Studenţii din România au intrat în GREVĂ JAPONEZĂ

Peste 150 de lideri ai studenților din România au analizat în cadrul Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România de la Cluj, modul în care universitățile s-au ocupat să le fie respectate drepturile studenților garantate de lege. Astfel, principalele centre universitare din ţară au intrat miercuri în grevă japoneză.
Iulian Tudor
07 apr. 2015, 11:41
Studenţii din România au intrat în GREVĂ JAPONEZĂ

Studenţii din mai multe centre universitare din ţară vor purta, miercuri, banderole albe, inscripţionate cu „25%”, pentru a atrage atenţia că vocea lor trebuie să conteze atunci când sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile în universităţi.

Anul universitar 2015-2016 e cel în care se vor alege, din nou, cei care vor conduce universităţile în următorii 4 ani, iar noi, studenţii, nu contam mai deloc în acest proces. Deşi în universitate studenţii sunt aproximativ 90% din membrii comunităţii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci când vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul dă tonul schimbărilor în universitate, iar atunci când studenţii nu contează la alegeri, majoritatea schimbărilor vor fi pentru binele cadrelor didactice şi nu ale studenţilor. Greva japoneză de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul şi Guvernul României că vrem ca legea educaţiei să se schimbe în cel mai scurt timp posibil, iar dacă în următoarele două săptămâni nu vedem acţiuni concrete în acest sens ne vom întoarce din vacanţă pregătiţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a arăta că universităţile trebuie să fie pentru studenţi, nu invers„, a explicat preşedinte ANOSR, Cristi Popescu.

Principale universităţi în care se va desfăşura greva japoneză sunt: Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea „A.I.Cuza” Iaşi, Universitatea Babeş-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara

Studenţii sunt nemulţumiţi şi pentru că universitățile nu au manifestat o preocupare reală în ultimii ani de zile pentru a se asigura că le sunt respectate drepturile, iar situația investițiilor în îmbunătățirea vieții lor sociale s-a degradat de la un an la altul. „În universități încă se percep taxe ilegale pentru studenți, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare și masă, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu există facilități pentru studenții cu dizabilități, iar universitățile se consultă mult prea puțin cu organizațiile studențești„, spun studenţii.

ANOSR își manifestă nemulțumirea față de situația precară a modului în care sunt respectate drepturile studenților din România și solicită schimbarea legii educației pentru a crește ponderea studenților în procesul de alegere a rectorilor„, au declarat reprezentanţii studenţilor.

De asemenea, liderii studenților au constatat că în ultimii ani, universitățile s-au îndepărtat tot mai mult de studenți și de problemele acestora: studenții nu sunt consultați în aspecte ce țin de modul în care sunt alese materiile care le sunt predate, multe cursuri nemaifiind în concordanță cu realitatea actuală, nu există proceduri funcționale de contestare a notelor date pe nedrept, investițiile în servicii studențești au scăzut drastic, nu s-au mai construit cămine și cantine noi, nu au mai fost crescute bursele, iar vocea studenților a contat din ce în ce mai puțin pentru conducerile universităților.

VEZI ŞI: Diplome FALSE de master pentru studenţi. O universitate a câştigat JUMĂTATE DE MILION de euro prin ÎNŞELĂCIUNE

Studenții consideră că unul din motivele principale pentru care s-a ajuns în această situație este scăderea ponderii lor din electoratul participant la alegerea rectorului. Dacă până în 2011 aceștia aveau un sfert din voturile în alegerile pentru rectori și decani, odată cu Legea Educației Naționale părerile studenților nu au mai contat atât de mult la alegerea rectorului, procentul participării lor variind între 3% și 20%, în funcție de universitate, iar părerile lor despre candidații la funcțiile de decani nu au mai contat deloc, fiind excluși total din procesul de selecție.

CITEŞTE ŞI: Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica