Tichetele de 280 de lei pentru donatorii de sânge ar putea fi anulate. Decizia vine de la Consiliul Europei

S-a triplat numărul de donatori de sânge în România, după ce valoarea tichetelor a crescut la 280 de lei, dar UE vrea ca această acţiune să se facă pe bază de voluntariat.
Filip Stan
28 mai 2024, 23:45
Tichetele de 280 de lei pentru donatorii de sânge ar putea fi anulate. Decizia vine de la Consiliul Europei

Donatorii de sânge nu vor mai primi anumite beneficii, pe care le primeau până acum. Pe data de 28 mai 2024, Consiliul European a aprobat mai multe norme pentru a îmbunătăți calitatea și siguranța sângelui, conform Kanal D.

Donatorii de sânge nu vor mai primi recompense în bani

Până în momentul de față, donatorii de sânge la un centru de transfuzie sanguină primesc diferite beneficii, cum ar fi zile libere de la locul de muncă și o remunerație. Astfel, Consiliul European a decis să adauge mai multe norme asupra regulamentului privind substanțele de origine umană sau SoHo, norme ce implică și eliminarea plății pentru donarea sângelui.

În acest sens, în urma unei ședințe, Consiliul European a adoptat mai multe norme pentru a îmbunătăți siguranța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală și facilitarea circulației transfrontaliere a acestor substanțe în Uniunea Europeană. Aceste norme prevăd ca donatorii de sânge, primitorii și copiii născuți în urma reproducerii asistate medical să primească o protecție sporită.

Prin intermediul noilor norme aprobate de Consiliul European, este prevăzută consolidarea cadrului legal existent, pentru a permite flexibilitatea cu evoluțiile științifice și tehnice ce au loc în industria medicală.

 

Printre normele aprobate în ședința de marți a Consiliului European se numără adăugarea laptelui matern uman și microbiotei intestinale sub regulamentul ce privește substanțele de origine umană, potrivit consilium.europa.eu.

În plus, o altă modificare a regulamentului privind substanțele de origine umană este anularea plății ce se face în urma donării de sânge. Conform noilor reguli, donarea ar trebuie să se întâmple în mod voluntar și neplătit, motiv pentru care donatorii de sânge nu ar trebuie să primească remunerație pentru gestul lor.

În ciuda faptului că nu se vor mai primi bani în urma donării, beneficiile oferite din partea statului rămân valabile, în conformitate cu legislația națională.

Consiliul European are în plan ca, prin intermediul acestor măsuri proaspăt adoptate, să îmbunătățească siguranța și calitatea sângelui donat, însă, pe de altă parte, au fost aprobate și norme care urmăresc sporirea și armonizarea schimburilor transfrontaliere și accesul la SoHO prin:

 • înființarea unui consiliu de coordonare al SoHO la nivelul UE care să sprijine statele membre în punerea în aplicare a regulamentului
 • introducerea de proceduri comune la nivelul UE pentru autorizarea și evaluarea preparatelor SoHO
 • solicitarea statelor membre să desemneze o autoritate națională SoHO și alte autorități competente care să autorizeze pregătirile SoHO și să asigure o supraveghere independentă și transparentă a activităților legate de SoHO
 • stabilesc cerințe suplimentare de autorizare și inspecție pentru unitățile care prelucrează și depozitează, eliberează, importă sau exportă substanțe de origine umană
 • stabilirea unei noi platforme informatice comune, platforma EU SoHO, pentru înregistrarea și schimbul de informații cu privire la activitățile conexe

De asmenea, a fost introdus un sistem de alerte rapid, ce va veni ca sprijin în cazul incidentelor sau reacțiilor grave care sunt predispuse de a prezenta un risc pentru primitori sau donatori.

Se dau 7 tichete de masă, o zi liberă, plus un nou beneficiu pentru donatorii de sânge: reducerea impozitului pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, se arată în Legea promulgată, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Veşti bune pentru seniorii cu pensii mai mici de 2.100 lei. Creşte plafonul de la care se acordă tichetele pentru mai mulţi pensionari
Este vorba de modificări şi completări la Codul fiscal. Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile legii şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat, precizează actul normativ.

