STUDIU Cum ar putea evolua pandemia de COVID în România. Cinci scenarii posibile. Scenariu apocaliptic în jurul datei de 14 august

Un studiu referitor la mobilitatea şi transmiterea SARS-COV2 în următoarele luni prezintă două variante extreme ale evoluţiei noului coronavirus. Astfel, în jurul datei de 14 august, în cel mai optimist scenariu, am putea avea 32-84 de infectări pe zi. În cel mai negru scenariu, însă, în jurul aceleiaşi date s-ar putea înregistra 2629 pe zi, situaţie în care capacitatea secţiilor de terapie intensivă ar fi depăşită.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 19:40
STUDIU Cum ar putea evolua pandemia de COVID în România. Cinci scenarii posibile. Scenariu apocaliptic în jurul datei de 14 august

Studiul ”Tendințe în mobilitate și transmiterea SARS-COV2 în Romania și țările vecine” vine cu următoarele scenarii: 

”Pentru a înțelege impactul asupra cazurilor zilnice și a spitalizărilor în următoarele 2 luni, s-au simulat 5 scenarii separate, fiecare cu un indice de reproducție efectiv fix pe perioada următoare. Numărul activ de cazuri a fost asumat ca fiind cazurile acumulate pe 25 zile, iar internații în ATI au fost estimați folosind rata de 3.4% din cazurile active, rata care a fost relativ constanta în România în ultimele 2 luni.

Scenariul 1 (Rt = 0.8) și Scenariul 2 (Rt = 0.9) sunt scenarii optimiste în care pe timpul verii 10 pacienți infectați infectează în medie alți 8 sau 9 pacienți în aproximativ 5 zile, epidemia fiind astfel în scădere. Aceste scenarii vor duce ca în jurul datei de 14 August să fie 32-84 de cazuri la ATI. 

Scenariul 3 (Rt = 1) este un scenariu de ‘platou’ (similar cu luna Aprilie), când practic cazurile zilnice rămân aproximativ constante. Situația pe perioada verii ar rămâne aproximativ la fel cu situația actuala.

Citeşte şi Ce legătură există între mortalitatea prin COVID şi condiţiile meteo. Cum influenţează „frânarea estivală” răspândirea coronavirusului

Scenariul 4 (Rt = 1.1) și Scenariul 5 (Rt = 1.2) sunt scenarii în care epidemia va crește exponențial cu două rate diferite. Un indice de 1.2 constant pe timpul verii va duce ca 10 pacienți infectați sa infecteze 12 pacienți în aproximativ 5 zile, iar după 2 luni acei 10 pacienți inițiali vor duce la aproximativ 100 de pacienți zilnici. Cu un număr de reproducție de 1.2, în jurul datei de 14 august se așteaptă aproximativ 2629 cazuri noi pe zi. Dacă se vor atinge 2629 cazuri noi pe zi serviciile de terapie intensiva vor fi depășite, cu 1428 potențiali pacienți. Cu un număr de reproducție de 1.1, în jurul datei de 14 august se așteaptă sub 1000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 561 pacienți internați în serviciile de terapie intensiva.”