Tichete de masă 2023. De ce angajaţii de la stat primesc bonuri de masă de valori diferite. Care este artificiul financiar

Așa cum reise din articolul de lege, valoarea tichetelor de masă se stabilește împreună cu organizațiile sindicale, iar în lipsa acestor organizații, cu reprezentanții salariaților.

17 mai 2023, 21:35
Tichete de masă 2023. De ce angajaţii de la stat primesc bonuri de masă de valori diferite. Care este artificiul financiar

Tichete de masă 2023.  Guvernul a decis majorarea valorii tichetelor de masă. Anunțul a fost făcut de premierul Nicola Ciucă într-o declarație în care a precizat că: ”Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie”.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar, ca alocație individuală de hrană, utilizate pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare. Se pune întrebarea dacă angajatorii pot acorda sume diferite.

Tichete de masă 2023. Conform art. 10 alin. (1) din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora, precum și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, pe suport hârtie și/sau pe suport electronic.

Tichete de masă şi de vacanţă 2023. Schimbare majoră pentru milioane de români

Art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018 stabilesc că, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite/reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele:

a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, țînând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;

c) criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, țînând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității;

Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de români, Coaliţia a decis majorări

d) stabilirea concretă a activităților, destinațiilor și evenimentelor care se încadrează în cheltuieli sociale, pentru care se vor acordă salariaților tichete cadou, tichete de creșă și culturale, după caz, și care vor face obiectul contractelor comerciale de prestări de servicii cu unitățile emitente;

e) documentația pe care trebuie să o prezinte salariatul angajatorului, în vederea acordării tichetelor de creșă.

Așa cum reise din articolul de lege, valoarea tichetelor de masă se stabilește împreună cu organizațiile sindicale, iar în lipsa acestor organizații, cu reprezentanții salariaților.

Prin urmare, se pot acorda valori diferite ale tichetelor de masă dacă angajatorul reglementează astfel prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern cu organizațiile sindicale/reprezentanții salariaților/salariați.

Dacă nu există un contract colectiv de muncă, acest lucru poate fi stabilit prin regulamentul intern. De reținut este că în regulamentul intern trebuie inclusă această modalitate de acordare a tichetelor de masă în baza unui acord cu organizațiile sindicale/reprezentanții salariaților/salariați.

Şapte din zece angajaţi primesc beneficii extrasalariale. 44% primesc 800 de lei sub formă de tichete de masă sau vouchere de vacanţă

Tichete de masă şi vouchere de vacanţă 2023. „Deşi nu reprezintă principalul criteriu pe care îl au în vedere atunci când aleg să accepte un job nou, structura pachetului de beneficii extrasalariale a devenit din ce în ce mai importantă pentru candidaţi, mai cu seamă în ultimii ani, de când companiile au început să diversifice componenţa acestor pachete şi să acorde o atenţie sporită personalizării lor în funcţie de nevoile angajaţilor. Potrivit celui mai recent sondaj derulat de eJobs şi Up România, în acest moment, 70% dintre cei care lucrează primesc beneficii extrasalariale, cele mai frecvente fiind tichetele de masă (85,4% dintre respondenţi au indicat acest răspuns), asigurările medicale (43,8%), bonusurile de performanţă (36,3%), abonamentele medicale (27,4%) sau tichetele cadou (23,8%)”, relevă datele sondajului.

Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de români, Coaliţia a decis majorări

Pentru anul acesta, 44% dintre angajatori au alocat, în acest scop, un buget lunar cuprins între 400 şi 800 de lei pentru fiecare angajat, 20% sub 400 de lei, 15% între 800 şi 1.200 de lei şi 13% peste 1.200 de lei.

„Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindită în ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajaţii spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanţă, tichetele de vacanţă şi zilele suplimentare libere. Deşi nu se află pe locuri fruntaşe, în continuare rămân apreciate decontarea transportului, masa de prânz oferită de companie sau abonamentele la sală”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Rezultatele sondajului arată, însă, că, în ciuda faptului că beneficiile extrasalariale pe care le primesc sunt importante, 48% dintre angajaţi nu au cerut niciodată managerului direct sau de HR beneficii adaptate nevoilor pe care le au. 38% au făcut acest lucru rar şi doar 15% au această iniţiativă frecvent.

Tichete de vacanţă 2023 pentru sectorul privat, modificare de ultimă oră
Întrebaţi însă cum cred că vor arăta beneficiile viitorului, 38,4% spun că vor fi flexibile, 28% cred că vor fi alese de angajat, 21,2% spun că vor rămâne la fel, în timp ce 10% preconizează că se vor transfera exclusiv în experienţe digitale.

„Vedem cum trendurile ne duc către un univers al flexibilităţii chiar şi atunci când vorbim de beneficii extrasalariale. Rezultatele studiului ne arată că 93% dintre angajaţi vor să aibă libertate totală în alocarea bugetului de beneficii, în funcţie de ce li se potriveşte. Iar oamenii de HR sunt pe aceeaşi lungime de undă cu angajaţii, 72% iau în considerare implementarea unei platforme care să ofere flexibilitate şi personalizarea pachetului de beneficii. Beneficiile viitorului vor fi flexibile şi alese de către angajat, susţin, în egală măsură, atât angajaţii, cât şi angajatorii. Intrăm într-o nouă eră a beneficiilor, în care angajatul este actorul principal, pe această scenă de redefinire a muncii”, punctează Loredana Vătăvoiu, Marketing Director în cadrul Up România, unul dintre cei mai importanţi emitenţi de tichete valorice de pe piaţa locală.

Dincolo de acest aspect, dacă ar fi să realizeze un top al beneficiilor pe care ar dori să le primească în următoarele 12 luni, pe primul loc în preferinţele angajaţilor s-ar situa accesul la o platformă de beneficii flexibile. Urmează cardurile de masă, cardurile de vacanţă, cele culturale şi cardurile cadou. Pentru angajatori, pe de altă parte, este încă incert ce schimbări vor avea loc, din acest punct de vedere, pentru anul următor.

Deocamdată, 10% ştiu că vor introduce carduri de vacanţă, 8,1% accesul la o platformă de beneficii flexibile, iar 4% carduri de masă. Sondajul a fost realizat în perioada martie – aprilie 2023, pe un eşantion de 4.597 de angajaţi şi 450 de angajatori.