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului sau taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative, scrie Agerpres.

Nivelul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge, se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului, acordată în baza noii legi.

Numărul donatorilor de sânge s-a triplat odată cu majorarea tichetelor la 280 de lei. La unele centre de transfuzii capacitatea de stocare a fost depășită
Pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin actul normativ, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari.

Potrivit acestei legi, persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de aceeaşi reducere procentuală a impozitului pe clădiri.

Se dau 7 tichete de masă şi o zi liberă. Ce români pot încasa 1.000 de lei în plus la salariu

Conform ultimului set de măsuri fiscale, angajații români ar putea să primească bani în loc de tichete de masă sau carduri pentru alimente. Valoarea unui bon de masă ar fi ajuns la 40 de lei.

Dacă vreți să donați sânge, trebuie să știți că veți avea și anumite beneficii, inclusiv tichete de masă. Orice cetățean român, care a împlinit vârsta de 18 ani, are dreptul de a dona sânge. Bineînțeles că trebuie să îndepliniți anumite condiții de sănătate, pentru a putea face acest gest caritabil. În schimb, veți primi și mai multe beneficii, din partea statului.

Beneficiile pe care le primesc donatorii de sânge pe lângă tichete de masă

Dacă v-ați hotărât să donați sânge, trebuie să știți că veți beneficia de anumite drepturi și avantaje. Înainte de a face acest gest, veți fi supus unor analize, pentru a evita riscul de a îmbolnăvi persoana sau persoanele care vor primi sângele dumneavoastră.

Vouchere energie 2024. Ultimele zile în care se pot încasa cash banii necheltuiţi, altfel se confiscă de stat

Beneficiile care sunt acordate donatorilor de sânge sunt menite să încurajeze acest gest, care poate salva viața altor oameni.

Legislația din România prevede ca orice persoană care vrea să doneze sânge să fie informată corect, în legătură cu ceea ce implică acest act caritabil. Astfel, donatorului de sânge i se va explica, cu exactitate, ce analize i se fac și ce scop au acestea.

În pus, donatorul are dreptul de a primi buletinul cu rezultatele analizelor. Dacă ați donat sânge, trebuie să știți că, în fiecare an, aveți dreptul de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins si un examen cardiologic, fără să plătiți.

Vouchere pentru donatori de sânge. De asemenea, persoanele care donează sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, în cazul în care se depistează că au deficit de fier, din cauza donărilor.

Iată care sunt și celelalte beneficii de care se pot bucura donatorii de sânge:

 • 7 tichete de masă
 • o zi liberă de la muncă, atunci când donați sânge
 • decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge
 • dacă persoana care donează sânge locuiește în zona în care se află și centrul de donare, aceasta are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pentru o lună.

Vouchere pentru donatori de sânge. Cum se face carnetul de donator

Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont, atunci când mergeți să donați sânge, este acela că gestul dumneavoastră poate salva chiar și trei vieți, la o singură donare.

Dacă vreți să faceți acest lucru în mod regulat, organismul dumneavoastră va avea parte de mai multe beneficii. Astfel, imunitatea va crește, iar rezistența organismului va deveni mult mai bună.

Riscul de face cancer, infarct sau accident vascular cerebral scade. De asemenea, se reduce nivelul de fier. În cazul în care aveți o cantitate prea mare în organism, colesterolul va crește și puteți să vă confruntați cu boli cardiovasculare.

Țineți cont de faptul că sângele nu poate fi cumpărat și nu poate fi produs, ceea ce înseamnă că se obține doar de la alte persoane, care acceptă să doneze.

Se schimbă banii! Când vor ține românii noile bancnote euro în mână și când va deveni Leul istorie

În mod normal, un adult sănătos are aproximativ 7 litri de sânge în corp, iar la o donare se vor recolta 450 de mililitri. Astfel, gestul de a dona sânge nu reprezintă niciun pericol pentru dumneavoastră.

