Timpul va suferi o modificare importantă. Se va întâmpla pe 30 iunie 2015. Totul se va da peste cap

O extrasecundă va fi adăugată la timpul universal pe 30 iunie 2015, astfel că anul în curs va fi mai lung cu o secundă, potrivit Serviciului Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service). Măsura este necesară pentru resincronizarea ceasurilor atomice cu rotaţia planetei, dar afectează calculatoarele şi sistemele de operare.

RomaniaTV.net
17 iun. 2015, 13:51
Timpul va suferi o modificare importantă. Se va întâmpla pe 30 iunie 2015. Totul se va da peste cap

Pentru că viteza de rotaţie a Pământului se micşorează, este nevoie să adăugăm câte o secundă în plus la anumite intervale de timp, pentru a resincroniza ceasurile atomice cu rotaţia planetei. Daca aceasta corecţie nu ar fi realizată din când în când, ziua şi noaptea ar ajunge sa fie „inversate” (din punct de vedere orar) peste 6.000 de ani.

Măsura, luată pentru prima oară în 1972, iar de atunci oamenii au primit 24 de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adaugate timpului universal în 2005, 2008 şi 2012.

Modificarea afectează, însă, computerele, care folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice şi care vor înregistra de două ori la rând aceeaşi secundă. Este de aşteptat ca sistemele de operare să se blocheze, repetarea aceleiaşi secunde fiind considerată o eroare. Aşa s-a întâmplat în 2012, când serverele Amazon au fost blocate şi mai multe site-uri şi browsere nu au mai funcţionat timp de câteva ore, printre acestea numărându-se Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn.

Decizia pentru adăugarea acestor secunde în plus este luată de Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service) cu sediul la Paris. Instituţia a anunţat că măsura va trebui luată din nou în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie 2015. Va fi al 26-lea an în care este adăugată o extra secundă, prima măsură de acest fel fiind luată în anul 1972.

Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Române precizează că în felul acesta diferenţa dintre Timpul Universal Coordonat UTC şi Timpul Atomic TAI va fi de 36 de secunde.

„Saltul de secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, în funcţie de diferenţa dintre cele două scări de timp. Decizia este luată în urma monitorizării cu cea ai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pământului datorate atracţiei Lunii şi Soarelui, variaţiilor sezoniere sau unor cauze aleatoare (căderi de meteoriţi, erupţii vulcanice, mari seisme etc.)”, a explicat Magda Stavinschi.