SUA este a doua mare putere economică intrată în recesiune economică, după Germania

Economia SUA a înregistrat în trimestrul doi din 2020 cel mai dramatic declin de la Marea Recesiune, a anunţat joi Departamentul American al Comerţului, în urma colapsului cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor din timpul pandemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
30 iul. 2020, 15:46
SUA este a doua mare putere economică intrată în recesiune economică, după Germania

Economiștii estimau o scădere chiar mai mare în trimestrul al doilea, de aproximativ 35%.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când Departamentul Comerţului a început publicarea datelor, în 1947. Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.

De asemenea, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2020, economia americană s-a contractat cu 10% în trimestrul doi din 2020.

Cea mai pronunţată scădere a activităţii economice a fost în aprilie, după ce la mijlocul lunii martie au început să se închidă, printre altele, restaurantele, barurile şi fabricile, pentru stoparea răspândirii pandemiei. Deşi activitatea a început să se redreseze în mai, avansul a fost lent din cauza apariţiei unui nou val de infecţii, în special în regiunile dens populate din sud şi vest, unde s-au reintrodus anumite restricţii. Acestea au temperat speranţele unei redresări rapide în trimestrul trei din 2020.

Un raport al Departamentului american al Muncii a arătat că numărul cererilor noi de ajutor de șomaj a continuat să crească și a ajuns la 1,434 milioane în săptămâna încheiată pe 25 iulie, comparativ cu aproape 1,42 milioane de cereri depuse în săptămâna anterioară.

Și economia Germaniei a intrat în recesiune tehnică în trimestrul al doilea, după o contracție de 10,1% (-11,7% în termeni anuali), cel mai abrupt declin din ultimii cel puțin 50 de ani, potrivit datelor oficiale anunțate joi.

Citeşte şi: România a pierdut procesul cu OMV, la Tribunalul Arbitral de la Paris. Statul trebuie să le plătească austriecilor 300 milioane lei


loading...
Partenerii noștri