Organismul va reface cantitatea de sânge donată  în aproximativ două ore.

Ca să puteți dona sânge, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

 • să aveți între 18 și 65 de ani
 • să aveți o greutate de cel puțin 50 de kilograme
 • să aveți tensiunea arterială cuprinsă între 100 mmHg și 180 mmHg
 • să aveți pulsul regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut
 • să nu fiți sub tratament medicamentos.

În momentul în care veți ajunge la centrul de donare, veți completa un chestionar, care cuprinde întrebări legate de sănătatea dumneavoastră și de stilul de viață.

Trebuie să aveți la dumneavoastră și cartea de identitate, pe baza căreia vi se va face carnetul de donator. De fiecare dată când veți reveni să donați sânge, va trebui să prezentați carnetul de donator și un act de identitate.

Cu ajutorul acestui carnet de donator, se poate ține evidența frecvenței de donare. În acest fel, nu puteți încălca perioada minimă dintre două donări, care este de cel puțin 8 săptămâni.

Tichete de masă 2024. 880 de lei în plus pentru 3 milioane de români. Analiză Frames

Pentru un angajat care lucrează 22 de zile, valoarea tichetelor de masă obținute va fi de 880 de lei, în 2024. De menţionat este faptul că, creşterea valorii tichetelor de masă nu este obligatorie pentru angajatori, suma de 40 de lei reprezentând plafonul maxim care poate fi acordat şi care se va menține până în septembrie 2024, când ar putea avea loc o nouă majorare a valorii tichetelor de masă pentru angajaţi.

Ordonanţa vine şi cu un element de noutate şi anume că sumele reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă acordate potrivit legii vor fi incluse în baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor, astfel că vor fi impozitate cu 10%.

Piața tichetelor de masă în 2024. Cum sunt folosite de angajatori pentru a compensa scăderea veniturilor reale diminuate de inflație
Tichetele de masă au ajuns să reprezinte, în 2024, unul dintre puținele instrumente eficiente în lupta cu inflația care erodează tot mai mult puterea de cumpărare, arată o analiză realizată recent de firma de consultanță fiscală Frames, pe baza datelor de la Registrul Comerțului, Ministerului Finanțelor, REVISAL, CNP, FMI, SNAP, și Eurostat.

În contextual actual, piața tichetelor are șanse să marcheze, în 2024, un record istoric, de peste 7 miliarde de euro, cu condiția ca statul să ofere predictibilitate fiscală, să susțină dreptul firmelor de a le oferi angajaților aceste beneficii, fără să le impună noi taxe și impozite. Angajatorii se bazează anul acesta pe faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masă a crescut de la 35 la 40 de lei, astfel că, pentru cei care au normă întreagă de muncă, acestea asigură un venit suplimentar de 880 de lei.

Tichete de masă 2024. Veste proastă pentru milioane de bugetari, majorarea bonurilor este anulată de taxe!

„În sectorul bugetar, statul va oferi o creștere salarială de 5%, în marea majoritate a sectoarelor, iar în economia privată sunt foarte puține companii care vor oferi angajaților creșteri salariale peste nivelul inflației”, afirmă analiștii Frames.

Plusarea bonusării prin prisma tichetelor de masa este considerată de analiști una dintre puținele măsuri menite să susțină puterea de cumpărare a angajaților, într-un an în care inflația va continua să fie la un nivel ridicat, de 6% (conform prognozei bugetare), iar creșterile salariale vor fi, în multe domenii, sub acest procent.

Potrivit Frames, valoarea programului de tichete de masă ar putea depăși, în acest an, 31,68 miliarde de lei, luând în calcul o medie de 40 de lei/tichet/22 de zile pe lună.

„Sunt peste 3 milioane de beneficiari care își vor putea vedea veniturile mai mari cu 880 de lei, în cazul unei norme complete de muncă. Adăugați și valoarea tichetelor cadou, a celor de studii, vacanță și a celorlalte tipuri de tichete și am putea ajunge, în 2024, la un stimul de peste 35 miliarde de lei, adică aproape 7 miliarde de euro. E un pas semnificativ pentru susținerea puterii de cumpărare în condițiile în care, să nu uităm, consumul reprezintă principalul motor al economiei”, afirmă economistul Adrian Negrescu, managerul Frames.

Tichetele de masă au devenit un as în mâneca angajatorilor pentru a încerca să-și fidelizeze angajații
Având în vedere că în cursul acestui an, din cauza dificultăților cauzate de majorarea impozitelor și, în special, de inflație, numeroase companii nu vor avea posibilitatea de a majora salariile, se preconizează că tichetele vor reprezenta o soluție ideală pentru a-și menține loialitatea angajaților.

O cercetare realizată de Frames, la finele anului trecut, arăta că 66,7% dintre managerii intervievați declarau că vor suporta din bugetul propriu (al firmelor) taxarea cu 10% a tichetelor de masă, măsură intrată în vigoare la 1 ianuarie 2024. În decembrie 2023, cifrele arătau că 34,8% dintre manageri vor acorda prime salariale sau cadouri, 30,4% – tichete cadou și prime salariale iar 26,1% doar tichete cadou.

În ceea ce privește valoarea bonusurilor, cei mai mulți dintre antreprenorii și managerii chestionați (44,4%) declarau în decembrie că urmau să ofere beneficii între 1000 și 1500 de lei, iar 16,7% între 2000 și 2500 lei. Un procent similar afirmau că vor oferi bonusuri între 300 și 1000 de lei, majoritatea respondenților fiind din domeniul IMM-urilor. La polul opus, numai 5,6% au declarant că vor oferi bonusuri simbolice, de până în 300 de lei.

Valorea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge crește de patru ori față de anii trecuți în 2024

„E un semnal important care arată că firmele își doresc să își protejeze angajații în fața efectelor creșterii taxelor și a inflației, iar tichetele reprezintă un instrument eficace, în condițiile în care taxele salariale sunt în continuare foarte mari raportat la media regional. Este o piață care crește semnificativ și sănătos, cu efecte benefice. Poate cel mai mare atuu este că tot mai multe firme fiscalizează, practic, toate beneficiile oferite angajaților (tichete de masă, cadou, vacanță etc.) în loc să ofere bani în plic, prin ocolirea taxelor”, arată analiza Frames.

Tichete de masă 2024. Ce planuri au antreprenorii pentru 2024, când vine vorba de beneficii salariale

Potrivit rezultatelor Barometrul de opinie în rândul investitorilor, dezvoltat de Frames în perioada 8-10 decembrie 2023, la care au răspuns 1082 de antreprenori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din domenii diverse, precum IT&C, Asigurări, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism, 52,6% dintre investitori au declarat că vor pune la dispoziția angajaților variante de beneficii extrasalariale, în încercarea de a securiza forța de muncă.

66,7% dintre firme vor oferi, în primul rând, tichete de masă, urmate de tichetele cadou, voucherele de vacanță, cursurile de pregătire și pachetele de servicii de sănătate și sport.

Tichetele de masă sunt totodată considerate și cel mai apreciat beneficiu extrasalarial oferit angajatilor români, potrivit unui studiu de percepţie privind biletele de valoare, derulat de Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), arată sursa citată.

Frames susține că piața tichetelor are șanse să crească puternic în următorii ani, mai ales în condițiile în care peste 1,5 milioane de angajați încă nu beneficiază de aceste forme de susținere financiară din partea angajatorilor.

„Ce ar însemna ca toți cei aprox. 5,5 milioane de angajați înregistrați în REVISAL să primească tichete? Ar fi o afacere excelentă pentru salariați, dar și pentru stat, pentru că ar susține puterea de cumpărare, mai ales în contextul inflației din 2024 și a provocărilor majore ce ne așteaptă în 2025, un an în care vom deconta economic toate efectele creșterilor de taxe și măsurilor luate în ultimii ani. (…) Dincolo de taxarea de 10% a tichetelor, de la 1 ianuarie, sperăm să nu mai vedem alte artificii fiscale, pentru că orice decizie de creștere a taxelor va determina tot mai multe companii să renunțe la a oferi tichete angajaților”, a adăugat Adrian Negrescu.

Economistul susține că statul ar trebui să mizeze pe acest sistem prin facilități fiscale și nu prin creșterea taxelor. Nevoia de predictibilitate fiscală este esențială pentru dezvoltarea acestui sistem de facilități pentru angajați.

Tichete de masă 2024. Potrivit analiștilor de la Frames, Guvernul are datoria de a rezolva și problema adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază, acolo unde, dincolo de ieftinirile conjuncturale, am asistat la efecte nedorite, precum creșterea importurilor de alimente de bază.

Tichete de masă 2024. Risc mare să ai o surpriză la casă! Termenul până la care trebuie cheltuiţi banii

„Plafonarea adaosului a adus efecte pozitive pentru populația săracă, dar a creat efecte negative în sectorul agroalimentar. Cred că statul ar trebui să se decidă în privința acestui program – dacă îl va prelungi sau îl va transforma într-un alt instrument de protecție socială. O soluție optimă ar putea fi acordarea unor tichete sociale dedicate exclusiv achiziției de alimente de bază, mai cu seamă că infrastructura cardurilor sociale există deja”, a mai spus Negrescu.

Dezvoltarea unui astfel de program s-ar înscrie și în tendințele la nivel internațional, subliniate de Organizația Mondială a Comerțului, care estima într-o analiză că statele ar trebui să se folosească de soluția tichetelor pentru a ajuta populația vulnerabilă. Un astfel de sistem prin care ar putea fi acordate subvenții pentru consumatori, orientate către cei mai săraci, ar putea reprezenta un instrument practic pentru factorii de decizie politică în vederea îmbunătățirii accesului la alimente, arată Frames.

Analiza Frames a fost realizată pe baza datelor de la Registrul Comerțului, Ministerului Finanțelor, REVISAL, CNP, FMI, SNAP, Eurostat și surse proprii.

Spynews
Anca Țurcașiu a devenit bunică! Nora sa a adus pe lume o fetiță. Ce nume va purta micuța: „Sunt cea mai fericită de pe pământ...” / VIDEO
Bzi.ro
Bogdan de la Ploiești sare în apărarea lui Babasha! „Este un băiat de nota 1.000, foarte educat!“
Fanatik.ro
”Se slăbește mult și repede”. Alimentul pe care Mihaela Bilic îl recomandă celor care vor să topească ca prin minune kilogramele în plus
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României. A fost un etalon
Playtech.ro
Anna Lesko, apariție INCENDIARĂ. A făcut senzație pe plajă. A lăsat la vedere TOT
DailyBusiness
Moment crucial! S-a confirmat marea schimbare pentru angajații din România
Adevarul
Cariera controversată a președintelui Autorității Electorale Permanente: PSD a fost firul roșu
Spynews
Trei persoane și-au pierdut viața într-un teribil accident, în Iaşi. Un politician AUR și iubita lui au acroșat un pieton și s-au oprit într-un cap de pod / FOTO
Spynews
Doliu în lumea muzicii de petrecere. Un cunoscut lăutar s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu o boală grea: "Dumnezeu să te ierte..." / FOTO
Evz.ro
Nicolae Guță, tarif demn de ”rege al manelelor”. Cât cere solistul pentru un eveniment privat
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu și Irinuca, interviul anului pentru WOWbiz.ro. Detalii emoționante din culisele revederii de la aeroport
Cancan.ro
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din trăsura regală
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Celebra actriță franceză Anouk Aimée s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani
Capital.ro
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
StirileBZI
Ce se întâmplă cu polițele RCA până la 30 septembrie 2024! Toți șoferii români trebuie să știe!
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în care au pierit Mihaela și Paul
substantial.ro
Ministerul Finanțelor introduce facturarea electronică obligatorie pentru relațiile B2C de la 1 ianuarie 2025
MediaFlux
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?