-noiembrie.

O nouă vacanță va fi în februarie, modulară, care poate fi în a doua, a treia sau a patra săptămânii a lunii, în funcție de inspectoratul școlar al foecărui județ.

Structura anului școlar- module și vacanțe

Modulul 1

  • cursuri: 5 septembrie 2022- 21 octombrie 2022
  • vacanță: 22 octombrie 2022- 30 octombrie 2022

Modulul 2

  • cursuri: 31 octombrie 2022- 22 decembrie 2022
  • vacanță: 23 decembrie 2022- 8 ianuarie 2023

Modulul 3

  • cursuri: 9 ianuarie 2023- 3/ 10/ 17 februarie 20203, în funcție de decizia inspectoratelor școlare
  • vacanță: o săptămână în perioada 6-26 februarie 2023, în funcție de decizia inspectoratelor școlare

Modulul 4

  • cursuri: 13/ 20/ 27 februarie 2023- 6 aprilie  2023, în funcție de decizia inspectoratelor școlare
  • vacanță: 7 aprilie 2023- 18 aprilie 2023

Modulul 5

  • cursuri: 19 aprilie 2023- 16 iunie 2023
  • vacanță: 17 iunie 2023- 3 septembrie 2023

Programul Național „Școala Altfel” și Programul Săptămâna verde”, vor avea loc în perioada 27 februarie 2023- 16 iunie 2023, în intervale de 5 zile lucrătoare consecutive, în funcție de deciziile unităților de învățământ.

Citrește și: Burse 2022. Olimpicii ar putea primi bursă de 10.000 de lei. Bursele obişnuite, majorate cu 30%

Calendarul anului școlar pentru clasele a VIII-a și a XII-a

Anul școlar 2022-2023 se temină pentru elevii claselor a VIII-a mai devreme, aceștia luând vacanță cu o săptămână mai devreme față de ceilalți, mai exact pe 9 iunie.

Elevii care termină liceul în anul școlar ce urmează, vor lua și ei vacanță mai devreme, având în vedere că vor susține examenul de Bacalaureat., mai precis pe 2 iunie 2023.

Cei ce urmează licee cu profil tehnologic și cei care urmează cursuri postliceale, vor avea 37 de săptămâni de  școală și vor lua vacanță la 23 iunie 2023.

Noi reguli pentru elevi și profesori

Începând cu acest an școlar, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute dacă profesorii decid asta. Notele din teze erau folosite pentru încheierea mediei din fiecare semestru. Meiile vor fi acum calculate diferit, în urma eliminării obligativității tezelor.

Mediile vor fi încheiate anual, iar elevii vor primii cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal unei discipline.

Elevii claselor pregătitoare și I, care manifestă dificultăți de învățare, menționate în raportul de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoșionale, cognitive, a limbajului sau comunicării sau a dezvoltării capacităților și atitudinilor față de învățare, nu pot fi lăsați repetenți, dar rămân în colectivele în care au învățat, iar pe parcursul anului școlar următor, sunt introduși într-un program de remediere/reuperare școlară, scrie libertatea.ro.

Dreptul la educație reprezintă un ordin constituțional, așadar elevii nu mai pot fi exmatriculați. Această măsură rămâne valabilă doar pentru școlile postliceale, care nu au caracter obligatoriu.

Citește și: ADMITERE LICEU 2023. Media claselor V-VIII, eliminată la Evaluare, cum se va intra la liceele bune!

Conform ROFUIP 2022, „elevii vor beneficia pe parcursul unui an școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către cadrul didactic.”

Părinții trebuie să ia legătura cu educatorul, învățătorul sau dirigintele lunar, pentru a cunoaște evoluția elevului. Fiecare școală va avea o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera profesională.

Pentru înățământul primar ,ora de curs va avea 45 de minute, cu pauză de 15 minute după fiecare oră și pauză de 20 de minute după  a doua oră. Clasele pregătitoare și I, vor avea activități de predare de 30- 35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese. Învățământul liceal, profesional și învățământul postliceal vor avea ore de curs a câte 50 de minute cu pauze de 10 minute după fiecare oră, iar după a treia oră de curs, poate fi stabilită o pauză de 15 sau 20 de minute.

În ceea ce privește profesorii, acestora le este interzis să aplice pedepse corporale și să agreseze fizic sau emțional elevii sau alte cadre didactice.

Personalul din învățământul preuniversitar trebuie să vegheze siguranța elevilor, pe parcursul programului școlar și a activităților extracurriulare. Totodată, aceștia au obligația de a sesiza, dacă e cazul, instituțiile publice de asistență socială/ educațională specializată, direcția generală de asistență socială și protecția copilului în legătură cu orice aspect care poate afecta demintatea, integritatea fizică sau psihică a elevilor.

 

 

 

 

 

 

DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Spynews
Rugăciune către Sfântul Nicolae, făcătorul de minuni. Cuvintele puternice de mare ajutor
Bzi.ro
Deputatul AUR Laura Gherasim face lumină în cazul lui Călin Georgescu: „Așa-zisele „desecretizări” jignesc inteligența românilor!“
Fanatik.ro
Metoda simplă care te ajută să faci cele mai bune ouă poșate. Vor fi gata în doar câteva secunde
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Procurorul General al României a anunțat oficial
Playtech.ro
Cât se pierde din greutatea porcului după tăiere: Adevăratul cost al unui kilogram de carne
DailyBusiness
Călin Georgescu, întrebat dacă vrea să introducă armata obligatorie în România: „Noi nu avem de ce să intrăm într-un conflict care nu este al nostru"
Adevarul
Realizatorul Dragoș Pătraru, amenințat cumplit de extremiști. „Așa lucrează mizeriile planetei, reprezentate de acești ultranaționaliști”
wowbiz.ro
Dezvăluirea sfâșietoare pe care Helmut Duckadam i-a făcut-o lui Mitică Dragomir, despre situația financiară! Abia și-a putut stăpâni lacrimile când și-a auzit prietenul spunând asta: „M-am simțit eu umilit”
Spynews
Mai poate sau nu să fie repetat turul 1 al algerilor prezidențiale 2024? Toni Greblă a reacționat în urma sesizărilor
Spynews
Parchetul General s-a autosesizat, după declasificarea documentelor cu privire la campania electorală a lui Călin Georgescu
Evz.ro
Moș Nicolae bate la ușă. Cele mai inspirate mesaje
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
kanald.ro
Polei, lapoviță și ninsoare din această seară, în România! Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 5-7 decembrie
Cancan.ro
Scandal monstru pe TikTok, după ce Călin Georgescu s-a dezis de susținătorii săi: 'Te-am susținut, acum ne ameninți'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat. A transmis foarte clar. Decizia luată azi, 5 decembrie
StirileBZI
Ce a putut să cumpere un român cu 42 de lei de la Târgul de Crăciun din Craiova! Prețurile au explodat!
Prosport.ro
Interviu eveniment cu Călin Georgescu: „Voi conduce România la fel cum Hagi a făcut-o pe teren!”
stirilekanald.ro
Ucisă și îngropată pe câmp! Părinții Teodorei o plâng cu lacrimi amare: „Tremură carnea pe mine”
substantial.ro
Răzvan Burleanu transmite un mesaj către români înaintea alegerilor prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! RUSIA face anunțul privind CĂLIN GEORGESCU și alegerile
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile