Taxe mai mari dacă salariul minim pe economie creşte la 3.800 de lei. Simulare de calcul

Salariul minim pe economie ar trebui să crească din 2024, astfel că românii vor putea primi mai mulţi bani, dar vor avea de plată şi alte taxe.

27 mai 2023, 20:11
Taxe mai mari dacă salariul minim pe economie creşte la 3.800 de lei. Simulare de calcul

În prezent, salariul minim pe economie este de 3.000 de lei, bani din care un angajat român rămâne cu 1.898 de lei în mână. Diferența de peste 1.100 de lei se reține direct la angajator, de unde este virată la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale.

Din anul 2024, nivelul salariului minim pe economie ar trebui să crească la 3.800 de lei, în urma unor noi reglementări de la nivelul Uniunii Europene.

Guvernul a fost dat în judecată fiindcă a stabilit salariul minim la 1.863 de lei net. ”Peste 1,5 milioane de români trăiesc la limita subzistenţei”

Uniunea Europeană vrea să stabilească un „salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Salariul minim european se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară. El va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024.

Astfel, salariul net (adică primit în mână de angajați) ar urma să crească la 2.250 de lei, faţă de 1.898 lei cât este în prezent, dar şi taxele se vor mări şi vor ajunge la 1.550 de lei, potrivit adevarul.ro.

Salariul minim pe economie ar putea ajunge la 3.800 de lei. Ce se va întâmpla cu taxele românilor și care sunt previziunile economiștilor

În prezent, salariul minim pe economie în România este de 3.000 de lei. Din acesta, salariatul rămâne în mână cu 1.898 de lei. Cei 1.100 de lei în minus sunt reținuți de către angajator, care trebuie să îi vireze direct la bugetul de stat sub formă de impozite și contribuții sociale.

Citește și: Messi ofertat din Arabia Saudită după suspendarea de la PSG. Salariul propus este unul enorm, record absolut

Începând cu anul următor, salariu minim pe enonomie ar urma să fie majorat, datorită unor reglementări impuse de Uniunea Europeană. Este programat ca UE să stabilească un „salariu minim european”. Totuși, acesta nu va avea aceeași valoare în toate țările.

Acest salariu minim european va fi calculat în funcție de veniturile medii care există în fiecare țară în parte. El va fi stabilit la 50% din valoarea salariului mediu națioonal. În România, acest lucru ar însemna că vor rămâne în mână cu 2.250 de lei, dar și taxele vor fi majorate la 1,550 lei.

Majorările ar urma să fie făcute în 2024, an electoral, și nu etapizat, până în 2026, conform directivei UE. Pe lângă capitalul electoral, politicienii beneficiază și de o creștere consistentă a veniturilor, fiindcă salariile bugetarilor de lux sunt raportate la salariul minim pe economie, indexat de 9-10 ori.

Care sunt previziuniile economiștilor cu previre la salariul minim

Un spor de 25% la salariul minim înmulțit cu 10 ar depăși inflația fără probleme. În schimb, la baza piramidei salariale, ceea ce se primește în plus va fi topit de inflație: deși vor avea mai mulți bani în mână, românii vor putea cumpăra mai puțin decât înainte de majorare. Analiștii economici sunt îngrijorați de această manevră populistă. Creșterea nefundamentată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele externe, la închiderea multor firme și deci la șomaj, se arată într-o minută a Consiliului BNR.

”După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim, a răspuns analistul economic. Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creşterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive – o creştere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal”, a spus Negrescu.

Citește și: Salariu minim de 3800 de lei. Avertismentul economiştilor: „Iobăgia economică pe stil nou riscă să dinamiteze economia”